Γιατί, αγρότες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θάβουν τα εσώρουχα τους στα χωράφια;

Νέα μόδα; δοξασία για καλή σοδειά; Ή κάποιο επιστημονικό πείραμα;

Μια απίστευτη μόδα έχει εξαπλωθεί από την Καλιφόρνια σε όλη την έκταση του Ατλαντικού έως τα βοσκοτόπια της Σκωτίας. Αγρότες θάβουν τα εσώρουχά τους στα χωράφια τους.

Θα μπορούσε να είναι μια παράδοση που πάει από γενιά σε γενιά για καλή σοδειά ή μία μόδα που ξεκίνησε ίσως κάποιος εκκεντρικός ηθοποιός του Hollywood ή κάποιο μέλος μυστικής οργάνωσης.

Δεν πρόκειται για τίποτα από αυτά. Είναι ένα επιστημονικό πείραμα, σύμφωνα με το οποίο οι αγρότες ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν έναν φθηνό και φυσικό τρόπο για να ελέγξουν την ποιότητα του εδάφους τους. Η Παρότρυνση που ξεκίνησε από το California Farmers Guild έλεγε: Θάψτε ένα ζευγάρι 100% βαμβακερά εσώρουχα στα χωράφια για δύο μήνες και, στη συνέχεια, ξεθάψτε τα και δείτε την κατάστασή τους.  Όσο χειρότερα είναι τόσο πιο υγιές είναι το χώμα των χωραφιών σας.

Αυτή η “Soil My Undies Challenge” κυκλοφόρησε αρχικά από το California Farmers Guild τον περασμένο Ιούλιο, ενθαρρύνοντας τους αγρότες να “μετρήσουν τη βιολογική δραστηριότητα στο χώμα”. «Το βαμβάκι είναι ένα οργανικό υλικό και διασπάται φυσικά όπως και οτιδήποτε άλλο βάζεις σε σωρό κομποστοποίησης», είπε ο Evan Wiig, εκτελεστικός διευθυντής της συντεχνίας στη Telegraph . “Έτσι, αν θάβεις βαμβάκι σε χώμα γεμάτο ζωή, όλα αυτά τα πλάσματα θα αρχίσουν να γιορτάζουν.” Ως αποτέλεσμα, το ακμάζον χώμα μπορεί να φάει ένα καθαρά βαμβακερό εσώρουχο μέχρι και ένα κομμάτι δέρμα, ενώ το αποστειρωμένο, νεκρό χώμα θα αφήσει άθικτο το εσώρουχο και η εικόνα του θα είναι τέτοια, ώστε αφού πλυθεί μπορεί να επιστρέψει στο συρτάρι άθικτο.

Εμπνευσμένοι από την απλότητα αυτής της μεθόδου, τόσο το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Κηπουρικής του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και το Quality Meat Scotland έχουν αρχίσει να παροτρύνουν τους αγρότες να χρησιμοποιούν τα βαμβακερά εσώρουχά τους για να ελέγχουν το έδαφος. Η Soil My Undies Challenge απευθύνεται και στους κτηνοτρόφους γιατί όσο πιο υγιές είναι το έδαφος που αναπτύσσεται το χορτάρι τόσο η παραγωγή σε πρόβατα και βόειο κρέας θα είναι πιο θρεπτική και υγιεινή.

Οι Σκωτσέζοι αγρότες έχουν αποδεχθεί και ήδη εφαρμόζουν την μέθοδο και δηλώνουν πως είναι ένας απλός και φθηνός τρόπος δοκιμής του εδάφους και πως τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

Πηγή: cibum.gr