Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020» με τίτλο: «Επιχειρηματικό Οικοσύστημα ως Ολοκληρωμένο Σύστημα» – «Βusiness eco-system as an integrated system»- Ακρωνύμιο: «Be In» με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» το οποίο εισηγήθηκε το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Συνεργασιών της Αυτοτελούς Δ/νσης Υποστήριξης Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της Π.Κ.Μ.
Σύμφωνα με την εισήγηση η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας και αφορά την δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για μορφωμένους πτυχιούχους αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα της διασυνοριακής περιοχής, κατά προτίμηση με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων και πρακτικών. Είναι συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 85% και από εθνικούς πόρους (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) σε ποσοστό 15%. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του συνόλου του έργου είναι ως 1.000.000 ευρώ που επιμερίζεται σε 650.000 ευρώ για την Ελληνική πλευρά και 350.000 ευρώ περίπου για την γειτονική χώρα. Η διάρκεια του υλοποίηση του έργου είναι 18 μήνες. Εταίροι είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (επικεφαλής εταίρος), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Goce Delcev της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και το Κέντρο για την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Περιφέρειας – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
Περιγραφή της πρότασης
Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου πολύ καλά εκπαιδευμένοι νέοι και νέες, απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών και άλλων ιδρυμάτων δεν μπορούν να βρουν εργασία η οποία να είναι ανάλογη με τα προσόντα και την εκπαίδευση τους. Έτσι συχνά μεταναστεύουν στο εξωτερικό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις στην Περιφέρεια μας οι οποίες θα μπορούσαν να τους προσλάβουν. Αυτό συμβαίνει διότι και οι επιχειρήσεις από τη δική τους μεριά δεν έχουν καταφέρει να αναζητήσουν με το καλύτερο τρόπο τα στελέχη που χρειάζονται αλλά και οι απόφοιτοι να παρουσιάσουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις ικανότητες τους. Υπάρχει δηλαδή μία δυσκολία στη δικτύωση και στην επικοινωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητάνε ικανά εκπαιδευμένους αποφοίτους και στην προσφορά εργασίας από αποφοίτους με πολύ σημαντικά προσόντα και δεξιότητες. Η ιδέα πίσω από αυτό το έργο έγκειται στην σημαντική επίδραση που μπορούν να έχουν στην κατεύθυνση της άμβλυνσης αυτής της ασσυμετρίας, δραστηριότητες ενίσχυσης των ικανοτήτων δικτύωσης και επικοινωνίας ανάμεσα στο υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και στις επιχειρηματικές οντότητες.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής εταίρος, θα λειτουργήσει ως κεντρικός κόμβος της πρότασης ενώ το Ινστιτούτο Ερευνών Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα αποτελέσει τον ερευνητικό φορέα, παρέχοντας δεδομένα, πληροφορίες και αναλύσεις.
Δράσεις της πρότασης
Στο πλαίσιο της πρότασης θα πραγματοποιηθεί ένας αριθμός ερευνών και μια ποιοτική έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις σε υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού ή επιχειρηματίες οι οποίες θα αποτυπώσουν την υπάρχουσα κατάσταση σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αποφοίτων αλλά και το χάσμα μεταξύ των επιθυμητών προσόντων από πλευράς επιχειρήσεων και των σημερινών δυνατοτήτων των αποφοίτων.
Θα δημιουργηθεί μία ομάδα από εμπειρογνώμονες (pool of experts) στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία προερχόμενοι τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα αποτελείται από ειδικούς στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, τη διαχείριση, το μάρκετινγκ και την καινοτομία, που θα έχουν διπλό ρόλο. Αφενός θα λειτουργούν ως επιστημονική επιτροπή του έργου, παρέχοντας καθοδήγηση, ανάλυση, εκθέσεις σχετικά με τις τάσεις και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και, αφετέρου, θα βοηθάει τους αποφοίτους και τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο έργο.
Θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη-με ανοιχτή πρόσβαση- οποία θα περιέχει όλο το υλικό που θα αναπτυχθεί από την πρόταση όπως εκπαιδευτικό υλικό, έντυπα, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και θα είναι επίσης ένας κόμβος γνώσης, στον οποίο θα γίνεται ενημέρωση για προσκλήσεις και προσλήψεις και θα διευκολύνεται η δικτύωση. Επίσης, θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές, επιτυχημένες ιστορίες αποφοίτων και νέων επαγγελματιών. Θα ενισχυθεί το γραφείο διασύνδεσης Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου αυτό να παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις και μεμονωμένους επιχειρηματίες ενώ ένα αντίστοιχο γραφείο θα δημιουργηθεί και στην γειτονική χώρα στην περιοχή της Στρούμνιτσα.
Θα δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη μάρκετινγκ στην οποία νέα εργαλεία μάρκετινγκ θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στις ΜΜΕ και στους αποφοίτους που θα είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του έργου. Επίσης, θα αναπτυχθούν και θα είναι διαθέσιμα εξατομικευμένα και ειδικά εργαλεία mentoring για αποφοίτους. Ο σκοπός αυτού του πακέτου εργαλείων είναι να ανοίξει νέες ευκαιρίες για εξειδίκευση και να παρακινήσει τις ΜΜΕ να ανοίξουν θέσεις εργασίας.
Θα σχεδιαστούν κοινές αποστολές για ΜΜΕ και αποφοίτους τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Θα δημιουργηθεί ένας κόμβος καριέρας (Career Hub) μία εκδήλωση που θα φέρει κοντά νέους επαγγελματίες και αποφοίτους και ΜΜΕ και θα προσπαθεί να ταιριάξει την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας ενώ θα υπάρχει και ένα ηλεκτρονικό εργαλείο B2B όπου θα γίνεται σε μόνιμη βάση η ψηφιακή δικτύωση των δύο μερών.