Η Πιερία συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821;

Πάντα μας αρέσει να λέμε πως ο τόπος μας, η Πιερία, στο διάβα των αιώνων, άφησε πολλές φορές, το δικό της αποτύπωμα, στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Περηφανευόμαστε ότι από δω από τον Όλυμπο και τα Πιέρια ξεκινά ο μύθος και η ιστορία της Ελλάδας, εδώ διαδραματίστηκαν πολλά καθοριστικά γεγονότα.

Καλό είναι να το λέμε και να το πιστεύουμε, αλλά αυτό πρέπει να φαίνεται και να αναγνωρίζεται κι από τους άλλους. Κυρίως από θεσμικούς και εντεταλμένους φορείς που έχουν την αρμοδιότητα και αναλαμβάνουν δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν την ελληνική ιστορία.

Και πάντα θα πρέπει να διεκδικούμε και να έχουμε προτάσεις και απαιτήσεις στα κέντρα αποφάσεων για να επιβεβαιώνουμε το .. ιστορικό βάρος και την σημερινή δυναμική του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Αθήνα από την «Πρωτοβουλία 1821-2021», το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.  

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε εκπόνησαν τα 14 ιδρύματα τα οποία συνεργάζονται στην «Πρωτοβουλία». Περισσότεροι από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 120 δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της τριετίας 2020-2022.

Στην ιστοσελίδα protovoulia21.gr έχει αναρτηθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος με εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από μια πρώτη αναζήτηση η Πιερία απουσιάζει απ αυτή τη μεγάλη γιορτή. Αντίθετα έχουν ενταχθεί η Βέροια, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και άλλες πόλεις. Η Κατερίνη;

Παραμένει ένα άσημη κουκκίδα στο χάρτη; Μια αδιάφορη για την ιστορία της Ελλάδας επαρχιακή  πόλη;