“Κάποια στιγμή τα δάση θα καούν”

O Συντονιστής Δ. Ζαρώτης και μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πιερίας, ο Αθ. Γκούνας μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και ο επικεφαλής Ι. Μυλόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Φ. Χατζόγλου, της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ της Π.Κ.Μ.,  επισκέφτηκαν την Π.Υ. Κατερίνης και τη Δ/νση Δασών Πιερίας. Κατά την επίσκεψη, ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της Π.Υ. Ν. Φωτίου και τον Δ/ντή Δασών Π. Παπαπέτρου, σχετικά με τη φωτιά στα Πιέρια Όρη.

Το δάσος, αργά ή γρήγορα, θα αναγεννηθεί. Ωστόσο, μας προβληματίζει η εξέλιξη αυτής της φωτιάς, η οποία, ξεκίνησε έρπουσα στα 1100μ. σε συνθήκες άπνοιας, σε προσβάσιμη περιοχή με εκτενές και συντηρημένο δασικό οδικό δίκτυο και μονοπάτια. Και περνώντας δύο δασικούς δρόμους, έφτασε στη Σαρακατσάνα στα 1700μ. καλύπτοντας, έκταση 2.600τ.μ. Αυτή η έρπουσα, ως επί το πλείστον, πυρκαγιά, απαίτησε τελικά, την 3η και 4η μέρα, ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, δεκάδες ρίψεις νερού με εναέρια μέσα και επτά αντιπυρικές λωρίδες. Μας προβληματίζει, η τελευταία μεγάλη λωρίδα που ανοίχτηκε, αφού σβήστηκε η φωτιά, σε όλη την κορυφογραμμή από το Λεπούσι προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, δίχως την προαπαιτούμενη μελέτη. Ό,τι αποφεύχθηκε, δλδ. με την απόσυρση του αιτήματος της εταιρίας, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, έγινε κατ’ εντολή του Υπ. Κλιματικής Κρίσης, με μισθωμένα μηχανήματα από το Κράτος. (Σημ.: Η άδεια από τη ΡΑΕ, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ).

Μοιραίοι, συνεχίζουν, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, την Αττική και την Ηλεία το 2021, παρά την ασύλληπτη οικολογική καταστροφή σε επιφάνεια 1.700.000στρ. στον Έβρο που έφερε τη χώρα μας πρώτη, μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών, με δεύτερη την Ισπανία με 800.000στρ. Συνεχίζουν, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας που θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων. Συνεχίζουν, χρησιμοποιώντας την Κλιματική Κρίση ως άλλοθι, σε ένα δυσλειτουργικό, κοστοβόρο και αναχρονιστικό δόγμα, πιστοί στη θεμελιώδη αρχή του πρωθυπουργού : «Κάποια στιγμή τα δάση θα καούν» (δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στην Κέρκυρα το 2020).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει άλλο, «ορθόδοξο» δόγμα. Αυτό της ενδυνάμωσης και στήριξης των ικανότατων υπηρεσιών μας. Έχουμε άλλη θεμελιώδη αρχή, αυτήν της Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση, της Πρόληψης και της Άμεσης Επέμβασης κάνοντας πιο ανθεκτικές τις κοινωνίες:

α) Κάλυψη των 3.000 κενών θέσεων της Π.Υ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις, μονιμοποίησε 2.500 πυροσβέστες και προσέλαβε άλλους 876, 5ετούς υποχρέωσης.

β) Ενίσχυση της Π.Υ. με ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα, πόρους και εκπαίδευση των δασοπυροσβεστών, στην ευθεία προσβολή της φωτιάς με επίγεια μέσα

γ) Αύξηση και έγκαιρη καταβολή πιστώσεων στη Δασική Υπηρεσία για έργα δασικής οδοποιίας και έργα πρόληψης  (καθαρισμοί, δεξαμενές κ.ά.). Επανέναρξη του κοινωφελούς προγράμματος πυροπροστασίας.

δ) Στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, δασοφύλακες, οδηγούς και χειριστές μηχανημάτων.

ε) Επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να υπάρχει άμεση ετοιμότητα, επίγειων και εναέριων μέσων.

στ) Κάλυψη των απαιτήσεων του πορίσματος για τις δασικές πυρκαγιές της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (Goldammer), η οποία συστάθηκε με απόφαση του πρ. πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

                                                        ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ΠΙΕΡΙΑΣ