Η Silicon Valley παγκόσμια υπερδύναμη των οικοσυστημάτων για startups

Η αξία του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών ξεπερνά το ετήσιο ΑΕΠ των περισσοτέρων από τις 7 πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη

Τον τίτλο της “βασίλισσας” ανάμεσα σε όλα τα οικοσυστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας συνεχίζει να υπερασπίζεται επάξια η Silicon Valley, παραμένοντας παγκόσμια υπερδύναμη για τις startups. Η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις μητροπόλεις του πλανήτη, που διακρίνονται ως οι πιο δυναμικές “μήτρες” για νεοφυείς επιχειρήσεις

Μια θέση που μοιράζεται μαζί με τη βρετανική πρωτεύουσα – με το Λονδίνο, παρά το Brexit και τις αναταράξεις που αυτό προκαλεί, να κατέχει παγκοσμίως τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο ισχυρών οικοσυστημάτων του πλανήτη για τις startups, φέρνοντας την Ευρώπη ψηλά στο κλαμπ των δυναμικών hubs καινοτομίας του κόσμου.

Το Πεκίνο και η Βοστώνη ακολουθούν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα της ίδιας λίστας. Ενδιαφέρον είναι ότι τα επτά καλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας για startups, σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένουν τα ίδια την τελευταία τριετία.

Στη λίστα με το πιο ισχυρά οικοσυστήματα για startups ακολουθεί το Λος Άντζελες (6η θέση), το Τελ Αβίβ (7η θέση) και η Σαγκάη (8η), ενώ ακολουθούν το Τόκιο (στην 9η θέση), το Σιάτλ (10η) και η Ουάσιγκτον (στην 11η θέση).

Ανερχόμενος πόλος η Ευρώπη

Η Ευρώπη επιβεβαιώνει ότι παίρνει πολύ σοβαρά τον ρόλο ως ανερχόμενου πόλου καινοτομίας, έχοντας ισχυρή εκπροσώπηση στη λίστα με τα 20 πιο δυναμικά οικοσυστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον κόσμο: το Παρίσι κατατάσσεται στη 12η θέση, ενώ η 13η ανήκει στο Άμστερνταμ.

Το οικοσύστημα καινοτομίας της Στοκχόλμης είναι το 17ο ισχυρότερο στον κόσμο, ενώ το Όστιν κατατάσσεται στην 20η θέση. H γερμανική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 22η θέση της ίδιας λίστας και το Μόναχο την 31η.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η μέση αξία των οικοσυστημάτων για startups στην Ευρώπη υπερβαίνει τα $6,3 δισ., η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τη Βόρεια Αμερική.

Συνολικά, η Βόρεια Αμερική κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ισχυρών hubs για startups, με το 50% των 30 κορυφαίων οικοσυστημάτων να προέρχεται από αυτήν την περιοχή. Ακολουθεί η Ασία με 27% και η Ευρώπη, που φιλοξενεί σχεδόν 1 στα 5 (17%) οικοσυστήματα με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Το παγκόσμιο οικοσύστημα των startups χαρτογραφεί η ετήσια έκθεση “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2021”, που δημοσιοποίησαν χθες το Startup Genome και το Global Entrepreneurship Network (GEN). Το GSER είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα στον κόσμο για νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθώς εξετάζει 280 οικοσυστήματα καινοτομίας και 3 εκατ. startups.

Αξία $3,8 τρισ. 

Στο μεταξύ, το ετήσιο ΑΕΠ των περισσότερων από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου υπερβαίνει, πλέον, η αξία του παγκόσμιου οικοσυστήματος των startups. Για το 2021, η διεθνής οικονομία των νεοφυών εταιρειών υπερβαίνει σε αξία τα $3,8 τρισ., με την επίδοση αυτή να ξεπερνά το AEΠ της πλειοψηφίας των χωρών – μελών της G7.

Πλέον σήμερα, υπάρχουν, σε διεθνές επίπεδο, 79 οικοσυστήματα καινοτομίας, που παράγουν αξία άνω των $4 δισ. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από τον αντίστοιχο το 2017, γεγονός που υπογραμμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ικανότητα των νεοφυών εταιρειών να παράγουν ισχυρό οικονομικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον 91 οικοσυστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, παγκοσμίως, έχουν τη δυναμική να παράγουν startups – unicorns (δηλαδή μη εισηγμένες νεοφυείς εταιρείες με αξία άνω του $1 δισ., τους γνωστούς “μονόκερους”).