Έργα αναβάθμισης στο αρχαίο θέατρο το αρχαιολογικό πάρκο και το μουσείο Δίου

Ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη
Αντιπεριφερειάρχης- Προϊστάμενη Αρχαιοτήτων – πρόεδρος ΟΡΦΕΟ

Σημαντικές ανακοινώσεις έκαναν την Τρίτη το μεσημέρι, σε κοινή συνέντευξη στα γραφεία του ΟΡΦΕΟ, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου, η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου

Συγκεκριμένα, η Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε την εξασφάλιση χρηματοδότησης μελέτης με 85 χιλ. ευρώ από ιδίους πόρους της ΠΚΜ για τη συντήρηση και αναβάθμιση του αρχαίου θεάτρου Δίου, προϋπολογισμού εργασιών 1.5 εκ ευρώ. Την  ανάθεση εκπόνησης της μελέτης θα αναλάβει η Πιερική Αναπτυξιακή σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, η οποία έχει την αρμοδιότητα έγκρισης της μελέτης και παρακολούθησης  της διαδικασίας υλοποίησης του έργου. « Έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο χώρος αυτός, ο τόσο σημαντικός από πολιτιστικής και τουριστικής πλευράς για την Πιερία, θα μπορέσει να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός για τους χιλιάδες επισκέπτες. Θα αποκατασταθεί και θα συντηρηθεί το αρχαίο θέατρο  όπως του πρέπει και του αρμόζει. Να πραγματοποιούνται εκεί αξιοπρεπώς οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου και κάθε άλλη σπουδαία διοργάνωση»

 Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν

Η μελέτη περιλαμβάνει  συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κατασκευών του αρχαίου θέατρου του Δίου. Συγκεκριμένα, την αναβάθμιση του χώρου εισόδου  του θεάτρου,  τη δημιουργία διαδρόμου και θέσεων Αμεα, την αποκατάσταση, συντήρηση  και αναβάθμιση διαδρόμων και κλιμάκων του θέατρου, την αποκατάσταση συντήρηση και αναβάθμιση των ξύλινων καθισμάτων και μεταλλικού σκελετού, την αναβάθμιση των χώρων υγιεινής και καμαρινιών πίσω από το θέατρο, την αντικατάσταση και προσθήκη γενικού φωτισμού  του θεάτρου, τη σύνταξη μελέτης  παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας και οδεύσεων διαφυγής.

Η κ. Μαυρίδου προχώρησε και σε δεύτερη ανακοίνωση «Θα υπάρξει και άλλη παρέμβαση από πλευράς μας  η οποία έχει σχέση με την αντιπλημμυρική θωράκιση του αρχαιολογικού πάρκου Δίου. Η Αντιπεριφέρεια θα αναλάβει και σε αυτή την περίπτωση τη χρηματοδότηση μιας πολυδάπανης μελέτης, σε συνεργασία με το δήμο Δίου Ολύμπου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Σδρόλια

 «Έχουμε ευθύνη όλοι μας για αυτό το χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Σταυρούλα Σδρόλια και πρόσθεσε πως το  υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει μια σειρά έργων για το Δίον. Πολύ σύντομα θα γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο  Ανάκαμψης , αλλά όχι του συγκεκριμένου μεγέθους, που ανακοίνωσε η κ. Αντιπεριφερειάρχης. Η συνολική αναβάθμιση του χώρου είναι το ζητούμενο γιατί είναι ένας τόπος με πολύ  μεγάλη αξία και επισκεψιμότητα»

Σ ότι αφορά τα υπόλοιπα έργα, που είναι σε εξέλιξη, η κα Σδρόλια αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο, αντιπλημμυρικού χαρακτήρα  που ξεκινά με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την εκπόνηση μελέτης παράκαμψης του ποταμού ώστε  να αποσοβηθεί ο κίνδυνος των πλημμυρών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου . Ακόμη υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ η  αποκατάσταση  του τετραγώνου της αρχαίας αγοράς του Δίου, που αναμένεται  να τελειώσει σε ένα χρόνο περίπου, οπότε θα υπάρχει ένας νέος επισκέψιμος χώρος. Επίσης μελετάται μια νέα γέφυρα η οποία θα οδηγεί στο ναό της Ίσιδας  για την αποφυγή των πλημμυρών, η μελέτη της οποίας είναι σε καθεστώς έγκρισης καθώς και έργα που θα γίνουν  στο μουσείο του Δίου. Επίσης δημοπρατείται σύντομα εντός του 2022, η αναβάθμιση του χώρου της εισόδου του αρχαιολογικού πάρκου, με πωλητήριο, αναψυκτήριο, χώρους υγιεινής, εκθεσιακούς χώρους κ.λ.π.

Ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ κ. Παπαχρήστος

Είναι μεγάλη μας η χαρά ως διοίκηση του ΟΡΦΕΟ και εμού προσωπικά, γιατί μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που επανειλημμένα προτείναμε για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου, παίρνουν σάρκα και οστά. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε πρωτίστως την Αντιπεριφερειάρχη μας κα Μαυρίδου, καθώς και την προϊσταμένη της ΕΦΑ Πιερίας, κα Σδρόλια,  για το ειλικρινές και αποτελεσματικό ενδιαφέρον τους.To αρχαίο θέατρο για εμάς είναι ο χώρος που πραγματοποιούνται οι μεγάλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ για 50 χρόνια.  Εάν το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει αυτή την αίγλη και τη  σημαντική πορεία, τα οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον εμβληματικό χώρο του αρχαίου θεάτρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΟ κ. Παπαχρήστος.

Και υπογράμμισε, «Υπήρχε πάντα η αγωνία για τις φθορές, τις ελλείψεις και τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου, στο αρχαίο θέατρο. Η διεξαγωγή των εκδηλώσεων άρχισε να γίνεται προβληματική. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπει η μελέτη, θα δείτε ένα άλλο θέατρο.».

Για τα αντιπλημμυρικά έργα στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, ο κ. Παπαχρήστος επεσήμανε. «Επί εποχής ακόμη που ήμουν δήμαρχος στο δήμο Δίου, συντάχτηκε η περιβόητη αντιπλημμυρική μελέτη που προέβλεπε και την θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου. Για διάφορους λόγους το σημαντικό αυτό έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ας ελπίσουμε πως τώρα ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα».

Σχετικά με την είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου, είπε. « Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται στο χώρο της εισόδου, εικαστικές εκθέσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου, αλλά και πολλοί θεατές αναζητούν στο αναψυκτήριο κάποια προϊόντα καθώς και τους χώρους υγιεινής.. Απαράδεκτες και παλαιωμένες υποδομές. Χαιρόμαστε που σύντομα δημοπρατείται το έργο ανακατασκευής της εισόδου.

Επίσης σημαντικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στο μουσείο.. Το μουσείο θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ριζικά.

Οι αρχαιότητες καθώς και οι δράσεις που επιτελούνται σε αυτές αποτελούν για την Πιερία βασικά συστατικά οικονομικής ανάπτυξης. Εμείς ως ΟΡΦΕΟ το πιστεύουμε  και εργαζόμαστε πάνω στο στόχο αυτό. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι που συμπορεύονται με την άποψή μας αυτή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας καθώς και η νέα προϊσταμένη της ΕΦΑ Πιερίας, αποτελούν περίτρανα παραδείγματα.