Διεθνής Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών: παραπληροφόρηση και κορονοϊός

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε έξαρση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας.

  • Η παραπληροφόρηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και τη δημοκρατία
  • Ψευδείς ειδήσεις από πηγές που πρόσκεινται στην «alt-right» των ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Ρωσία
  • Ιστοσελίδα της ΕΕ «καταρρίπτει» τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με την πανδημία

Το Κοινοβούλιο συνεισφέρει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών (2 Απριλίου), με την προβολή των κινδύνων που ενέχει η παραπληροφόρηση, όχι μόνο για την υγεία των πολιτών, αλλά και για τη δημοκρατία.

Παρά τον αγώνα που δίνουν πολλοί, μέρα και νύχτα, για να σωθούν οι ζωές που απειλούνται από τον κορονοϊό, οι οργανισμοί υγείας και οι ελεγκτές πληροφοριών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια άλλη σκοτεινή πτυχή της πανδημίας: οργανισμοί και άτομα εκμεταλλεύονται την κρίση, χειραγωγώντας ανθρώπους για πολιτικό και οικονομικό όφελος, αντί να στηρίζουν όσους σώζουν ζωές.

Οι θεσμοί της ΕΕ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ενέχουν οι προσπάθειες παραπληροφόρησης και απάτης. Για να στηριχθεί η έγκυρη ενημέρωση που στηρίζεται σε γεγονότα, έχει δημιουργηθεί η κοινή ιστοσελίδα της ΕΕ που ενημερώνει σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στον κορονοϊό. Η ιστοσελίδα καταρρίπτει επίσης μερικούς από τους πιο συχνούς «μύθους» σχετικά με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιχειρησιακής ομάδας κατά της παραπληροφόρησης EUvsDisinfo της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κάποιες από τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούνται προέρχονται από πηγές που πρόσκεινται στην «alt-right» των ΗΠΑ, στην Κίνα και στη Ρωσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κίνητρο είναι πολιτικό: επιχειρούν να υποσκάψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να προκαλέσουν πολιτικές μεταβολές.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία) τόνισε εκ νέου ότι «οι ψευδείς πληροφορίες είναι εύκολο να καταρριφθούν. Τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι εύκολο να βρεθούν. Η ΕΕ έχει πολύ περιορισμένες επίσημες αρμοδιότητες όσον αφορά θέματα υγείας, αλλά οι χώρες της ΕΕ και η ΕΕ στο σύνολό της εξετάζουν τρόπους να βοηθήσουν τα θύματα αυτής της κρίσης. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη Γερμανία περιθάλπει ασθενείς του COVID-19 που έχουν αεροδιακομιστεί από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η Τσεχία έστειλε 10.000 προστατευτικές στολές στην Ιταλία και στην Ισπανία. Η Αυστρία και η Γαλλία έστειλαν εκατομμύρια μάσκες στην Ιταλία.

Την προηγούμενη βδομάδα, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σχεδόν ομόφωνα έκτακτα μέτρα για την εκταμίευση πόρων που θα βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν τα συστήματα υγείας, την ιατροφαρμακευτική βοήθεια ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Οι άλλοι θεσμοί της ΕΕ εργάζονται ακατάπαυστα για να βρεθούν αποτελεσματικοί και γρήγοροι τρόποι στήριξης των θυμάτων της κρίσης, είτε αυτά είναι ασθενείς ή ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είτε είναι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές ή το εισόδημά τους λόγω της κρίσης».

Η αντιπρόεδρος Katarina Barley (Σοσιαλιστές, Γερμανία) υπογράμμισε ότι «σε μια τέτοια περίοδο, εξαρτώνται ζωές από την συμμόρφωσή μας με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, ενώ η διασπορά ψεμάτων και η αμφισβήτηση των γεγονότων γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες. Είναι σημαντικό οι θεσμοί να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες, ενθαρρύνοντάς τες να προωθούν αξιόπιστες πηγές, να υποβαθμίζουν περιεχόμενο που αποδεικνύεται ψευδές ή παραπλανητικό, καθώς και να αφαιρούν παράνομο υλικό ή μηνύματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Το Κοινοβούλιο ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία για τη στήριξη της δράσης της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την κρίση και για να δείξει στους πολίτες μας ότι η ήπειρος αυτή κατοικείται από Ευρωπαίους που μάχονται ενωμένοι εναντίον του COVID-19».

Απηύθυνε ακόμη έκκληση να είμαστε όλοι προσεκτικοί όσον αφορά προσπάθειες παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο: «Σήμερα, τη Διεθνή Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών, θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους τη σημασία της διασταύρωσης πληροφοριών και επικοινωνούμε σχετικές συμβουλές σε όλες τις γλώσσες. Όπως σεβόμαστε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλένουμε τα χέρια μας, έτσι έχουμε το ίδιο καθήκον να σταματήσουμε τη διασπορά ψευδών συμβουλών και ιστοριών που αποσκοπούν στη χειραγώγηση του κοινού».

Ο αντιπρόεδρος Karas πρόσθεσε: «Σε μια τέτοια κρίση, η διασταύρωση πληροφοριών δεν αποσκοπεί στο να χαρεί κάποιος ‘εξυπνάκιας’ που διόρθωσε κάποιον που έκανε λάθος. Είναι καθήκον μας ως πολίτες να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στην Ευρώπη και τη δημοκρατική κοινωνία που έχουμε δημιουργήσει».