Ετοιμότητα μελετών της ΔΕΥΑΚ για σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης

Σάββας Οφείδης: «Είμαστε πανέτοιμοι να υποβάλλουμε φακέλους για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων»

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιχείρησης Σάββας Οφείδης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

Ο κ. Οφείδης υπογράμμισε ότι σε αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο Κατερίνης Γιάννη Ντούμο και την ουσιαστική προσφορά των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΚ υπάρχει ετοιμότητα μελετών και στόχος είναι να μην χαθεί καμία ευκαιρία απορρόφησης κονδυλίων μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα είναι διαθέσιμα το επόμενο χρονικό διάστημα από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

            Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη μελέτη που έχει υποβάλλει η ΔΕΥΑΚ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 1 ΜW, που θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών του Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης. Συγχρόνως, όπως είπε εκπονείται μία μελέτη ενεργειακής πολιτικής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να υπαχθεί η ΔΕΥΑΚ στο Ταμείο Ανάκαμψης και να λάβει από 3 έως 5 εκ. ευρώ χρηματοδότηση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης της επιχείρησης.

            Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση νέας μελέτης από μηδενική βάση που αφορά στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Κατερίνης με στόχο να υποβληθεί σε πρόσκληση που είναι ανοιχτή για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Οφείδης «πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, που δυστυχώς μας παραπέμπει στον περασμένο αιώνα, ενώ άλλοι Δήμοι του δικού μας βεληνεκούς έχουν υποδομές που είναι άξιες και προσφέρουν μία ποιότητα στη ζωή στους δημότες τους». Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος είπε ότι η ΔΕΥΑΚ στοχεύει στην ολιστική αντικατάσταση του δικτύου από αμίαντο που βρίσκεται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (Ζαλόγγου, 16ης Οκτωβρίου, Σβορώνου) και στον εκσυγχρονισμό του συνόλου του δικτύου ύδρευσης, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ώστε να ελέγχεται καλύτερα η ποσότητα του νερού που εισέρχεται στο δίκτυο και πόσο από αυτό τιμολογείται από την ΔΕΥΑΚ.

            Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Κατερίνης, τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον μία ολοκληρωμένη μελέτη που θα υποβληθεί μόλις ανοίξει η χρηματοδότηση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί. «Καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη να προβούμε σε αναβάθμιση και επέκταση της μονάδας. Και αυτό έπρεπε να γίνει χθες. Δεν χάσαμε ούτε μέρα. Έχουμε πλέον ολοκληρωμένη μελέτη που κάναμε από μηδενική βάση και θα είμαστε ένας από τους δέκα δήμους στη χώρα που θα πάρουμε χρηματοδότηση»., είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οφείδης, σημειώνοντας ότι από την προηγούμενη διοίκηση δεν υπεβλήθη καμία πρόταση και χάθηκε έτσι η ευκαιρία χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος έκανε αναφορά στην προετοιμασία που γίνεται από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ που αφορά στην εκπόνηση μελετών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και για την αντικατάσταση το εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Παραλίας και για άλλα έργα αποχέτευσης, καθώς έχει προαναγγελθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ετικέτες