Σύλλογος εικαστικών καλλιτεχνών Πιερίας: ομαδική έκθεση με θέμα “Νεκρή Φύση”

Untitled-1.cdr

Ο σύλλογος εικαστικών καλλιτεχνών Πιερίας προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό του νομού, στην εικαστική ομαδική έκθεση με θέμα “νεκρή φύση”, που θα πραγματοποιηθεί στο αρχοντικό πρώην οικία Τσαλόπουλου στην οδό Ίωνος Δραγούμη 8, στην Κατερίνη.

Νεκρή φύση είναι ένα έργο τέχνης, που απεικονίζει συνήθως μια σύνθεση από άψυχα αντικείμενα, που μπορεί να είναι τόσο φυσικά όπως τρόφιμα, νεκρά ζώα ή ακόμα και λουλούδια, όσο και τεχνητά όπως ύφασμα, βιβλία και διάφορα σκεύη. Οι νεκρές φύσεις θεωρείται ότι είναι η κληρονομιά των vanitas, εκείνων των ειδών ζωγραφικής που μας θυμίζουν το αναπόφευκτο πέρασμα του χρόνου και τη φθαρτή φύση των πραγμάτων, καθώς τα αντικείμενα φθείρονται και χάνονται στην πορεία της ζωής.

Untitled-1.cdr

Παρόλο που δεν φαίνεται να είναι το δημοφιλέστερο θέμα στην τέχνη, ποτέ δεν υπήρξε ο φτωχός συγγενής δίπλα στο τοπίο ή στο πορτραίτο. Ποιος δε έχει ακουστά τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, το καλάθι με μήλα του Πωλ Σεζάν ή ακόμα και τις νεκρές φύσεις του Πικάσο, που δημιούργησε μέσα από τον Κυβισμό; Σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Ντουέϊν Κέισερ, που θεωρείται ο πατέρας του κινήματος «A painting a day», ζωγραφίζουν περισσότερες νεκρές φύσεις από οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Καθώς η καθημερινότητα γίνεται πιο περίπλοκη και απαιτητική, η απλότητα μιας νεκρής φύσης, που δε μας ζητά να ανακαλύψουμε κρυμμένα νοήματα αλλά απλά παραθέτει την ομορφιά της, ξεκουράζει το μάτι και την ψυχή.

(γράφει η Κωνσταντία Καρλέτσα).

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

Αντωνοπούλου Σταυρούλα, Βούβαρη Ελένη, Ελμαλιώτη Γεωργία, Καμπίσιου Μαρία, Καρλέτσα Κωνσταντία, Καρόζας Αλέξανδρος, Κατσαβού Ευγενία, Λίβας Δημήτρης, Μακρή Χαρούλα, Μακρίδης Σταύρος, Μανουσαρίδου Έλενα, Μήλιου Τάνια, Μπελογιάννη Λουίζα, Μπουκουβάλα Ελευθερία, Παγανόπουλος Σταμάτης, Παπαδοπούλου-Αναστασιάδου Δέσποινα, Παπαδοπούλου-Σαργιαννίδου Δέσποινα, Παπουτσίδου Μαρία, Πάτσιου Χριστίνα, Πίτσιος Γιάννης, Στεφοπούλου Παναγιώτα, Φτάρας Παναγιώτης, Φωτίου Ελευθερία, Χαλεπλή Ράνια, Ivanova Ivanka, Paszyńska Karailia-Dorothy, Vorkoetter Dieter.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024, στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 5 – 13 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 / 19:00 – 21:30

Επιμέλεια έκθεσης: Μήλιου Τάνια, Καρλέτσα Κωνσταντία.

Συντονισμός εκδήλωσης: Παπαδοπούλου-Αναστασιάδου Δέσποινα.

Κεντρική ομιλήτρια: Καρλέτσα Κωνσταντία.

Επιμέλεια μπουφέ: Πάτσιου Χριστίνα.

Χορηγός οίνου: Οινοποιείο Παντούλη.

Επιμέλεια αφίσας: Φτάρας Παναγιώτης.

Είσοδος ελεύθερη.