Επεκτείνεται στον Δήμο Κατερίνης το πρόγραμμα ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων

Να προχωρήσει στην περαιτέρω υλοποίηση και επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ενδυμάτων και υποδημάτων και συνακόλουθα στη διάθεση, υπόδειξη θέσεων, χώρων για την τοποθέτησή τους αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Όπως είναι γνωστό ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο τοποθετήθηκαν και λειτουργούν οι πρώτοι 10 κάδοι ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων, υποδημάτων και υφασμάτων.

Κάδοι ανακύκλωσης σταδιακά σε όλο τον Δήμο

Όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Διευρύνουμε τις δράσεις ανακύκλωσης που εφαρμόζονται στον Δήμο μας, καθώς όπως έχουμε τονίσει στόχος μας είναι να γίνει η Κατερίνη πόλη της ανακύκλωσης και οι επιδόσεις μας σε αυτόν τον τομέα, όπως καθημερινά  και στην πράξη αποδεικνύεται μπορούν να πολλαπλασιαστούν».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιώργος Κυριακίδης, επισήμανε ότι «εκτός από τους 10 κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων, υποδημάτων κλπ., που ήδη έχουμε τοποθετήσει πιλοτικά σε διάφορα σημεία της Κατερίνης, θα τοποθετηθούν, σε πρώτη φάση άλλοι 15 τέτοιοι κάδοι σε σημεία που έχουμε ήδη χωροθετήσει, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις ποσότητες που θα συλλέγονται σ’ αυτούς τους κάδους και ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολύ περισσότερο κόσμο να έχει πιο άμεση πρόσβαση για να μπορέσει να αφήσει εκεί μεταχειρισμένα ενδύματα, υποδήματα και υφάσματα κάθε λογής».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό θα γίνει στον αστικό ιστό της πόλης και σιγά σιγά θα επεκταθούμε από τον Σβορώνο μέχρι την Παραλία, σε πρώτη φάση. Έχουμε τη δυνατότητα, εκτός απ’ αυτούς τους 25 κάδους, να προμηθευτούμε επιπλέον 25 κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων, υποδημάτων και υφασμάτων εφόσον όλη αυτή η διαδικασία πάει καλά και η συλλογή αυτών των στοιχείων είναι αυξημένη».

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα

Ως προς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την τοποθέτηση των 10 πρώτων κάδων και για το πόσο ανταποκρίθηκαν οι πολίτες, ο κ. Κυριακίδης δήλωσε ότι σύμφωνα με μια άτυπη ενημέρωση που είχε, φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, με αυτούς τους πρώτους 10 κάδους, και μέσα σε έναν μήνα λειτουργίας, έχουν συλλεχθεί περί τους 2 τόνους ενδύματα, υποδήματα και κάθε λογής υφάσματα.

Προστασία περιβάλλοντος, μείωση απορριμμάτων, μείωση κόστους

«Εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι πρώτοι 10 κάδοι, τότε αυτοί οι δύο τόνοι θα κατέληγαν στα γενικά απορρίμματα και θα επιβάρυναν τόσο το περιβάλλον όσο και τον Δ.Κατερίνης ως προς το κόστος μεταφοράς τους και εναπόθεσης σκουπιδιών. Να θυμίσω ότι, ως προς τα απορρίμματα, μας κοστίζει 70 ευρώ ο τόνος, για να μεταφέρουμε δηλαδή και να πετάξουμε τα σκουπίδια μας», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Και συμπλήρωσε τονίζοντας: «Τα ενδύματα, τα υποδήματα και τα κάθε λογής υφάσματα τα συγκεντρώνει εταιρία με την οποία συνεργαστήκαμε για να εγκατασταθούν αυτοί οι κάδοι, ο Δ.Κατερίνης δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ, ωστόσο ο Δήμος έχει όφελος απ’ αυτή τη διαδικασία επειδή μειώνονται τα σκουπίδια μας, δεν επιβαρύνεται οικονομικά με την επιπλέον ρίψη αυτών των στοιχείων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εμπεδώνεται στο κοινωνικό σύνολο η ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης κάποιων ειδών, έτσι ώστε να μην προκαλούμε συνεχώς επιπλέον σκουπίδια, να μειώσουμε τα σκουπίδια μας».

Παράλληλα, ο κος Κυριακίδης στη δήλωσή του υπενθύμισε ότι γι’ αυτόν τον λόγο, ο Δ.Κατερίνης είχε συμμετάσχει, για πρώτη φορά, στην πανευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αστικών αποβλήτων με βασικό σύνθημα: «Αλλάζουμε τις συνήθειές μας, μειώνουμε τα αστικά μας απορρίμματα».

Θα τοποθετηθούν & κώδωνες για ανακύκλωση γυάλινων μπουκαλιών

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ο Δ.Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας είναι σχεδόν έτοιμοι ώστε να τοποθετηθούν και οι περίφημοι κώδωνες, οι μπλε καμπάνες, για ανακύκλωση γυάλινων μπουκαλιών. «Νομίζω ότι ίσως και μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε προλάβει να τοποθετήσουμε τους πρώτους κώδωνες», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κυριακίδης, επισημαίνοντας ότι με την τοποθέτηση αυτών των κωδώνων υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν έτι περαιτέρω τα απορρίμματα.