Στις 12 & 13 Ιουλίου οι Βλάχοι ανταμώνουν στην Κατερίνη

Συνάντηση του Δημάρχου Ι. Ντούμου με τον πρόεδρο της ΠΟΠΣ Βλάχων Μ. Μαγειρία

Διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεγάλη γιορτή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού

Μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, για  όλα τα θέματα που αφορούν στο 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα, την κορυφαία εκδήλωση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού  που θα πραγματοποιηθεί στις 12 & 13 Ιουλίου, στην πλατεία Δημαρχείου και  στην πλατεία Ελευθερίας  αντίστοιχα,  είχε σήμερα στο Δημαρχείο,  ο Δήμαρχος, Ιωάννης Ντούμος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού/Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), Μιχάλη Μαγειρία. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, μέλη των συνδιοργανωτών συλλόγων Βλάχων της ΠΕ Πιερίας: Κοκκινοπλιτών Πιερίας, Λιβαδιωτών Κατερίνης, Καρίτσας, Αγίου Σπυρίδωνα, Φτέρης Πιερίας. 

Στην σημασία της διοργάνωσης του φετινού ανταμώματος στην Κατερίνη, γεγονός που λειτουργεί προσθετικά και για τον Τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, Ιωάννης Ντούμος τονίζοντας  παράλληλα ότι «αποτελεί ξεχωριστή χαρά και τιμή για τον Δήμο Κατερίνης, η φιλοξενία στην πόλη μας, του Θεσμού του Ανταμώματος. Είμαστε αρωγοί σε κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού και της δύναμης της αυθεντικής παράδοσης».

 Από την πλευρά του, ο κος Μαγειρίας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο για την εποικοδομητική συνεργασία και την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Κατερίνης στη φετινή διοργάνωση, αναφέρθηκε στην ταυτότητα και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στους 7000 επισκέπτες & 1800 χορευτές που θα βρεθούν στην Κατερίνη «τους συμπατριώτες που θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της ελληνικής γης και από το εξωτερικό για να επιβεβαιώσουμε τους μεταξύ μας δεσμούς» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Συγκεκριμένα,  το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής: 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

20:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

             Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και

             εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση

             του Βλαχόφωνου Ελληνισμού

             Αναπαράσταση Βλάχικου γάμου

             Με την συμμετοχή των συλλόγων:

             ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

             ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

             ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

             ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

11:30  Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Βλάχοι στην σκιά του Ολύμπου».

              Αστική Σχολή Κατερίνης (π.1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης)

19:00  Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης – Συνεδριακή Αίθουσα (ισόγειο)

              Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια

19:30  ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ:

              Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της

              Ομοσπονδίας μας, με βάση την καταγωγή τους.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) στην πλατεία Δημαρχείου και στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους συλλόγους Βλάχων της ΠΕ Πιερίας που προαναφέρθηκαν και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.