Έγινε η εκδήλωση του της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τους εκτελεσμένους συμπατριώτες μας

D:DCIM106DICAMDSCI7864.JPG

Έγινε την Κυριακή 1-3-2020 η προγραμματισμένη εκδήλωση του παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τους εκτελεσμένους συμπατριώτες μας στο Σταθμό Κατερίνης, στις 23 του Φλεβαρη του 1943, από τα ναζιστικά γερμανικά  στρατεύματα κατοχής.

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν ο πρόεδρος του παραρτήματος Λιτόχωρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και αντιπροσωπείες του  ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του παραρτήματος τόνισε ανάμεσα στα αλλά:

«Στις 23 Φλεβάρη του 1943 στο Σιδ. Σταθμό Κατερίνης εκτελέστηκαν 40 κάτοικοι από τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Λιβάδι, ως αντίποινα για την καταστροφή του μεταλλείου χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, στα πλαίσια γενικότερων επιθέσεων σε μεταλλεία και ορυχεία σ’ όλη την Ελλάδα. Σκοπός των επιθέσεων αυτών ήταν να σταματήσει η λεηλασία του ορυκτού πλούτου της χώρας από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα και να στερηθούν έτσι το χρώμιο, που τους ήταν τόσο απαραίτητο για την πολεμική τους βιομηχανία.

Το βράδυ της 18ης προς 19ης Φλεβάρη του 1943 αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα τμήματα Θεσσαλίας ανατίναξαν το μηχανοστάσιο, έβαλαν φωτιά στις αποθήκες, αφού προηγουμένως πήραν τρόφιμα και εκρηκτικές ύλες. Οδηγοί στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αγ. Δημητρίου,  ενώ αποχωρώντας οι αντάρτες πήραν μαζί τους και δυο γερμανούς στρατιώτες τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν.

 Λέγεται πώς καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε το γεγονός της εκτέλεσης 117 αμάχων στο χωριό Δομένικο της Θεσσαλίας, δυο μέρες πριν…………………………..

Ποιες όμως ήταν οι αιτίες και ποιες οι συνέπειες της βάρβαρης αυτής πράξης των γερμανών ναζιστών;

 Ο Αιμίλιος Ξανθόπουλος αναρωτιόταν στο τελευταίο του γράμμα… «…κι εγώ δεν ξέρω πως μου ήρθε αυτό το κακό» . Η απορία αυτή του πρώην δημάρχου Κατερίνης θα μπορούσε ν’ απαντηθεί, αν γνώριζε τη διαταγή που είχε εκδώσει ο Χίτλερ το 1942 για την ένταση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, μαζί και στην Ελλάδα.

«Αν ο αγώνας αυτός κατά των συμμοριών στα Βαλκάνια –έλεγε ο Χίτλερ- δεν γίνει με τα πιο ωμα μέσα , τότε δεν θα επαρκούν πια οι διαθέσιμες δυνάμεις …γι’ αυτό ο στρατός έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κατά των γυναικών και των παιδιών κάθε μέσο…»

Γιατί όμως ο Χίτλερ έδωσε αυτή τη διαταγή; 

Πίσω από τον Χίτλερ κρύβονταν οι επιδιώξεις του γερμανικού κεφαλαίου που ήθελε με κάθε μέσο την επέκτασή του. Πίσω από τη φοβερή πολεμική μηχανή του τρίτου Ράιχ και τη βαρβαρότητα υπήρχαν οι βλέψεις των βιομηχανικών κολοσσών της Γερμανίας για ένα νέο μοίρασμα της ευρωπαϊκής αγοράς, συμφώνα με τα συμφέροντα τους. …………………………..

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Η κληρονομιά που μας άφησε το αντιστασιακό κίνημα κατά της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας είναι πολύτιμη και αναγκαία στις μέρες μας.

Αναγκαία γιατί χρειάζεται σήμερα ένα νέο αντιστασιακό πνεύμα απέναντι στους κινδύνους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις συνέπειες που έχουν , απέναντι στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στην παραμονή και δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

Δίνουμε υπόσχεση αγώνα όχι μόνο ενάντια στο ναζισμό-εθνικισμό αλλά και ενάντια στον καπιταλισμό  που τον γεννά.

 Τιμούμε τη μνήμη των 40 συμπατριωτών μας που έπεσαν από τα ναζιστικά βόλια. Τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης» .

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ