Η Π. Ε. Ενότητα Πιερίας εφαρμόζει τη νέα δέσμη μέτρων πρόληψης και προστασίας για την αντιμετώπιση του Κορωναϊού [COVID-19].

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ:

Αγαπητοί μου. Δοκιμαζόμαστε ποικιλοτρόπως από τον τρόπο με τον πρέπει να αντιμετωπίσουμε την διάδοση του νέου αυτού άυλου εχθρού που ακούει στο όνομα ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ (covid-19). Για την ασφάλεια όλων μας, θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά και κάνουμε τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, να μείνουμε σπίτι, να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής (όπως το πλύσιμο των χεριών).

Είναι μία δύσκολη περίοδος με πολλές, άγνωστες ασύμμετρες και παράπλευρες απώλειες. Δοκιμάζεται η ατομική μας ευθύνη, απέναντι στους συνάνθρωπους μας, απέναντι στον εαυτό μας. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι απέναντι στον αόρατο εχθρό.

Είναι απολύτως σαφές πως για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε έναν αγώνα, μπροστά σε έναν πόλεμο επιβίωσης, όπου ενώ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ο ένας από τον άλλον, πολεμάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και με εντιμότητα σε έναν αγώνα απέναντι στην πανδημία που μας επιβάλει να στερηθούμε σήμερα λίγα πράγματα, ώστε με ελπίδα και εμπιστοσύνη να μπορέσουμε να ζήσουμε και να τα ξαναχαρούμε.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις οδηγίες της Κυβέρνησης, στον ιστότοπο forma.gov.gr αναφέρονται αναλυτικά όλες οι οδηγίες, τόσο για την περιορισμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη μετακίνησή μας στην εργασία μας ή στις έξι κωδικοποιημένους κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις μας, οι οποίοι είναι:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, η μετάβαση διαζευγμένων γονέων η γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα.

Αυτό γίνεται με 3 τρόπους:

1ος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο site [forma.gov.gr],

2ος είναι ένα λευκό χαρτί  στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μία δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμο του,

3ος τρόπος αφορά την  αποστολή SMS σε ένα πενταψήφιο αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι ο 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 λόγους και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές όπως ανέφερα και πριν είναι όλες στο site forma.gov.gr. Εννοείται ότι: α) Το SMS αυτό είναι δωρεάν και β) Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα πολιτών. Τα δεδομένα αυτά αυτομάτως διαγράφονται. Χρησιμοποιούμε το SMS μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού.

Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα είναι ανοικτές για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση του κοινού, ως εξής:

         Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας: 2351351260 & 2351351261 & 2351351262

         Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας: 2351351284

         Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής: 2351351110

         Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών: 2351353111 & 2351353100

         Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος: 2351351150 & 2351351151

         Υποδιεύθυνση Οικονομικού – Ανθρωπίνων Πόρων: 2351351240

         Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων: 2351351192

         Τμήμα Πολιτικής Προστασίας: 2351351200

         Γραφείο Υποδοχής Πολιτών: 2351351297

Επίσης παρακαλούμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τουλάχιστον αυτή την δύσκολη περίοδο αποκλειστικά και μόνο την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ επικοινωνία για την εξυπηρέτησή τους, με στοιχεία που μπορούν να βρούνε στον επίσημο ιστοχώρο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και στον υπερσύνδεσμο http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=280&at=2.