Σε ταχύτητες 5G ο πλανήτης: 1,5 δισ. συνδρομές μέχρι τα τέλη του 2023

Περί τα 4,6 δισ. συνδρομές, παγκοσμίως, θα μετρά η τεχνολογία 5G το 2028

Ταχύτητα συνεχίζει να ανεβάζει το παγκόσμιο Διαδίκτυο, με τους χρήστες, παγκοσμίως, να εισέρχονται σταδιακά στην εποχή του 5G. Μέχρι τα τέλη του 2023, εκτιμάται ότι ο πλανήτης θα σπάσει το ορόσημο του 1,5 δισ. συνδρομών 5G, με τους συνδρομητές να αυξάνονται σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Μάλιστα, εντός της προσεχούς πενταετίας, αναμένεται η τεχνολογία 5G να μετρά 4,6 δισ. συνδρομές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, έως τα τέλη του 2028, το ήμισυ όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα περνά μέσα από δίκτυα 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με το “Ericsson Mobility Report” (Ιούνιος 2023), οι συνδρομές 5G αυξάνονται σε κάθε περιοχή παγκοσμίως, όπως και η διεθνής κίνηση δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τη μηνιαία μέση χρήση ανά smartphone να υπερβαίνει τα 20 GB μέχρι τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία 4G, αν και παραμένει κραταιά, βρίσκεται σε πτωτική πορεία: το 1ο τρίμηνο του 2023 προστέθηκαν στην παγκόσμια συνδρομητική βάση 59 εκατ. συνδρομές 4G, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 5,2 δισ.

Ατμομηχανή ανάπτυξης

Ως ατμομηχανή για την παγκόσμια αγορά του 5G λειτουργεί η Ινδία, η οποία είναι, πλέον, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για το 5G παγκοσμίως. Όπως εκτιμούν μάλιστα οι αναλυτές, με ορίζοντα το 2028, το 57% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα θα είναι σε 5G.

Αύξηση εσόδων

“Η παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνολογίας 5έχει ξεπεράσει το 1 δισ. συνδρομές, αύξηση που συνοδεύεται από άνοδο των εσόδων για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών σε κορυφαίες αγορές για το 5G, αναφέρει η Ericsson. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν ότι η αύξηση των συνδρομών σε δίκτυα 5G συνοδεύεται από αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, η εισαγωγή των υπηρεσιών 5G στις 20 κορυφαίες αγορές του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων 7%, τάση που δείχνει την αυξανόμενη αξία του 5G, προς όφελος τόσο των χρηστών, όσο και των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.