Κατερίνη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Τσιτιρίδη «οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης»

Ταξίδεψε το κοινό στον Δενδροπόταμο μέσα από το βιβλίο του «οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης». Ο λόγος για τον καλεσμένο – συγγραφέα Γιώργο Τσιτιρίδη, στη Βιβλιοπαρουσίαση που συνδιοργάνωσε το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας,  τις Εκδόσεις Μέθεξις, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ).  Αρωγός της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ήταν τα Δημοτικά Πάρκινγκ Α.Ε.

Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά μια εξαιρετική μελέτη γύρω από την ιστορία και την ζωή των Ρομά της Θεσσαλονίκης και τη σύνδεσή της με τους τσιγγάνους στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τον συγγραφέα προλόγισε ο κ. Γιώργος Τσιάκαλος, Εγκληματολόγος, Πολιτικός Επιστήμονας, Νομικός Σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το πρόγραμμα JUSTROM και η κα Γιαννούλα Μάγγα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δενδροποτάμου.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είχε μεγάλη απήχηση, αφού ανταποκρίθηκαν  με ενθουσιασμό οι Ρομά του Πέλεκα και όχι μόνο.

Η Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας κα Χρυσαυγή Δριστά, εξήρε το έργο του κ.Τσιτιρίδη και εξέφρασε τη χαρά της για τη συνεργασία με το Παράρτημα Ρομά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Συντονίστρια του Παραρτήματος Ρομά κ.Κατερίνα Σαμαλή, η οποία στο τέλος της βιβλιοπαρουσίασης τόνισε, ότι τα οφέλη για τους Ρομά που παρευρέθησαν ήταν πολλαπλά. Η συμπερίληψη και η ενδυνάμωσή τους πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων.

Τέλος, με αφορμή την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΚ Στέργιος Μπουσνάκης σε δήλωσή του σημείωσε: «Επιδιώκουμε την ισότιμη συμμετοχή των Ρομά σε κάθε μας εκδήλωση. Με την παρότρυνση και τον συντονισμό του Δημάρχου μας Κώστα Κουκοδήμου καταβάλλουμε ουσιαστικές προσπάθειες, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη δημιουργία στερεοτύπων και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θέλω να συγχαρώ και πάλι  το προσωπικό του Παραρτήματος Ρομά που συνεχίζει  την προσπάθεια ένταξης των Ρομά στον κοινωνικό ιστό».