Στην  Κατερίνη το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

12 και 13 Ιουλίου  σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης – Συναντήσεις  εκπροσώπων με την Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Κατερίνης

Για μια ακόμη φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων επιλέγει να διοργανώνει την Κατερίνη το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. Έτσι το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Ιουλίου 2024 στην Κατερίνη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Δήμο Κατερίνης, με την υποστήριξη των συλλόγων Βλάχων της Πιερίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων βρέθηκε στην Κατερίνη και μαζί με εκπροσώπους των τοπικών Συλλόγων επισκέφτηκαν την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Μαυρίδου Σοφία και τον Δήμαρχο Κατερίνης κο Ντούμο Ιωάννη.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο κος Μαγειρίας ενημέρωσε πως – όπως κάθε χρόνο –  έτσι και στο φετινό, στο 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων,  θα συμμετέχουν 1.500 περίπου χορευτές, καθώς και ότι ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τα 7.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην συνάντηση της αντιπροσωπείας στο Δήμο Κατερίνης τους υποδέχτηκαν Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος,  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος,  Ευθύμιος Τσίρκος και οργανωτικά ζητήματα

Ο Δήμαρχος,  Ιωάννης Ντούμος σημείωσε ότι “Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κατερίνη η διοργάνωση του 38ου Πανελλήνιου Ανταμώματος  Βλάχων” και τόνισε ότι “ο Δήμος θα στηρίξει έμπρακτα το σημαντικό αυτό θεσμό, στον οποίο η αυθεντική παράδοση περνά από γενιά σε γενιά, συσφίγγει σχέσεις και δεσμούς”.

Το πρόγραμμα του ανταμώματος διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Α. Ενότητα

Ο «Μέγας Χορός», «Κόρλου Μάρι», με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Β. Ενότητα

Παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας σε ομάδες με βάση την κοινή καταγωγή τους.

Οι διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Δημαρχείου και στην πλατεία Ελευθερίας.