Πέλεκας: Χώρος περιπάτου σε περίοδο κορονοϊού!

Εικόνα εγκατάλειψης στον πεζόδρομο του Πέλεκα που παρά τα μέτρα απαγόρευσης αρκετός κόσμος κυκλοφορεί.

btr

Ένας δημοφιλής χώρος άθλησης και περιπάτου της Κατερίνης είναι ο μεγάλος πεζόδρομος κατά μήκος της όχθης του Πέλεκα, από την Γέφυρα προς Ανδρομάχη μέχρι κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Βατανιακού. Το τμήμα αυτό από χρόνια είχε διαμορφωθεί με πεζόδρομο και παράλληλο δρόμο που λειτουργεί ως μικρός περιφερειακός από τον συνοικισμό Καταφυγιωτών μέχρι την διασταύρωση με την επαρχιακή οδό Κατερίνης – Νέας Εφέσου. Επίσης υπάρχει και το τμήμα πάνω από τη Γέφυρα μέχρι το πρώην ιδιωτικό σχολικό  συγκρότημα «Πλάτων» το οποίο είναι απλά ένας ασφαλτοστρωμένος παρόχθιος δρόμος.

Ο δρόμος έμεινε μισός από την επέκταση των χόρτων και των βάτων στο οδόστρωμα

Η καταστροφική υδρολαίλαπα του 2017 που παρέσυρε παρόχθιους δρόμους και υποδομές του Πέλεκα, δεν άφησε αλώβητο και τον πεζόδρομο αυτό. Στο ύψος των γραφείων του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» και μέχρι το γήπεδο του Ατρομήτου έχει καταστραφεί πλήρως ο πεζόδρομος και ο δρόμος.

Από τότε τα χαλάσματα «χάσκουν» εγκαταλελειμμένα χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει καμιά παρέμβαση αποκατάστασης.

τα χόρτα που “θέριεψαν” συμπληρώνουν την εγκατάλειψη στο κατεστραμμένο τμήμα του πεζόδρομου

Αυτή η περιοχή συγκεντρώνει καθημερινά, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, αρκετό κόσμο που αθλείται ή κάνει τον περίπατό του. Τώρα με τα απαγορευτικά μέτρα λόγω κορονοϊού συνεχίζουν πολλοί να κάνουν τη βόλτα τους. Άλλοτε κρατώντας αποστάσεις κι άλλοτε με μικροσυνωστισμούς…

Τα χόρτα ήδη άρχισαν να καλύπτουν το οδόστρωμα

Η εικόνα που παρουσιάζει ο πεζόδρομος και ο δρόμος σ όλο το μήκος του Πέλεκα δεν είναι η καλύτερη.

Πέρα από τις καταστροφές της πλημύρας του 2017 σε πολλά σημεία υπάρχουν φθορές, σκουπίδια των καθημερινών επισκεπτών, αλλά και μπάζα διάσπαρτα. Φυσικά η εικόνα ολοκληρώνεται με την μόνιμη χαβούζα λυμάτων που έρχονται από την περιφερειακή (αντιπλημμυρική υποτίθεται) τάφρο στην εκβολή της στον Πέλεκα.

Η χαβούζα στην εκβολή της περιφερειακής τάφρου στον Πέλεκα

Κι αν αυτό το τελευταίο είναι ένα θέμα για το οποίο πολλοί έγραψαν, αλλά οι αρμόδιοι  απλά τους «έγραψαν». Σε ότι αφορά την επισκευή, αποκατάσταση των φθορών, το κόψιμο των χόρτων κατά μήκος του πεζόδρομου και το μάζεμα των σκουπιδιών είναι μια εύκολη εργασία που μπορεί να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα απλά, για τα άλλα έχουμε μέλλον..

τα σκουπίδια όσο κι αν δίνουν ποικιλία χρωμάτων δεν ταιριάζουν σε ένα χώρο περιπάτου
Η ρίψη μπαζών είναι ένα απ τα μόνιμα προβλήματα στις όχθες του Πέλεκα. Είναι ένας δείκτης της συμπεριφοράς μας και του πολιτισμού μας ως πολίτες…
φθορές, χόρτα και σκουπίδια…
Το αντιπλημμυρικό έγινε, αλλά ο πεζόδρομος δεν αποκαταστάθηκε ακόμη…