Ποιος έχει την ευθύνη για να είναι το νέο έτος καλύτερο στην Πιερία;

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουκουλιάτας

Αυτές τις μέρες όλοι ευχόμαστε «Καλή χρονιά» και ανάλογα με τις δικές μας ανάγκες ή την ενσυναίσθηση του κόσμου και της κοινωνίας που ζούμε, ευχόμαστε «Υγεία», «Ειρήνη», «Αισιοδοξία», «Αγάπη», «Τύχη», «Καλύτερη  ζωή», κ.α. πολλά.

Όμως, πραγματικά, πολύ καλές οι ευχές, πολύ καλή η θετική σκέψη, αλλά προκύπτει το ερώτημα. «Ποιος ή ποιοι έχουν την ευθύνη και πως διαμορφώνονται οι συνθήκες να είναι η επόμενη χρονιά καλύτερη, να έχουμε καλύτερη ζωή, απ ότι μέχρι τώρα;»

Σίγουρα οι ευχές δεν αλλάζουν την ζωή μας. Αυτό που κάνουν είναι να βοηθούν και αυτόν που λέει την ευχή, αλλά και αυτόν που την ακούει, να διαμορφώνουν, στιγμιαία, θετικό κλίμα και ανάλογη διάθεση.  

Διάβασα τις ευχές – όσες τουλάχιστον έφτασαν στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση (email) – των εκπροσώπων μας, αυτών που επιλέξαμε με την ψήφο μας ή διορίστηκαν για να διαχειριστούν τις τύχες της Πιερίας, του Δήμου, των Δημόσιων Οργανισμών, τον Συλλογικών Φορέων της Πιερίας. Επίσης, αφού είμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, διάβασα και τις ευχές των φερέλπιδων υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Βουλή.

Οι ευχές όλων των παραπάνω (ανδρών και γυναικών) αποπνέουν σίγουρα μια αισιοδοξία για τον καινούργιο χρόνο, αφού εύχονται να είναι ευτυχισμένος, μας εύχονται να είμαστε υγιείς, να έχουμε ειρήνη!  Όλα καλά και ευπρόσδεκτα!

Όμως, υπάρχει κάτι παραπάνω σε όλους και όλες αυτούς, το οποίο θα μας γέμιζε με περισσότερη αισιοδοξία και ίσως και να μας ενεργοποιούσε περισσότερο ως πολίτες. Ποιο είναι αυτό; Μα η «ΕΥΘΥΝΗ» και η «ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ» που έχουν να εργαστούν ώστε η επόμενη χρονιά να είναι λίγο καλύτερη από αυτή που τελείωσε. Κι αυτό προκύπτει από την θέση που έχουν ή καλύτερα που εμείς τους εξουσιοδοτήσαμε να διαχειριστούν για το καλό του τόπου και των κατοίκων της.  

Υπάρχει αυτό στις ευχές τους; Μας υπόσχονται ότι θα κάνουν τα πάντα για να προσθέσουν κάτι θετικότερο στην ζωή μας και στον τόπο  μας;

Δυστυχώς δεν το εντόπισα. Υπάρχει βέβαια που και πού – κυρίως στα μηνύματα – κάποια νύξη, αλλά  ακροθιγώς, καθόλου συγκεκριμένα!

Άρα, μας δίνουν το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι ελάχιστα θα εργαστούν και θα κουραστούν και την ανατέλλουσα χρονιά για να βελτιώσουν την ζωή μας και να δούμε γενικότερα καλύτερες μέρες ως Πιερία.

Εκτός κι έχουν την εντύπωση ότι όλα στο νομό έχουν φτάσει στο ύψιστο σημείο ανάπτυξης και  ευημερίας των κατοίκων της και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω πλέον.

Ίσως να συμβαίνει αυτό και εμείς που ζούμε στην Πιερία να μην το έχουμε  καταλάβει ακόμη.

Ίσως οι εκπρόσωποί μας που κρατούν τα ηνία στο άρμα της ανάπτυξης της Πιερίας έχουν ολοκληρώσει με παγκόσμιο ρεκόρ την αρματοδρομία της ανάπτυξης και εμείς απλά δεν το καταλάβαμε.

Ίσως γι αυτό και οι ευχές τους μιλάνε γενικά και αόριστα. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να προσπαθήσουν, να κουραστούν. Τα έχουν πετύχει όλα και απλά, τώρα, το μόνο που μένει είναι να μας ρίχνουν λίγη «χρυσόσκονη» αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά!  

Τι γίνεται σ αυτήν την περίπτωση;

Θα τα πούμε τη νέα χρονιά

Με ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και ΑΛΗΘΕΙΑ μέσα από τον ΔΙΑΛΟΓΟ

Αυτή είναι και η δική μας δέσμευση για τη νέα χρονιά και η ευχή για όλους!