Με επιτυχία η εκδήλωση γαστρονομίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, της Π.Ε. Πιερίας και του ΠΟΤΑΠ στην 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γαστρονομίας με τίτλο «Μοναστηριακή Κοινότητα της Πιερίας και Μοναστική Κουζίνα», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή  Ενότητα Πιερίας και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ).

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia 2023», συνέβαλε στην ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού και τη διασύνδεσή του με την τοπική γαστρονομία.

Είχε στόχο την ανάδειξη της τοπικής θρησκευτικής παράδοσης και των αξιών της Εκκλησίας που αφορούν την καθημερινότητα, της μοναστηριακής διατροφής, την υποστήριξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Πιερίας, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την υποστήριξη της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου και του τουρισμού.

Η παρουσίαση έγινε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου, Αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Νάκα, ο οποίος συνοδευόταν από τον αδελφό της Μονής Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Ίτσιο, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κίτρους Αρχιμ. π. Νικόλαο Πισιώτη, συνοδευόμενο από τον αδελφό της Ι. Μονής Ιερομ. π. Αλέξανδρο Καρακασίδη και την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μακρυράχης Γερόντισσα Ιωάννα, συνοδευόμενη από τις αδελφές της Ιεράς Μονής Κυριακή και Αμβροσία.

Οι συνταγές  υλοποιήθηκαν ζωντανά, μαγειρεμένες σύμφωνα με τις επιταγές της μοναστηριακής παράδοσης και προσφέρθηκαν στη συνέχεια  στους επισκέπτες της έκθεσης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι πληροφορίες που δόθηκαν από τους Μοναχούς και τις Μοναχές σχετικά με το τελετουργικό των γευμάτων στα Μοναστήρια.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου η οποία εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της μοναστηριακής γαστρονομίας της Πιερίας, αλλά και την πρόθεσή της  να στηρίξει την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στις προσπάθειες που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Πιερίας κα Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Χριστίνα Γούλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΠΟΤΑΠ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Πιερίας-Πέλλας-Ημαθίας κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ Ιωάννης Πεϊδης, η πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Ευαγγελία Ξυπτερά, τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΟΤΑΠ κ.κ. Στέλιος Ούζας και Βασίλης Δήμου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σάκης Παπαδόπουλος.

Με αφορμή τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους στη φετινή «Philoxenia»  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης  και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος,  αφού ευχαρίστησε την  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και τον Πρόεδρο του ΠΟΤΑΠ κ.  Γιώργο Καραλή, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στο πολυσχιδές έργο της τοπικής Εκκλησίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «H  συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους γεγονότα προβολής δίνει προστιθέμενη αξία στην Πιερία από τουριστικής πλευράς αλλά και από πλευράς ιστορίας και θρησκευτικής πίστης. Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις με θρησκευτική νοηματοδότηση και περιεχόμενο, μπορούν να αποτελέσουν μια πλούσια εμπειρία για τους δυνητικούς επισκέπτες, που ικανοποιούν πνευματικές ανάγκες, αλλά και γενικότερες, καθώς υποχρεωτικά διασυνδέονται με τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της περιοχής μας». 

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου δήλωσε: «Η περιοχή μας έχει δύο βασικούς πυλώνες που στηρίζουν και ενισχύουν την οικονομία μας και αυτοί είναι η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός. Συνεπώς ο συνδυασμός των δύο τομέων μόνο οφέλη θα μπορούσε να έχει για την Πιερία. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την Ιερά μας Μητρόπολη και τον ΠΟΤΑΠ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναδείξουμε τον προσκυνηματικό τουρισμό προβάλλοντας τις χριστιανικές αξίες και την πνευματική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο στόχος μας δεν είναι απλά να προσελκύσουμε κόσμο. Επιθυμούμε να προβάλουμε την Ορθόδοξη Παράδοση και την Πιερία, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για αποδράσεις, με τους επισκέπτες μας να επιστρέφουν συνεχώς και να ανακαλύπτουν καινούριες εμπειρίες και πνευματικές αξίες».