Από τις «Ανθισμένες Διαδρομές» του ΕΟΤ στις «Ανθισμένες Κερασιές της Πιερίας»

Μια ακόμα πρωτοβουλία του Π.Ο.Τ.Α.Π.

Οι ανθισμένες κερασιές δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο που τέρπει και γαληνεύει τις ανθρώπινες ψυχές και αναμφίβολα διεγείρουν ευχάριστα τα βλέμματα όλων μας. Στις αρχές της άνοιξης το ροζ εμβληματικό χρώμα του ροδοειδούς φυτού, αφυπνίζει μια στοχαστική διάθεση των ανθρώπινων συναισθημάτων, μάλιστα σε πολλές χώρες του κόσμου οι κοινωνίες εξυφαίνουν το φαινόμενο με συνοδεία παραδόσεων.

  Με αφορμή την ανθοφορία της κερασιάς που αποτελεί το πρώτο ανθισμένο δέντρο προμηνύοντας τον ερχομό της άνοιξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε ήδη ένα πρόγραμμα αγροτουρισμού με τίτλο «Ανθισμένες Διαδρομές» του Λευκάδιου Χερν, κατόπιν πρωτοβουλίας της Προέδρου του Οργανισμού κας Άντζελας Γκερέκου. Το πρόγραμμα «Ανθισμένες Διαδρομές» αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει τουρίστες και να τους οδηγήσει να επισκεφθούν περιοχές της Ελλάδας όπου υφίστανται ανθοφορίες φυτών.

  Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με αναφορά στο πρότυπο των δρόμων της ανθισμένης κερασιάς που εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες η Ιαπωνία,  οι επισκέπτες συνδυάζουν τους περιπάτους με ποίηση και γαστρονομικές απολαύσεις, το ονομαζόμενο «Sakura» (κοιτάζω τα λουλούδια).

  Η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ.  κα Άντζελα Γκερέκου στην προ μηνών επίσκεψή της στην Πιερία, πρότεινε το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα των «Ανθισμένων Διαδρομών» να υλοποιηθεί και στο νομό Πιερίας, γνωρίζοντας ότι κυρίως δύο περιοχές, ο Κολινδρός και η Ράχη παράγουν μοναδικής αξίας κεράσια που κατακλύζουν τις διεθνείς αγορές.

Η κ. Γκερέκου τόνισε πως οι «Ανθισμένες Διαδρομές» του Λευκάδιου Χερν, οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται από φέτος σταδιακά, και στην Πιερία, θα γίνουν σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα δημιουργήσει έναν μεγάλο ψηφιακό χάρτη, ενώ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα παράσχει την πληροφόρηση για το πότε ακριβώς γίνεται η ανθοφορία στις καλλιέργειες της κάθε περιοχής, δεδομένο που θα μπορεί να το γνωρίζει και ο κάθε εν δυνάμει επισκέπτης από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

          Έτσι λοιπόν στις «Ανθισμένες Διαδρομές» που πραγματοποιεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, προσπαθώντας να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την πρωτογενή παραγωγή όσο και τον τοπικό πολιτισμό της κάθε περιοχής, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) εντάσσει το θεσμό των «Πιερικών Ανθισμένων Κερασιών», καθότι η Πιερία διαθέτει περιοχές με πλούσια παραγωγή του γευστικού φρούτου, λειτουργώντας πάντα με εξωστρέφεια και στόχευση να υποβοηθήσει τον τοπικό  μας τουρισμό,

  Το επόμενο άμεσο διάστημα ο Π.Ο.Τ.Α.Π.  θα υλοποιήσει  στη Ράχη και τον Κολινδρό την προαναφερόμενη δράση, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να αντικρύζουν  πρωτίστως τα πανέμορφα λουλούδια των ανθισμένων κερασιών που ασφαλώς φτιάχνουν τη διάθεση, αλλά και να απολαύσουν τα προσφερόμενα τοπικά εδέσματα με παράλληλες ποιητικές αναφορές.

  Γιατί απλά όπως ορθά αναφέρει ο συγγραφέας και ποιητής μας Μενέλαος Λουντέμης, παραφράζοντας τον εκφραστικό του λόγο, είμαστε βέβαιοι, ότι: «Οι κερασιές θ΄ ανθίσουν και φέτος στην Πιερία».

Λεπτομέρειες της δράσης συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του ΠΟΤΑΠ κ. Γιώργος Καραλής, η Αντιδήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κα Μαρία Ναβροζίδου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης και Πρόεδρος του Α.Σ. Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» κ. Δημήτρης Ντούρος, ο πρώην Δήμαρχος Κολινδρού κ. Θωμάς Σολοποτιάς, ο Οικονομικός διαχειριστής του ΠΟΤΑΠ και μέλος του Δ.Σ. κ. Στέλιος Ούζας, οι παραγωγοί από την περιοχή του Κολινδρού κ.κ. Νίκος Πλατσάς, Γιώργος Γιάννος και Αθανάσιος Πάσχος.

  «Υλοποιούμε μια ακόμα δράση στον τουριστικό ορίζοντα της Πιερίας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε οφέλη και στην κοινωνία της υπαίθρου. Οι «Ανθισμένες Κερασιές της Πιερίας» προδιαγράφουν ένα μοναδικό τοπίο. Το αξιοποιούμε με τον συνδυασμό ψυχικών ανατάσεων, ποιητικών εκφράσεων και γαστρονομικών απολαύσεων των τοπικών εδεσμάτων. Πρωτοστατούμε παραγωγικά και προχωρούμε δυναμικά» επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου.

  Ο Πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Γιώργος Καραλής, τονίζει: «Αναζητώντας όλες τις παραμέτρους που θα αναδείξουν τουριστικά αλλά και ευρύτερα την Πιερία προχωρούμε στην θεσμοθέτηση των περιπάτων στις κερασοφόρες περιοχές του νομού, με τον συμβολισμό της άνοιξης, της ομορφιάς και το νέο ξεκίνημα. Οι ανθισμένες κερασιές αποτέλεσαν και αποτελούν έμπνευση για καλλιτέχνες και ποιητές. Γευόμαστε την άνοιξη με τα αρώματα των γεύσεων».

  Οι λεπτομέρειες των δράσεων των «Πιερικών Ανθισμένων Κερασιών» θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα από τον Οργανισμό, μια πρωτοβουλία που συντονίζει ο Διευθυντής του Π.Ο.Τ.Α.Π. Βασίλης Δήμου.