Αντιδράσεις κατοίκων για εγκατάσταση πτηνοτροφείου στον Μακρύγιαλο

Πριν από μια περίπου εβδομάδα, οι κάτοικοι του Μακρυγιάλου αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται να κατασκευαστεί μια μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα πολύ κοντά στον οικισμό και συγκεκριμένα, στη θέση «Δεκαπεντάρια», κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου Μακρυγιάλου, μέσα σε μια ζώνη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας και σε άμεση επίδραση με την τουριστική ζώνη της περιοχής της Πύδνας.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο Πύδνας – Κολινδρού και επί 8 χρόνια Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μακρυγιάλου, Μαρία Αβραμίδου, «για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα οι κάτοικοι δεν είχαν καμιά επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού και να διαβιβαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενημέρωση των πολιτών πραγματοποιήθηκε εκπρόθεσμα και ανεπίσημα, μετά την αποστολή των σχετικών γνωμοδοτήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αντίδραση των κατοίκων είναι έντονη, καθώς η εγγύτητα της προβλεπόμενης πτηνοτροφικής εγκατάστασης με τον οικισμό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

Προβλήματα από τις μυρωδιές.

Οι μυρωδιές θα είναι μόνιμα μέσα στις κατοικίες, αν λάβουμε υπόψιν -σύμφωνα με τους αιολικούς χάρτες του πανεπιστημίου Αθηνών- ότι οι άνεμοι που φυσούν τις περισσότερες ώρες και μέρες του χρόνου είναι νότιοι -νοτιοδυτικοί, κατευθύνονται δηλαδή προς τον οικιστικό ιστό, αλλά και σε μια ευρεία περιαστική και τουριστική ζώνη, όπου περιλαμβάνονται μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια), καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώροι αναψυχής. Το διαχρονικά έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, που στοχεύει σχεδόν καθ’ ολοκληρία στην οικιστική δραστηριότητα, θα εκλείψει.

Η προτεινόμενη μελέτη για την πτηνοτροφική εγκατάσταση χρησιμοποιεί το παλιότερο πολεοδομικό σχέδιο και δεν λαμβάνει υπόψη την ισχύουσα από το 1991 πολεοδομική μελέτη επέκτασης και αναθεώρησης του οικισμού Μακρυγιάλου. Ως εκ τούτου, δεν λαμβάνει υπόψη την εγγύτητα της προτεινόμενης εγκατάστασης ως προς τον οικιστικό ιστό, η οποία είναι οριακά εντός των ελάχιστων αποστάσεων που θέτει ο νόμος για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Επίσης,  δεν λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες εκτός σχεδίου κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες που αναπτύσσονται σε ακτίνα μικρότερη των 800μ.

Οι μυρωδιές δεν είναι απλά άσχημες, είναι φορείς μικροβίων και υπεύθυνες για πολλές αρρώστιες. Και είναι αυτονόητο ότι δεν σταματούν εκεί που ξεκινούν τα όρια του οικισμού, αλλά διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Απτό παράδειγμα, οι μυρωδιές που φτάνουν στον οικισμό όταν φυσούν δυτικοί άνεμοι από ανάλογη μονάδα που πρόσφατα εγκαταστάθηκε στη θέση «Δωδεκάρια», στα δυτικά της παλιά εθνικής οδού και σε απόσταση περίπου 2χλμ. από τον οικισμό (απόσταση μεγαλύτερη από τη θέση της νέας μονάδας).

Πρόκληση επικίνδυνων αποβλήτων.  

Τα απόβλητα δεν είναι απλά «κουτσουλιές», είναι επιβαρυμένα με τοξικές ουσίες που περιέχονται στα φάρμακα και στις τροφές των πουλιών προκειμένου αυτά να αναπτυχθούν γρηγορότερα. Οι θεωρίες περί στεγανών βόθρων και βιολογικών καθαρισμών στην εφαρμογή τους, μόνο πικρό γέλιο προκαλούν στους γνωρίζοντες.

Τα απόβλητα (κουτσουλιές, νεκρά ζώα κλπ.) μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, από όπου αντλείται νερό για τα χωράφια, αλλά και τα ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα, ένα εκ των οποίων διέρχεται σε πολύ κοντινή απόσταση νότια από την προτεινομένη εγκατάσταση.

Η πρόκληση επικίνδυνων αποβλήτων θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να είναι αδύνατη οποιαδήποτε βιολογική καλλιέργεια στα χωράφια, γεγονός που θα εξασφάλιζε καλύτερη τιμή στα παραγόμενα προϊόντα. Ειδικά για τις καλλιέργειες των ακτινιδίων, μετά την υπερπαραγωγή που αναμένεται σε πολύ λίγα χρόνια -όταν καρπίσουν τα χιλιάδες φυτά που φυτεύτηκαν τα τελευταία 2-3 έτη- προβλέπεται ότι η τιμή τους θα πέσει κατακόρυφα και ο μόνος τρόπος να συγκρατηθεί θα είναι η βιολογική καλλιέργεια. Αυτή όμως θα καταστεί ανέφικτη στα χωράφια της περιοχής.

Η μόλυνση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο έδαφος αλλά φτάνει πολύ γρήγορα και στη θάλασσα. Η υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος θα δώσει τη χαριστική βολή στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Το νερό.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποθεμάτων νερού που προορίζεται για τις καλλιέργειες, θα ξοδεύεται στο πτηνοτροφείο και μέσω των περιττωμάτων θα επιστρέφει στη γη μολυσμένο. Ήδη στην εγγύτερη αλλά και ευρύτερη περιοχή λειτουργούν γεωτρήσεις (οι οποίες μάλιστα παραλείπονται τελείως από την προτεινόμενη μελέτη), απαραίτητες για τη γεωργική καλλιέργεια που αποτελεί μια από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων.

Η ανόρυξη μιας τόσο μεγάλης γεώτρησης αναμφίβολα θα δυσχεράνει τη λειτουργία των υπολοίπων γεωτρήσεων της περιοχής (π.χ. πτώση στάθμης του νερού), δεδομένου μάλιστα ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του πτηνοτροφείου θα χρησιμοποιείται και το δημοτικό αρδευτικό δίκτυο  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της γεωργίας.

Μεγάλο πρόβλημα η ηχορύπανση.

Η ηχορύπανση που και αυτή μεταφέρεται με τον αέρα, θα είναι τεράστια και το βουητό θα είναι μόνιμα στα αυτιά των κατοίκων.

Για τους παραπάνω λόγους οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα και ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να επανεξετάσει το θέμα και να λάβει σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις τους».