Ν. Κατανάς: «Δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες – μετανάστες ο Δήμος Κατερίνης».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης κ. Νικόλαος Κατανάς, απαντά στα ερωτήματα που έθεσε «Ο διάλογος» για τα ανταποδοτικά τέλη, τους φιλοξενούμενους μετανάστες – πρόσφυγες και την νέα Δομή Φιλοξενίας που ανακοινώθηκε για την Πιερία

Μετά το δημοσίευμα (ΕΔΩ) και τα ερωτήματα που θέσαμε, επικοινωνήσαμε με τον κ. Νικόλαο Κατανά, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Κατερίνης με αρμοδιότητα την εποπτεία, παρακολούθηση και ο συντονισμός των δράσεων και ενεργειών στο πλαίσιο διαχείρισης την προσφυγικής κρίσης και υλοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο κ. Κατανάς επιβεβαίωσε πως το ποσό των 44.250 ευρώ που λαμβάνει ο Δήμος Κατερίνης για την φιλοξενία 295 ατόμων αφορά την κλειστή δομή που βρίσκεται στο 13ο χλμ της Π.Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας («Κτήμα Ηρακλή») και όχι νέα δομή. Όπως εξήγησε τα 15 ευρώ ανά άτομο είναι ουσιαστικά ανταποδοτικά τέλη προς τον Δήμο για τις παροχές προς το σύνολο της υπάρχουσας Δομής. Όπως όλοι οι πολίτες έτσι και η Δομή Φιλοξενίας οφείλει να πληρώσει δημοτικά τέλη ανταποδοτικά στον Δήμο Κατερίνης. Το ποσό των 44.250 ευρώ καλύπτει αυτή την υποχρέωση.

Αντίστοιχα τέλη μέσω των λογαριασμών ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ πληρώνουν και όσοι πρόσφυγες – μετανάστες διαμένουν σε διαμερίσματα στην πόλη της Κατερίνης ή στα όρια του Δήμου Κατερίνης.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει νέα Δομή στην Πιερία και συγκεκριμένα στην Κατερίνη ο κ. Κατανάς τόνισε πως ο Δήμος Κατερίνης από το 2016 δεν αρνήθηκε να φιλοξενηθούν σε διάφορες περιοχές του Δήμου πρόσφυγες – μετανάστες. Έφτασε κάποιο χρονικό διάστημα να υπάρχουν στα όρια του Δήμου περισσότεροι από 2500 φιλοξενούμενοι, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο ποσοστό. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 1000 φιλοξενούμενοι αριθμός που καλύπτει το ποσοστό. Ο Δήμος Κατερίνης 5 χρόνια τώρα έκανε το καθήκον του. Μια νέα Δομή Φιλοξενίας, αν γίνει, θα πρέπει να πάει σε περιοχές Δήμων που δεν εγκαταστάθηκαν μέχρι τώρα δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες ή μετανάστες.