79 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης – Εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί» – Δείτε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 31 Μαΐου 2020, στον οικισμό της Ανδρομάχης, η καθιερωμένη, από τον Σύλλογο Κρητών Πιερίας, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μάχης της Κρήτης. Φέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού κατά της επίθεσης των Γερμανών στην Κρήτη η οποία καθιερώθηκε να ονομάζεται ως Μάχη της Κρήτης.

Ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί» , παρά τα περιοριστικά μέτρα, οργάνωσε και φέτος, έστω και με λιγότερους καλεσμένους την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τιμήσει την μεγάλη αυτή αυτοθυσία του κρητικού λαού ενάντια στον κατακτητή καθώς και  την μνήμη όσων θυσιάστηκαν σ αυτή την γενναία αντίσταση.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μετά την θεία λειτουργία και τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα και ακολούθησε ομιλία – χρονικό της Μάχης της Κρήτης από τον Γραμματέα του Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Πιερίας κ. Ευστ. Κυριακάκη (Αντιστράτηγο ε.α., Επίτιμο Επιτελάρχη ΕΛ-ΑΣ). Στη συνέχεια στο Μνημείο Τιμής Πεσόντων Κρητών Μακεδονομάχων, στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέση και κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής  Ξ. Μπαραλιάκος, η βουλευτής  Α. Μάνη – Παπαδημητρίου, η βουλεύτρια Μ. Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ Μαυρίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Η. Χατζηχριστοδούλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας κ. Γ. Τζήμας, ο Δ/κτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ε. Φαλάρας, εκπρόσωπος της 24ης ΤΘ Ταξιαρχίας, οι πρόεδροι συλλόγων  αποστράτων αξιωματικών και σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι του αδελφοποιημένου με το Σύλλογο Κρητών, Συλλόγου Ποντίων Κατερίνης «Παναγία Σουμελά».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Πιερίας κ. Κων. Μανιουδάκης ευχαριστώντας όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους της εκδήλωση, έκλεισε με ένα ριζίτικο τραγούδι – μοιρολόι για την καταστροφή της κωμόπολης Κανδάνου στο νομό Χανίων από τους Γερμανούς.

Απού την Κάντανο ’ρχομαι κι απού τ’ Αποπηγάδι.

Δε με ρωτατ’ ειντά ’παθα, δε με ρωτατ’ ειντά ’δα;

Είδα τα σπίθια τρόχαλο, τσ’ αυλές χορταριασμένες

κι άκουσα στα χαλάσματα, κι έκραζα νυχτοπούλια!

Κι εκειά στο έμπα του χωριού νιους Γερμανού το μνήμα

και δίπλα μαρμαρόπλακα που γράφει αυτά τα λόγια:

«Επά ’τανε η Κάντανο και καταστρέψαμέ ντη

και μπλειό δε θα ξαναχτιστή, κι έρημη θ’ απομείνει

γιατί ’καμε βαρειές ζημιές στου Γερμανού τ’ ασκέρι».

Μα η Κάντανο εχτίστηκε καλλίτερ’ από πρώτα

Είναι το ίδιο τραγούδι που ακούγεται στο ντοκιμαντέρ που έγινε από την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών το 1991 το οποίο έχει τίτλο «ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ» και δόθηκε στους αρχηγούς των κρατών που τίμησαν με την παρουσία τους την επέτειο των 50 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης. Το ίδιο ντοκιμαντέρ είχε διακριθεί και σε διεθνή διαγωνισμό ντοκιμαντέρ. Μας  το θύμισε ο Πρόεδρος και το αναζητήσαμε.

Ευτυχής συγκυρία για το «odialogos.gr» αφού στους συντελεστές αυτού του ιστορικού πλέον ντοκιμαντέρ είναι και  ο συνεργάτης μας δημοσιογράφος  Γιώργος Κουκουλιάτας ο οποίος έγραψε τα κείμενα του ντοκιμαντέρ.

Δείτε το ντοκιμαντέρ: