Δήμος Κατερίνης : Απαξιωτικός? Ανάλγητος ή Ανίκανος? Δήμος 3Α?

Πως μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την ηχηρά αδικαιολόγητη απουσία, των πλέον αρμόδιων, από την εκδήλωση της σχολικής κοινότητας του 5ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης, με θέμα τη νοσηρή και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία εκτίθενται καθημερινά τα παιδιά μας? Είναι απαξίωση του Δήμου Κατερίνης, η μη αποδοχή της πρόσκλησης των θεσμικών εκπροσώπων των γονέων? Είναι απαξίωση σε συνέχεια και της σιωπηρής απόρριψης από τον Δήμαρχο Κατερίνης των τριών έγγραφων αιτημάτων τους για συνάντηση, ώστε να ενημερωθούν για το αν και γιατί εγκαταλείφτηκε η προσπάθεια για την έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπ. Υποδομών & Μεταφορών και για την εξέλιξη της “Οριστικής” λύσης μέσω του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ?

Είναι εμπαιγμός, η αναπόδεικτη βεβαίωση, που εκστόμισε, ελαφρά τη καρδία, ο αναρμόδιος εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης, κ. Μπαρμπαγεωργόπουλος, ότι δήθεν “Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ” ? Δεν είναι τουλάχιστον ελαφρότητα μια τέτοια δήλωση, όταν προηγουμένως ειπώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων, ότι:

 α)  η προθεσμία, για την υποβολή ακόμα των αιτήσεων στο πρόγραμμα λήγει τον Απρίλιο. Κύριος οίδε, πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πληθώρας των αιτημάτων και κυρίως αν επιλεγεί τελικά το αίτημα για το 2ο και 5ο ΓΕΛ.

β) προαπαιτούμενη για την ένταξη του έργου είναι η απόδειξη της στατικής επάρκειας του κτιρίου. Σημειώνουμε ότι, οι μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. και του ΤΕΕ Πιερίας, μετά από αυτοψίες τους, υπογράμμισαν εγγράφως την ανάγκη διενέργειας σχετικής μελέτης. Ο Σύλλογος Γονέων τον Μάιο του 2022, είχε αιτηθεί εγγράφως προς τον Δήμο Κατερίνης τις δέουσες ενέργειες για τον έλεγχο της στατικότητάς του, όπως υπήρχε άλλωστε η υποχρέωση μετά τους σεισμούς του 2019.

γ) τυχαίως μάθαμε – μετά τις έγγραφες οχλήσεις από τον Σύλλογο Γονέων – πως, μόλις την 29/12/2022 εκδόθηκε απόφαση του Αντιδημάρχου κ. Συμεωνίδη, για απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, της “κατάρτισης πρότασης χρηματοδότησης”. Μεταξύ των υποχρεώσεων του αναδόχου είναι ο “έλεγχος της νομιμότητας των κτιρίων και η έκδοση Πιστοποιητικών Πληρότητας Ταυτότητας”! Μα ο Δήμος Κατερίνης, σε Δελτίο Τύπου της 30/9/2022, δήλωνε ότι, “έχει αποστείλει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για το οικόπεδο και τις κτηριακές εγκαταστάσεις”.

Είναι δικαιολογημένη η πεποίθησή μας, ότι ο Δήμος Κατερίνης, συνεχίζει να στέκεται ανάλγητος, ή αδιάφορος, ή ανίκανος, απέναντι σε ένα πρόβλημα που άπτεται όχι απλά της εύρυθμης λειτουργίας του 5ου ΓΕΛ, αλλά πρωτίστως της ασφάλειας και υγείας της σχολικής κοινότητας, όπως το χαρακτήρισε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας  Π.Ε. Πιερίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας . Ότι συνεχίζει να διαχειρίζεται επικοινωνιακά την αγωνία όλων μας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη ζημία στη δημοφιλία της διοίκησης?

Είναι ρεαλιστική, η επιλογή ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης, που εξελίσσεται με παρατάσεις και αργούς ρυθμούς, για ένα κτίριο που είναι κατ’ αρχήν επισφαλές? Είναι υπερβολικοί ή στείρα αντιπολιτευόμενοι, οι ειδικοί επιστήμονες της ΚΤΥΠ ΑΕ και του ΤΕΕ Πιερίας? Είναι παράλογο να προσδοκούμε από τους/τις βουλευτές/τριες του νομού και την Αντιπεριφερειάρχη να μεσολαβήσουν για την έκτακτη χρηματοδότηση, από τα συναρμόδια υπουργεία? Είναι παράλογη η αξίωση του 15μλούς των μαθητών για ένα σχολείο ασφαλές και λειτουργικό? Ένα σχολείο όπου θα τους προσκαλεί στο ταξίδι της γνώσης και της δημιουργίας?

Τη χθεσινή εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές κ. Ξ. Μπαραλιάκος και κα Μπέττυ Σκούφα, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πιερίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κατερίνης και πολιτευτές. Τους ευχαριστούμε. Αντιστρέφοντας τη δήλωση των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο, δηλώνουμε ότι : ΕΜΕΙΣ θα είμαστε μαζί τους σε όποια πρωτοβουλία ΕΚΕΙΝΟΙ πάρουν για τη διεκδίκηση των αυτονόητων.