Εργατικό Κέντρο Κατερίνης: Απεργιακή Προκήρυξη – Κάλεσμα Εργατικής Πρωτομαγιάς

1η Μάη 2020 Πανελλαδική Γενική Απεργία

Εργαζόμενες -νοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, Νέες, Νέοι,
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης τιμώντας το διαχρονικό σύμβολο των αγώνων, την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, απευθύνει σε όλους θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα, να σταθούμε δυνατοί και συσπειρωμένοι απέναντι στη νέα μεγάλη αυτή δοκιμασία και στις αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσε και στη Χώρα μας η υγειονομική κρίση του covid 19.
Όπως φάνηκε η αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης από την κυβέρνηση δεν έχει χαρακτηριστικά ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών και ούτε στοχεύει στη στοιχειώδη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Την ώρα που επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν απαλλάσσονται πλήρως από μισθολογικές και φορολογικές υποχρεώσεις, οι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά προβλήματα, λαμβάνουν απλά ένα επίδομα και δεν έχει γίνει κανένας λόγος για αναστολή των δικών τους υποχρεώσεων. Άλλες δουλεύουν με άνοδο του τζίρου έως 1000% με εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους, με επιβράβευση… δωροεπιταγές… Γι’ αυτές τις επιχειρήσεις μάλιστα άλλαξε το πλαίσιο δήλωσης του ωραρίου, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου, αφού και οι υποχρεώσεις για την αναγγελία των ωραρίων αναστέλλονται…
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μειώσεις μισθών και η συρρίκνωση δικαιωμάτων που κληροδοτήθηκαν από τα Μνημόνια, καθώς και όλα τα εργαλεία της απορρύθμισης που μας άφησαν προίκα οι μνημονιακοί νόμοι ενεγοποιήθηκαν ακαριαία.
Την ίδια ώρα ξεδιάντροπα δηλώνουν οτι 350.000 άνεργοι κάνουν «μαύρη» εργασία και τους αφήνουν εκτός ενίσχυσης! Το κράτος, άραγε, τι έκανε γι’αυτό όλα αυτά τα χρόνια που τα συνδικάτα φωνάζουμε για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία;;;
Προειδοποιούμε ότι αν η κυβέρνηση μείνει πιστή στις όποιες δεσμεύσεις της προς τους εργοδότες, ή στις όποιες ιδεολογικές της εμμονές, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την υγειονομική κρίση, αλλά και μια βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Όλο αυτό το διάστημα, η κάλυψη των αναγκών της χώρας δε σταμάτησε, χάρη στους εργαζόμενους επαγγελμάτων που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων, στο ΕΚΑΒ, στις καθαρίστριες, στους εργαζόμενους στα super market και στην οδική βοήθεια, στους διανομείς/delivery, στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια, στην ΔΕΥΑΚ, στα ΕΛΤΑ και courrier, στους εργαζόμενους στις τράπεζες, στα call centers, στη δια ζώσης εξυπηρέτηση πελατών, στα ψιλικατζίδικα, τα περίπτερα και τα μανάβικά, στους εργαζόμενους στα φαρμακεία, στους ένστολους εργαζόμενους, στους υπαλλήλους των δομών της δημόσιας διοίκησης (Δήμοι κ.α.), και σε όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια που κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό.
Σε όλη αυτή την κατάσταση αποδείχθηκε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι τα νούμερα.
Οι εργασιακές σχέσεις καλούνται να ισορροπήσουν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο ανάμεσα στην κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάκαμψη με κοινό και αδιαπραγμάτευτο παρονομαστή ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης.
Τιμώντας την 1η Μάη, κάνουμε σαφές ότι
θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια κάποιων να εργαλειοποιήσουν την υγειονομική κρίση συρρικνώνοντας κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, νομιμοποιώντας παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές, δημιουργώντας νέες εστίες απορρύθμισης.
Δεν μπορεί να δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς κανένα διάλογο, να μεθοδεύεται η μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας, χωρίς να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Η λιτότητα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει, και αυτήν τη φορά, μέρος της απάντησης σε αυτήν την πρόκληση. Δεν θ’ ανεχθούμε «μέτρα», που θα πέσουν ξανά στις πλάτες των εργαζόμενων, όπως έγινε και με τα μνημόνια.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στη χώρα μας που πλήρωσε βαρύτατα τα 10ετή μνημόνια, αρκετά έδωσαν μέχρι τώρα. Καιρός να δώσουν και αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και όσοι επωφελήθηκαν και επωφελούνται και σήμερα, κερδίζοντας από τον ανθρώπινο πόνο και φόβο.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κατερίνη, 27/4/2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ