Στην αποστολική πόλη της Αττάλειας βρέθηκε, από 15 έως 17 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, όπου συμμετείχε ως εισηγητής σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.
Το Συνέδριο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας, με θέμα: «Ο Απόστολος Παύλος στην Αττάλεια. Μνήμη-Μαρτυρία».
Όπως είναι γνωστό από την Καινή Διαθήκη, η Αττάλεια και η περιοχή της Πισιδίας συνδέονται με την επίσκεψη και το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Συγκεκριμένα, οι Πράξεις των Αποστόλων μνημονεύουν λεπτομέρειες για τη δράση του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή αυτή (Πράξεις Αποστόλων κεφ 14, στ. 24-25).
Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος συναντήθηκε και συνομίλησε στο περιθώριο του Συνεδρίου, λαμβάνοντας την πατρική ευχή του.
Ο Μητροπολίτης Κίτρους ομίλησε στην πρωινή συνεδρία της Τρίτης 16 Ιανουαρίου με θέμα: «Από την Αττάλεια στην Οικουμένη. Η διαχρονική αξία του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου».
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος συναντήθηκε με τον Γενικό Πρόξενο της Ουκρανίας στην Αττάλεια κ. Alexander Boronin, ο οποίος επισκέφθηκε πολλές φορές την Πιερία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ως Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι Επιστήμονες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α. και τη Γεωργία.
Το Συνέδριο έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από τις τοπικές Αρχές όσο και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Σε αυτό συμμετείχαν πολλοί κληρικοί, φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες από διάφορα Πανεπιστήμια. Μεταξύ τους οι Πιεριείς Ιωάννης Χριστοδουλάκης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Παρίσι, και Ευάγγελος Παπαθεοχάρης, φοιτητής αγγλικής φιλολογίας στο ΑΠΘ, αμφότεροι στελέχη νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Πέργης, να προσκυνήσουν στον Ναό Αγίου Αλυπίου και άλλους ναούς της Αττάλειας, που σήμερα λειτουργούν ως μουσεία ή εκθεσιακοί χώροι.
Επίσης, οι σύνεδροι παρακολούθησαν συναυλία στα πλαίσια εορταστικής εκδήλωσης της Ορθόδοξης Κοινότητας Αττάλειας με την ευκαιρία του Αγίου Δωδεκαήμερου, κατά το παλαιό ημερολόγιο, που ακολουθείται από τους σλαβόφωνους ορθόδοξους της Αττάλειας.
Η διοργάνωση, τόσο του Συνεδρίου όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων, υπήρξε άψογη, χάρη στην πρωτοβουλία και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ και τη φροντίδα των εκλεκτών συνεργατών του.
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου, καθώς και η επικείμενη έκδοση των Πρακτικών σε καλαίσθητο τόμο και η ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο, εκτός από την επιστημονική αξία τους, συμβάλλουν στην ανάδειξη της συμβολής της Παύλειας θεολογίας στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Αναδεικνύουν ακόμη την αξία του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου στη ζωή και τη διακονία της Εκκλησίας, καθώς και της μαρτυρίας της στον σύγχρονο κόσμο.
Όπως τονίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μια καλή παρουσία υπήρξε, με την προσωπικότητα και το ποιμαντικό έργο του, ο μακαριστός Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος (Τράμπας), ο οποίος εργάστηκε υποδειγματικά για τη θετική μαρτυρία της Εκκλησίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μικράς Ασίας, την προβολή της Ορθοδοξίας και την ανάδειξη του Προσκυνηματικού Τουρισμού στα βήματα του Αποστόλου Παύλου.