Γιορτή των Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη Πιερίας: ένα όμορφο πρωινό παρέα με τα πουλιά

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου μικροί και μεγάλοι μοιράστηκαν μία πολύ όμορφη μέρα στο Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, συμμετέχοντας στην Γιορτή των Πουλιών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, με το συντονισμό -όπως κάθε χρόνο- της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΗΣ Εταιρείας.

Οι επισκέπτες του παρατηρητηρίου ενημερώθηκαν για τη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί μας φίλοι κατά το δύσκολο ταξίδι τους και για το πως μπορούμε εμείς να τους προστατεύσουμε. Ακόμη, παρατήρησαν τα πουλιά του υγροτόπου με κιάλια και τηλεσκόπια, συμμετείχαν σε ξεναγήσεις στο υγροτοπικό οικοσύστημα, καθώς και σε εργαστήρια χειροτεχνίας με θέματα από τον κόσμο των πουλιών.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και αποτελεί την ιστορικότερη δράση παγκόσμιας εμβέλειας της BirdLife International. Στην Ελλάδα, η πρώτη Γιορτή των Πουλιών πραγματοποιήθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το 1987, και από τότε οι Γιορτές των Πουλιών διοργανώνονται αδιάλειπτα με το συντονισμό της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς και εθελοντές. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης με κεντρικές ημερομηνίες το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.