Αναγκαία η οικονομική ενίσχυση του Νοσοκομείου Κατερίνης και η αναβάθμιση της ΜΕΘ. Ανάγκη και για μόνιμες προσλήψεις επαγγελματιών υγείας.

Ερώτηση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ε. Σκούφα προς τον υπουργό Υγείας

????????????????????????????????????

Τη στήριξη και ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Κατερίνης  που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, μέσω των κονδυλίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19), ζητά με ερώτησή της στον υπουργό Υγείας η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Όπως εξηγεί στην ερώτησή της,  το Νοσοκομείο Κατερίνης εξυπηρετεί τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού, των 120.000 κατοίκων, όμως ο πληθυσμός αυτός αυξάνεται  κατά δεκάδες χιλιάδες, λόγω των  επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο.

Η στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΘ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από συντονισμένες ενέργειες της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τέθηκε σε λειτουργία η πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Κατερίνης, και στελεχώθηκε με τέσσερις (4) ιατρούς και δεκαπέντε (15) νοσηλευτές. Η μονάδα υπήρχε από το 2010 στο νέο -τότε- νοσοκομείο της πόλης παρατημένη στην τύχη της και δε λειτούργησε ποτέ μέχρι το 2017, καθώς δεν είχε γίνει η μελέτη για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της και δεν υπήρχε προσωπικό για να τη στελεχώσει.

Συγκεκριμένα, η ΜΕΘ στελεχώθηκε από δύο ιατρούς προερχόμενους από τις δομές του ΕΣΥ, εκ των οποίων ένας από το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης όπου ήταν υποδιευθυντής της ΜΕΘ και ένας επιμελητής Α’ από τη Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, και από δύο επικουρικούς (αναισθησιολόγο και καρδιολόγο) που προσλήφθηκαν για αυτό τον σκοπό.

Ωστόσο, προφανώς για οικονομικούς λόγους, δεν ήταν δυνατό μέχρι σήμερα να λειτουργήσουν και οι 12 κλίνες της ΜΕΘ, ενώ σήμερα είναι πλέον αυτό επιτακτική ανάγκη λόγω της υψηλής ετοιμότητας στην οποία πρέπει να βρίσκονται όλες οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής και απομόνωσης ανά την επικράτεια.

Οι σημερινές ανάγκες της ΜΕΘ

Όπως υπογραμμίζει η κα Σκούφα, για τη συστηματική και αποτελεσματική στήριξη και ενίσχυση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης, ιδίως ενόψει της αναγκαιότητας κλινών ΜΕΘ λόγω κορονοϊού, απαιτούνται:

Από τον κλάδο των Ιατρών:

Η κατεπείγουσα προκήρυξη της μίας, πρόσφατα κενωθείσας, οργανικής θέσης και η πρόσληψη τριών (3) επικουρικών  ιατρών με βασική ειδικότητα (παθολογίας ή καρδιολογίας ή αναισθησιολογίας ή νεφρολογίας ή πνευμονολογίας ή χειρουργικής) με (επιθυμητή) εξειδίκευση ή προϋπηρεσία  στην εντατικολογία.

•Η προκήρυξη των δύο ακόμη οργανικών θέσεων που απαιτούνται για την πλήρη έκπτυξη της ΜΕΘ-ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού κλινών για τον μόνιμο και εποχιακό πληθυσμό της Πιερίας. Ο νέος Οργανισμός του Γ. Ν. Κατερίνης προβλέπει 8 οργανικές θέσεις για την ΜΕΘ-ΜΑΦ εκ των οποίων είναι καλυμμένες μόνο οι 5.

Από τον κλάδο των νοσηλευτών, η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των κλινών τηρώντας τις ενδεικνυόμενες αναλογίες νοσηλευτών/ασθενών.

Φορητό Μηχάνημα υπερήχων με 3 κεφαλές ταχείας διάγνωσης, 10 σταθερούς  αναπνευστήρες ΜΕΘ, 10 monitor με αποσπώμενες φορητές οθόνες με δυνατότητα συγκέντρωσης των παραμέτρων σε κεντρικό σταθμό, αντλίες έγχυσης υγρών και αντλίες έγχυσης φαρμάκων  τύπου σύριγγας.

Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για  ανάπτυξη  κλινών.

Συσκευή απολύμανσης χώρων ΜΕΘ.

Αντικατάσταση του όποιου παρωχημένου εξοπλισμού και απόκτηση νέου βιοϊατρικού εξοπλισμού, με βάση τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης (κλινική έρευνα και τεχνολογία) και τα καινούρια πρωτόκολλα νοσηλείας

Τέλος, προτείνεται η επιχάλκωση της ΜΕΘ Νοσοκομείου Κατερίνης, καθώς ο χαλκός έχει αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μάλιστα στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου βραβεύτηκαν η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου και οι νοσηλευτές της ΜΕΘ για την καινοτόμα ιδέα τους, της επιχάλκωσης της εκεί ΜΕΘ, μειώθηκαν μέχρι και 50% οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία του αναπνευστήρα και έγινε απόσβεση της επένδυσης 35.000 Ευρώ μέσα σε ένα (1) έτος, μόνο με την κάθετη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών

«Η  υγειονομική κρίση που βιώνουμε ανέδειξε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη της χώρας μας σε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ώστε να αυξηθεί ο μέσος όρος  κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκων, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, σε σχετικούς δημοσιευμένους πίνακες», επισημαίνει χαρακτηριστικά η βουλεύτρια  ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι παρά τις εξαγγελία για 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ με συμβάσεις διετούς διάρκειας, στο  Νοσοκομείο Κατερίνης υφίστανται κενά στις θέσεις προσωπικού του, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν με την προκήρυξη προσλήψεων επαγγελματιών υγείας μόνον σε μόνιμες θέσεις.

«Η  παρούσα εποχή της υγειονομικής κρίσης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη στήριξη και την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) του Νοσοκομείου Κατερίνης μέσω των κονδυλίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19)» τονίζει η κα Σκούφα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Αν εξετάζεται από το Υπουργείο Υγείας η προκήρυξη πρόσληψης επαγγελματιών υγείας σε θέσεις μονίμων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αν ναι, πόσες θέσεις και ποιων ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο Κατερίνης;

2. Αν εξετάζεται από το Υπουργείο Υγείας η άμεση οικονομική ενίσχυση του Νοσοκομείου Κατερίνης για τις εργασίες αναβάθμισης της λειτουργικότητας της ΜΕΘ του και την θέση σε λειτουργία και των υπολοίπων κλινών της ΜΕΘ του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)