Νέα καινοτόμα δράση της Π.Ε. Πιερίας και του  Π.Ο.Τ.Α.Π.  με αναφορά την προσβασιμότητα στις παραλίες

Μεταξύ των βασικών στοχεύσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του  Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.) βρίσκεται η παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιών και παρεμβάσεων στα άτομα με δυσκολίες στην προσβασιμότητα σε όλα τα  τουριστικά δεδομένα αλλά και ευρύτερα.

Το επόμενο και άμεσα υλοποιήσιμο βήμα αποτελεί η υλοποίηση της εφαρμογής του διεθνώς αναγνωρισμένου κώδικα Color Add (προσθήκη χρώματος) για άτομα με αχρωματοψία, δίδοντας την ευκαιρία και σε αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων μας να απολαμβάνουν τις παραλίες της Πιερίας.

Η δράση πραγματώνεται πάντα με τον συντονισμό του Π.Ο.Τ.Α.Π. στις παραλίες του νομού Πιερίας που έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες και με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Δήμου Κατερίνης και του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Η όλη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των προτάσεων, επιλογών και δρώμενων του προσβάσιμου τουρισμού που αναδεικνύει τελευταία ο Οργανισμός και πραγματοποιείται ως εφαρμογή από την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών και Καθηγητών του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κας Σοφίας Μαυρίδου, του Προέδρου του Π.Ο.Τ.Α.Π., κ. Γιώργου Καραλή, και του Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, κ. Δημήτρη Αηδόνη, με τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, κ. Ευάγγελο Γερολόλιο, και τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ανατολικού Ολύμπου, κ. Απόστολο Τζόβα.

Ανάλογη  σύσκεψη εργασίας έλαβε χώρα την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 στο Δημαρχείο Κατερίνης με τον Δήμαρχο Κατερίνης, κ. Ιωάννη Ντούμο, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού και μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Τ.Α.Π., κ. Ελίνα Διαμαντοπούλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Κατερίνης.

Από κοινού, Π.Ε. Πιερίας, Π.Ο.Τ.Α.Π, Πανεπιστήμιο και Δήμοι  προχωρούν άμεσα στον σχεδιασμό και κατασκευή σημαιών όπου θα συμπεριλαμβάνεται ο κώδικας Color Add, καθώς και στις αναγκαίες μικροεπεμβάσεις σε πίνακες και σημάνσεις για την ενσωμάτωση στον κώδικα Color Add.

Επίσης, θα προχωρήσουν στην εκπαίδευση του διαχειριστή φορέα της παραλίας, των ναυαγοσωστών και λοιπών εμπλεκομένων φορέων, ενώ προσδίδει βαρύτητα στην δημοσιότητα και επικοινωνία των δράσεων και επιδιώκει ανταλλαγή προτάσεων σε θέματα ασφαλείας και πέραν των απαιτήσεων για την επιλογή της παραλιακής περιοχής ως γαλάζια σημαία.

Την νέα πρωτοβουλία στην υλοποίηση των επιλογών του προσβάσιμου τουρισμού συγχαίρει και επικροτεί η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, δηλώνοντας: «Οι παροχές των απαραίτητων και αναγκαίων  παρεμβάσεων στους συντοπίτες μας και επισκέπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όραση, αποτελούν βασική μας προτεραιότητα. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και  Π.Ο.Τ.Α.Π. σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστημιακό τμήμα του νομού και τους Δήμους προχωράμε στην άμεση εφαρμογή όσων απαιτούνται για να αποτελεί η Πιερία τον προορισμό με τις σύγχρονες υποδομές και διευκολύνσεις για τον καθένα και συλλογικά. Ο διεθνής κώδικας Color Add υλοποιείται στο νομό μας παρέχοντας την υποστήριξη και στην κατηγορία των ανθρώπων με αχρωματοψία, καθότι πράττουμε με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας» .

Περιχαρής ο πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Γιώργος Καραλής, ότι ένας ακόμα κοινωνικός σχεδιασμός του φορέα που εκπροσωπεί αποκτά οντότητα, τονίζει: «Δεν νοείται υψηλού επιπέδου τουρισμός, χωρίς τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην προσφορά και παροχή όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων, έτσι ώστε ο προσβάσιμος τουρισμός να δικαιώνει το λόγο στον οποίο δίνουμε ξεχωριστή ευαισθησία. Η επιστημονική συμβολή του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και η συνεργασία μας με τους Δήμους Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου, θα δώσει ίσες και ποιοτικές ευκαιρίες και στα άτομα με προβλήματα όρασης».

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Αηδόνης,    επισημαίνει: « Η εφαρμογή του κώδικα Color Add στις βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες του Νομού Πιερίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση του συμπεριληπτικού τουρισμού. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, σε συνεργασία με τον ΠΟΤΑΠ, και με την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών μας, αποδεικνύει ότι η καινοτομία και η γνώση συνεισφέρουν στη βελτίωση της  ποιότητας ζωής».

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, κ. Ιωάννης Ντούμος, αναφέρει: «Στο Δήμο Κατερίνης βελτιώνουμε την καθημερινότητα και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις ακτές μας. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Παράλληλα με τους πέντε μηχανισμούς και τους 18 πύργους ναυαγοσωστών, που διαθέτουμε, έχουμε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για την προμήθεια και τοποθέτηση 4 επιπλέον μηχανισμών Seatrac. Προς την κατεύθυνση αυτή, αποδέχτηκα με χαρά και ικανοποίηση την πρόταση εφαρμογής του διεθνώς αναγνωρισμένου κώδικα ColorAdd στις έξι παραλίες με γαλάζια σημαία του Δήμου Κατερίνης. Μία πρόταση με κοινωνικό πρόσημο που διατυπώθηκε – στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχαμε – από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τον Πρόεδρο του ΠΟΤΑΠ, Γιώργο Καραλή και τον Πρόεδρο του Τμήματος και των Καθηγητών του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Δημήτρη Αηδόνη».

Τέλος ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελος Γερολιόλιος, δηλώνει: «Αποτελεί για εμάς χαρά να εμπλουτίζουμε με το σύστημα ColorAdd το πληροφοριακό υλικό που συναντούν οι δημότες και επισκέπτες του Δήμου στις επτά ακτές μας, οι οποίες τιμήθηκαν και φέτος, για 4η χρονιά με “Γαλάζια Σημαία”. Στόχος μας η ενσωμάτωση του συστήματος και σε άλλες δράσεις του Δήμου, προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση. Συγχαρητήρια στο Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, οι οποίοι σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής για την πρωτοβουλία αυτή».

Ετικέτες