ΝΟΔΕ Πιερίας – Τομέας Υγείας: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥΡΙΖΑ – Τομέας Υγείας Πιερίας, με ανακοίνωσή του, ανερυθρίαστα και υποκριτικά μέμφεται την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στην υγεία και επικεντρώνει την κριτική του στο Νοσοκομείο Κατερίνης.  Αυτοί που επί 4 και πλέον χρόνια τελμάτωσαν τη δημόσια υγεία, χωρίς σχέδιο και χωρίς προσανατολισμό με ιδεοληπτικές εμμονές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την λειτουργία του Νοσοκομείου Κατερίνης. Ξεχνούν ότι ειδικά στην Πιερία η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε ποσοστό 47,5 % και διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ 25 ποσοστιαίες μονάδες αποδοκιμάζοντας έτσι η κοινωνία την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο τομέα της υγείας.

Ας θυμηθούμε όμως:

► Η αποσύνθεση που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια και στην υγεία, είναι χωρίς προηγούμενο.

Παραλάβαμε νομοθετημένες αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα. Και επίσης, κανένα δελτίο τιμών φαρμάκων για τον τελευταίο 1,5 χρόνο:  Νομοθετήσαμε τη μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και αντιθέτως μειώσεις μέχρι 7% για πολλά από αυτά.  Εκδώσαμε άμεσα δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο και ανακοινώθηκε, με συνολικό όφελος 180 εκατομμύρια για το κράτος και την πολιτεία και 50 εκατομμύρια ευρώ μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων και των πολιτών στα φάρμακα αυτά.

► Παραλάβαμε Νοσοκομεία και δομές υγείας με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το απόλυτο χάος. Προκηρυγμένες θέσεις χωρίς να γίνει η διαδικασία επιλογής. Τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκαν με ταχείς ρυθμούς οι επιλογές και προκηρύχθηκαν 947 νέες θέσεις ιατρικού προσωπικού με διαδικασίες πλέον ψηφιακής πλατφόρμας για την απάλειψη του χαρτοβασιλείου.

Διορίσθηκαν ήδη  175 ιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας. Επιπλέον προκηρύχθηκαν 1.300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δρομολογήθηκε η  πρόσληψη 950 μονίμων ιατρών.  Μετά από πολλά – πολλά χρόνια, από το 2012, συμφωνήσαμε με τον ΠΙΣ και υπογράφουν συμβάσεις έργου με τον ΕΟΠΥΥ 800 νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012 προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και ακολουθούν και 1.500 ειδικευόμενοι νοσηλευτές.  Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις με τους 4.000 εργαζομένους στα νοσοκομεία μας μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

► Παραλάβαμε Νοσοκομεία με τεράστιες οφειλές προς τρίτους, προμηθευτές κλπ.

Έγινε αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ομαλοποίησης των προμηθειών των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από μη την μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και την τροφοδοσία με πετρέλαιο θέρμανσης των Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ ή και βενζίνης για τον εφοδιασμό των ασθενοφόρων τους.

► Παραλάβαμε ΤΟΜΥ τα οποία στην πλειοψηφία τους λειτουργούν εντός άλλων δομών υγείας, ή ακόμη και ΤΟΜΥ που για να εγκαινιαστούν και μόνο, απέκτησαν προσωπικό με εντολές αποσπάσεων ιατρών από εν λειτουργία δομές Περιφερειακών Ιατρείων, ξεχνώντας πλήρως τους αγρότες και τους κατοίκους της περιφέρειας.

► Παραλάβαμε μία πολιτική υγείας με εκδιώξεις και τα προγκρόμ στην επιχειρηματικότητα.  Στόχος τους να μπορούν να εκβιάζουν πολιτικά και να θέτουν σε ομηρία ανθρώπους που προσλήφθηκαν εποχιακά. Κανείς δεν ξεχνά τις κλήσεις για συγκεντρώσεις των ανθρώπων αυτών στο παλαιό νοσοκομείο από τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση στους χώρους υγείας λόγω αυτών των πολιτικών επιλογών οδηγήθηκε σε τεράστια προβλήματα, αναγκάζοντας το πολύτιμο Νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το Ιατρικό προσωπικό, εκτός του πραγματικού αντικειμένου τους, να ασχολούνται και με την φροντίδα των σκουπιδιών.

► Παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας χωρίς αξιολογήσεις. Νομοθετήσαμε για πρώτη φορά την αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Παραλάβαμε τα νοσοκομεία με γραπτές δηλώσεις των διοικητών που όρισε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία:  1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς σύστημα διαλογής.    3 στα 4 νοσοκομεία χωρίς καταγραφή του χρόνου αναμονής για τους πολίτες που ταλαιπωρούνται,  4 στα 10 νοσοκομεία χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών,  1 στα 2 νοσοκομεία χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς,  85 από τα 118 νοσοκομεία χωρίς ισολογισμό. Με διαλυμένα λογιστήρια, δεν υπήρχε κανένας εσωτερικός έλεγχος και βέβαια το clawback εκτοξεύθηκε.

Συγκεκριμένα για την Πιερία:

  1. Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων έχουν μια συνέχεια και πρωτίστως ενδιαφέρει τον Οργανισμό να είναι οικονομικά υγιής. Τα νούμερα που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καμία σημασία να τα δούμε αποσπασματικά, γιατί όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 τακτοποιήθηκαν, ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες δεν μεταφέρονται πλέον στο νέο οικονομικό έτος.
  2. Όταν μιλάμε ειδικά για το νέο νοσοκομείο Κατερίνης, μην προσπαθείτε να μας επιβάλλετε «κοντή» μνήμη. Όλοι γνωρίζουν ότι το νέο Νοσοκομείο είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων της ΝΔ και τοπικών πολιτικών παραγόντων,  που γονάτισαν πάνω στα προβλήματα  της Πιερίας και έδωσαν λύσεις με απτά αποτελέσματα στον εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την κατασκευή, εξοπλισμό και παράδοση σε λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου.
  3. Η αδιαφορία ή μάλλον η έλλειψη ικανότητας αντίληψης των θεμάτων, κράτησε όλα αυτά τα χρόνια το Νοσοκομείο σε μια πρωτοφανή ομηρία: Στον ίδιο χώρο να υφίστανται δύο Οργανισμοί λειτουργίας (ΓΝ Κατερίνης και το ΨΝΠΟ) ή μάλλον υπήρχε και πολιτική σκοπιμότητα ύπαρξης  2 Διοικητικών Διευθύνσεων, 2 Τεχνικών Υπηρεσιών, 2 Νοσηλευτικών Διευθύνσεων, κλπ. με ανάλογες γενικές οικονομικές επιπτώσεις, αλλά δεν σας “πείραζε” γιατί θέλατε να “ελέγχετε την κατάσταση”. Αυτό πραγματικά σας στο αναγνωρίζουμε. Είσαστε ειδικά εκπαιδευμένοι και ικανοί, αλλά μόνο σε αυτό.
  4. Ο υφιστάμενος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, που παραδόθηκε με την κατασκευή του Νοσοκομείου δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη, λόγω αδυναμιών στην  αξιοποίησή του. Αναφέρεστε σε συμβολή σας σε μηχανήματα, που ήδη έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας.
  5. Όπως έκανε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ (λόγω αντίληψης των θεμάτων) έτσι και στο πρόσφατο δημοσίευμα, κάνει το μικρό, ΜΕΓΑΛΟ και εξαφανίζει την ΟΥΣΙΑ. Μέχρι που μπερδεύτηκε και με την ΜΕΘ. Με ελάχιστη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ και της Διοίκησης, έχοντας όλα έτοιμα στα χέρια τους, όπως έτοιμους Χώρους, Νέο Οργανισμό, εγκατεστημένα Μηχανήματα, ζήτησε τα κλειδιά και ΑΝΟΙΞΕ την ΜΕΘ. Αυτό μας έλλειπε να μην κάνει ούτε αυτό; Άλλωστε ήταν και πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ μία-μία τις κλίνες προεκλογικά (πρωτάκουστο και ανούσιο).

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, σταματήστε να προσπαθείτε να παραπλανείτε τους πολίτες. Συνολικά στην Ελλάδα και Ειδικά στην Πιερία, έχουμε δοκιμάσει τις καταστροφικές πολιτικές σας. Μην επιλέγετε περιόδους κρίσης για να αναδείξετε θέματα, που άλλωστε αποδείξατε εμπράκτως, ότι δεν είστε θέση να διαχειριστείτε. 

Η κοινωνία έδωσε την εμπιστοσύνη της  στη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν πρόκειται να διαψευσθούν οι προσδοκίες της.

ΝΟΔΕ ΝΔ Νομού Πιερίας

Τομέας Υγείας