Πάσχα στα Πιέρια – Η Άνοιξη στα Πιέρια έχει το χρώμα και το άρωμα της Ανάστασης

Ένας ιδανικός τόπος για να νοιώσει ο καθένας το νόημα της Ανάστασης

Ξεχωριστά τοπικά έθιμα και εκδηλώσεις στα χωριά της ορεινής Πιερίας

Πρωταγωνιστεί το πανηγύρι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ρητίνης την Δευτέρα του Πάσχα και το έθιμο “Κάψιμο της Ρόκας”

Η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα και η χαρά της Ανάστασης βρίσκουν ιδανικό τόπο στα Πιέρια. Το πολύχρωμο ήμερο ανοιξιάτικο τοπίο των Πιερίων ταιριάζει απόλυτα με την χαρά της Ανάστασης.

Τα χωριά της ορεινής Πιερίας που το χειμώνα φαίνονται έρημα στο γκρίζο του χειμώνα τώρα με τον ερχομό της άνοιξης φορούν τα πολύχρωμα γιορτινά τους. Τα σπίτια γεμίζουν φως, η ατμόσφαιρα ευωδιάζει από μύρια αρώματα αγριολούλουδων και ολόκληρη η φύση  ντύνεται με το γιορτινό πράσινο της φόρεμα το οποίο είναι κεντημένο με χιλιάδες πολύχρωμα λουλούδια.

Την μοναδική και σαγηνευτική φυσική ομορφιά συμπληρώνουν τα χαμόγελα και η καλοσύνη των ανθρώπων που ζουν στην ορεινή Πιερία. Τις μέρες αυτές μπορεί να ζήσει κανείς ξεχωριστά τοπικά έθιμα και εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά της ορεινής Πιερίας.

Έθιμα που έχουν ως αφορμή θρησκευτικές τελετές, ιστορικά γεγονότα ή οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της πλούσιας ιστορίας και του Μύθου που χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο. Γι’ αυτό είναι πραγματικά πρόκληση και πρόσκληση για να ζήσει ο καθένας το Πάσχα στην ορεινή Πιερία. 

Γιώργος Κουκουλιάτας

Δημοσιογράφος