” Έάλω η Πόλις” – Μουσικό αφιέρωμα στην άλωση της Κωνσταντινούπολης, από την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

29 Μαϊου 1453: Η “αποφράδα” ημέρα του Ελληνισμού, η ημέρα που η Βασιλεύουσα, η Κωνσταντινούπολη, έπεσε στα χέρια των Οθωμανών υπό την ηγεσία του σουλτάνου Μωάμεθ Β’.

29 Μαϊου 2024, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, μέσα από το θεσμό πλέον,”Εαρινές Ημέρες Μουσών” αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, επετειακή εκδήλωση, με τίτλο “Εάλω η Πόλις”, που ήταν η θρηνώδης κραυγή που δονούσε την ατμόσφαιρα όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αγωνιζόμενος ηρωικά έπεφτε πλάι στους στρατιώτες του.


Οι “Μελωδοί της Παράδοσης” συμπράττοντας με τους “Παρολύμπιους” της Εστίας Πιερίδων Μουσών μέσα από τους ήχους και τους στίχους των τραγουδιών που ερμήνευσαν με ανεπανάληπτο τρόπο καθώς και των σχετικών κειμένων που αναγνώσθηκαν, με σπάνιο και ιδιαίτερο ύφος, απόλυτα εναρμονισμένα με το ιστορικό γεγονός και όπως ο λαός βίωσε τότε τα γεγονότα, δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα με θύμησες και έντονα συναισθήματα συγκίνησης.

Την ορχήστρα με τα αντίστοιχα μουσικά όργανα, καθώς και τους ερμηνευτές των τραγουδιών, αποτελούσαν:
*Δημήτρης Καραμούζας, κανονάκι και τραγούδι
*Γιώργος Καραμούζας, κιθάρα
*Γιώργος Κωστόπουλος, λαγούτο
*Θανάσης Κωστόπουλος, κρουστά και ντραμς
*Νίκος Αποστολίδης, ούτι, ποντιακή λύρα και τραγούδι

  • Άκης Θεοδωρίδης, τουμπερλέκι και απαγγελία
  • Γιώργος Αμανατίδης, μπάσο και κιθάρα
  • Κώστας Σιδηρόπουλος, ταμπουρά
  • Εμμανουήλ Μανωλίδης, βιολί
  • Καίτη Δάμπαση, τραγούδι
  • Ηλίας Παπάζογλου, τραγούδι
  • Στις απαγγελίες η Αναστασία Πιτσιάβα μέλος του Δ.Σ. και Ταμίας της Ε.Π.Μ. και ο “παλαίμαχος” Γιώργος Βατουσιάδης.

Ευχαριστούμε θερμότατα όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τα μέλη του μουσικού σχήματος “Μελωδοί της Παράδοσης”, με πρωτεργάτες τον Δημήτρη Καραμούζα και Γιώργο Κωστόπουλο, που με ιδιαίτερη θέρμη δέχθηκαν και πάσχισαν για τη συνεργασία αυτή.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπολίτες μας που μας έκαναν την τιμή να παρακολουθήσουν αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα .

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αιδεσιμολογιότατος π.Δημήτριος Γκόλιας,ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και ο Βουλευτής Πιερίας κ.Κομνηνός Δελβερούδης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Γ.Γραμματέας της Ε.Π.Μ. Αριστέα Κατανά- Χρυσαργύρη.
Το συντονισμό της βραδιάς επιμελήθηκε ο Ηλίας Παπάζογλου, Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Μ.

Το Δ.Σ. της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης