«H πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών»

Ημερίδα του ΣΕΠΕ στο πλαίσιο της φετινής Beyond

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «H πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον ψηφιακό συντονισμό της χώρας», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ στις 25 Μαΐου, στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης Beyond, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του πάνελ βρέθηκε η ολοένα και πιο επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, που θα οδηγήσουν στην αναγκαία μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αλλά και στην ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την Deloitte, όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκε η ανάγκη για κάλυψη του κενού στην αγορά εργασίας, που συνδέεται ευθέως με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Υπερτονίστηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη συνέργειας φορέων, επιχειρήσεων και πανεπιστημίων στο εγγύς μέλλον, ώστε να γίνουν τώρα τα απαραίτητα βήματα, που θα μας οδηγήσουν στο αύριο που επιτάσσει η ψηφιακή ανάπτυξη.

Η κυρία Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, έδωσε το στίγμα της συζήτησης, τονίζοντας την ανάγκη τόσο για ψηφιακή αναβάθμιση, όσο και εξωστρέφεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το γεγονός ότι οι συνθήκες άλλαξαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας ειδικότερα, αποτέλεσε ευκαιρία να αναβαθμιστούμε ψηφιακά. Ο κλάδος μας είναι ένας κλάδος αναγνωρισμένος διεθνώς. Ήδη στα παγκόσμια βραβεία WITSA Global ICT Excellence Awards, οι ελληνικές εταιρίες πρωταγωνιστούν με 30 βραβεία, πολύ περισσότερα από πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες θεωρούνται ψηφιακές υπερδυνάμεις και συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς. Το 2019 είχαμε διεξάγει, σε συνεργασία με την Deloitte, μία μελέτη στην οποία είχαμε δείξει πως μία αύξηση της τάξης του 5% σε ετήσια βάση του κλάδου μας, θα απέφερε σε μία πενταετία 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και 415.000 νέες θέσεις εργασίας συνολικά. Αυτήν τη στιγμή, τα δεδομένα δείχνουν μία επιτάχυνση καθώς, ενώ περιμέναμε ότι ο κλάδος το 2027 θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007, όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2025. Ταυτόχρονα όμως, η εξεύρεση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι αναγκαίες στη νέα ψηφιακή εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κύριος Νίκος Χριστοδούλου, Partner και Consulting Leader στην Deloitte, επιβεβαίωσε τον προβληματισμό για το ανθρώπινο δυναμικό, τονίζοντας πως, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού Deloitte και ΣΕΠΕ, το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πως η ελληνική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικών ΤΠΕ. Όπως τόνισε: «Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη, η εκτίμηση της επιπλέον ζήτησης που αναμένεται να μην καλύπτεται από τη διαθέσιμη προσφορά ανέρχεται αυτήν τη στιγμή κατά μέσο όρο σε 7.500 άτομα ετησίως για την περίοδο 2023-2030, αφού η ζήτηση για το ίδιο διάστημα υπολογίζεται σε 15.000-16.000 ειδικούς ΤΠΕ και η εκτιμώμενη προσφορά ανέρχεται σε μόλις 8.000 ειδικούς. Ετησίως, η αύξηση, που αναμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε εργαζόμενους ΤΠΕ, είναι της τάξης του 7,5%-8%. Άρα, σωρευτικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, 120.000-140.000, ειδικούς στην Πληροφορική έως το 2030, ενώ μέχρι τότε η προσφορά θα είναι της τάξης των 60.000-68.000 ειδικών στο ΙCΤ».

Ο κύριος Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ), τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αλλάξει το εθνικό αφήγημα, ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα στην καταπολέμηση του brain drain. «Πρέπει να μεταφέρουμε στους νέους, και ιδιαίτερα τους σπουδαστές των σχολών και τμημάτων ΤΠΕ, πως η ανεργία, που παρατηρείται σε πολλούς τομείς, δεν περιλαμβάνει τον κλάδο της πληροφορικής, ο οποίος βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο ζήτησης και απορρόφησης νέων αποφοίτων και επαγγελματιών. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια να συνομιλήσουν τα πανεπιστήμια με τις εταιρείες του κλάδου και να δούμε πώς μπορεί να βελτιωθεί αφενός ο ρυθμός αποφοίτησης και αφετέρου η σύνδεση με την αγορά εργασίας», υπογράμμισε.

Ο κύριος Ιωάννης Μίχος, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net και μέλος του ΣΕΠΕ, αναφέρθηκε στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργεί η δυναμική περίοδος ψηφιακού εκσυγχρονισμού που διανύουμε. «Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο και το να είσαι στην αγορά αυτή ενέχει και μία ευθύνη. Οφείλουμε να κάνουμε και εμείς περισσότερα πράγματα, να ενημερώσουμε την αγορά, τα πανεπιστήμια και βεβαίως να εξετάσουμε πώς ανταποκρινόμαστε κι εμείς σε αυτήν την πρόκληση, σαν επιχειρήσεις. Εμείς ενδεικτικά στην Epsilon Net, διαθέτουμε τη δική μας ακαδημία, στην οποία προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους, δημιουργώντας μία δομή από κάτω προς τα πάνω, από την οποία θα βρούμε και θα δημιουργήσουμε τα στελέχη του αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Κωστής Καγγελίδης, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΒΕ, έθεσε στο επίκεντρο την αντίφαση ανάμεσα στους στόχους των δομών των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν επιστήμονες, και στην αναγκαιότητα για τεχνική κατάρτιση του προσωπικού που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, τονίζοντας την ανάγκη για επαγγελματική εκπαίδευση (vocational training). Συνεχίζοντας ανέφερε: «Κανονικά θα έπρεπε αυτό το ζήτημα που συζητάμε σήμερα να είναι θέμα κεντρικής πολιτικής. Πέρα από το θέμα παραγωγής ανθρώπινου δυναμικού, υπάρχει και το ζήτημα της μεθόδου κατάρτισης, αλλά και της διακράτησής του στη χώρα. Πρέπει λοιπόν να δούμε ποια είναι τα παραγόμενα αποτελέσματα της κατάρτισης των επαγγελματιών ΤΠΕ, αλλά και τι κίνητρα παρέχονται ώστε να αυξηθεί η απασχολησιμότητα, το employability και από άλλες χώρες του εξωτερικού, αφού δεν υπάρχει κάποιο υφιστάμενο immigration policy για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) που θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε για να υπερκαλύψουμε το κενό που δημιουργείται στην προσφορά ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο».

Ο κύριος Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO AE & της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, έκλεισε τη συζήτηση αναφέροντας: «Η δική μας προσπάθεια να πείσουμε την πολιτεία για τη δυναμική του κλάδου των ΤΠΕ έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’90. Αυτήν όμως τη στιγμή, είναι εμφανές πως οι ΤΠΕ είναι ένας στρατηγικός κλάδος και ήρθε η ώρα οι εταιρείες πληροφορικής να βγούνε μπροστά και να σταματήσουν οι μονοθεματικές προσεγγίσεις της πολιτείας. Στις ΤΠΕ, η Ελλάδα αρχίζει και γίνεται ελκυστική και μάλιστα με καλύτερους μισθούς από τον μέσο όρο της υπόλοιπης αγοράς, κάτι που ούτως ή άλλως πάντα ίσχυε στον κλάδο μας. Παράλληλα, διαθέτουμε αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αντιμετωπίζουμε το διαχρονικό πρόβλημα της σύνδεσης των σχολών με την αγορά εργασίας, κάτι που όμως πρόκειται και σκοπεύουμε να αλλάξει μέσα από την συνεργασία ΕΘΑΕΕ και ΣΕΠΕ. Αν δεν το κάνουμε εμείς τώρα, θα το κάνουν τα Βαλκάνια και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, την Πολιτεία την οδηγεί εκ των πραγμάτων, ούτως ή άλλως, η ανάπτυξη. Πρέπει οι επιχειρήσεις, οι φορείς και τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν και να βελτιώσουμε το εργασιακό περιβάλλον μέσω κινήτρων».