Σούμα Σαββάτου 05-11-2022

Αφήσαμε πίσω μας την 44η εβδομάδα του τρέχοντος χρόνου με μια ακόμη διασπορά φόβου. Αυτή τη φορά είναι η «καταιγίδα Εύα», η οποία όπως μας γνωστοποίησαν με κάθε τρόπο και μέσο «θα ενσκήψει από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και θα είναι καταστροφική». Ανακοινώσεις, οδηγίες, λήψη μέτρων από παντού, κι όπως πάντα – σιγά μη χάσει την ευκαιρία – η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται «Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που πρόκειται να πλήξουν την ΠΙΕΡΙΑ, με την κωδική ονομασία «EVA». Κοιμηθείτε ήσυχοι! Αυτός είναι άλλωστε ο τελικός σκοπός!!!

Μη βγείτε έξω, μην πάτε Σούπερ Μάρκετ να ψωνίσετε, μην βάλετε βενζίνη, μην βάλετε πετρέλαιο θέρμανσης, μην πάτε νοσοκομείο, γενικώς μην κάνετε τίποτα διότι όπου κι οτιδήποτε κάνετε θα δυσαρεστηθείτε, θα αγανακτήσετε με το έργο της κυβέρνησης. Μείνετε σπίτι, ανοίξτε τον οχετό των τηλεοπτικών καναλιών και συνδεθείτε. Γεμίστε φόβο και κάθε είδους «λύματα ενημέρωσης». Ο καλύτερος τρόπος για να πάτε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές ως κατευθυνόμενα ζόμπι και να επιλέξτε ξανά μια από τα ίδια. Διότι αλλιώς όλα τα κακά σας περιμένουν!!! Χωρίς Μητσοτάκη χαθήκαμε!

Δηλαδή τι ακριβώς χειρότερο θα πάθουμε απ’ ότι πάθαμε τα τρεισήμισι τελευταία χρόνια;

Ένα νομοσχέδιο γραφειοκρατικής σαλάτας

Την Παρασκευή (3/11) οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. Πιερίας, κος Μπαραλιάκος και κα Μάνη – Παπαδημητρίου, έσπευσαν να μας κοινοποιήσουν πως άνοιξε ο δρόμος για την οργάνωση της έρευνας και διάσωσης στον Όλυμπο και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πιερίας σε μέσα και προσωπικό. Με λαχτάρα ανοίξαμε να διαβάσουμε τα πρακτικά της Βουλής με την συζήτηση του νομοσχεδίου και το τελικό κείμενο του νόμου όπως ψηφίστηκε. Πρόκειται για ένα νέο νόμο που έχει τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης “Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος”, διατάξεις για λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» και φυσικά απογοητευτήκαμε. 

Για την οικονομία χώρου και χρόνου δε θα σταθούμε στο γεγονός ότι ένας νεκρός στα Τζουμέρκα κατάφερε ότι δεν έκαναν οι δεκάδες νεκροί στον Όλυμπο. Ίσως γι’ αυτό και κανένας άλλος εκτός των δύο βουλευτών μας δεν μίλησαν για την διάσωση στον Όλυμπο, δεν αναφέρθηκαν καν στον Όλυμπο. Δηλαδή ο Όλυμπος δεν ήταν πουθενά! Ούτε καν στην ομιλία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας του Ευ. Τουρνά που αιτιολόγησε την εγκατάσταση των Περιφερειακών Βάσεων Ετοιμότητας / Επιφυλακής Πυροσβεστικού Σώματος με βάση τον αριθμό των συμβάντων και των ατυχημάτων. Και κατανοήσαμε γιατί δεν έγινε Βάση γύρω απ΄ τον Όλυμπο. Εδώ, στον Όλυμπο δεν έχουμε ούτε συμβάντα διάσωσης, ούτε δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια!

Το 3ο κεφάλαιο του νόμου αφορά διατάξεις για τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και κάποιες επίκαιρες τροπολογίες – ρυθμίσεις. Το ουσιαστικό είναι ότι όλα όσα προβλέπει ο νόμος θα υλοποιηθούν μετά από προεδρικό διάταγμα και κοινές υπουργικές αποφάσεις… δηλ. ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι… 

Όμως κατανοήσαμε επίσης την σπουδή αυτού του νομοσχεδίου στην προσθήκη και ψήφιση της τροπολογίας (άρθρο 17) για την «Αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής – Τροποποίηση του άρθρου 247 ν.4785/2021». Τι λέει; Διαβάστε!

Είναι πραγματικά ιεροσυλία που μόνο ένα ανάλγητο κράτος – κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να την κάνει. Να εντάξει δηλαδή, σε ένα νόμο για την διάσωση και τον σχεδιασμό αντισεισμικής προστασίας την απαλλαγή και την διαιώνιση της αυθαιρεσίας που είναι και η κύρια αιτία για τα δεινά που προκύπτουν στον δύσμοιρο αυτό τόπο που βασιλεύει η αυθαιρεσία, η ασυδοσία και φυσικά η ατιμωρησία!

 Η αγωνία βουλευτών και υποψηφίων

Όσο διάφορα σκάνδαλα κλονίζουν το κυβερνητικό  σκάφος που κινδυνεύει να εκπέμψει «SOS» και να στραφεί προς λιμάνι σωτηρίας, δηλαδή εκλογές, τόσο οι βουλευτές και οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων καταλαμβάνονται από την ταραχή  και την αγωνία της επανεκλογής ή νέας εκλογής. Ψάχνουν και «αρπάζουν απ τα μαλλιά» κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για προβολή ώστε να κερδίσουν την αδυσώπητη μάχη της δημοσιότητας.

Φυσικά χρησιμοποιούνται και κάθε είδους μέσα ώστε να κάνουν τους άλλους, αντιπάλους ή και συνυποψήφιους στο ίδιο κόμμα, να σκοντάψουν, να μείνουν πίσω στην κούρσα της συλλογής ψήφων….

Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα υποψηφιότητες σε ψηφοδέλτια από κανένα κόμμα, είδαμε τη βδομάδα που πέρασε κινήσεις και προσωπικές αγωνιώδεις προσπάθειες εν δυνάμει υποψηφίων να κερδίσουν εντυπώσεις, γράφοντας τα παλιά τους τα παπούτσια την κομματική ενότητα και συνοχή, την συλλογική προσπάθεια, τον κοινό στόχο… κρίμα…

Οι μαχητές της αυτοδιοίκησης παρατάσσονται στο πεδίο της μάχης

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχίζουν να διαφαίνονται οι παρατάξεις που θα αντιπαρατεθούν στο πεδίο της μάχης που θα καθορίσει αν θα παραμείνουν οι ίδιοι ένοικοι στα δημαρχιακά μέγαρα ή θα προκύψουν αλλαγές.

Στον Δήμο Δίου Ολύμπου μέχρι τώρα ο νυν δήμαρχος παραμένει χωρίς αντίπαλο, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει δυνάμεις με πρόσωπα που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς, κομματικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους…

Οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν ενσωματώθηκαν με τον κυρίαρχο συνδυασμό του δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου δεν έχουν ακόμη δείξει την δυναμική τους στην νέα αναμέτρηση που έρχεται.

Στον Δήμο Πυδνας – Κολινδρού, υπάρχει πολύ παρασκήνιο, κάποιοι δήλωσαν υποψηφιότητα, αλλά το τοπίο είναι ακόμη θολό. Ο νυν δήμαρχος φαίνεται πως ετοιμάζει τον νέο του συνδυασμό χωρίς να δημοσιοποιεί κινήσεις και πρόσωπα.

Στο δήμο Κατερίνης φαίνεται πως η αναμέτρηση θα είναι δυνατή και αδυσώπητη. Χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα σχήματα και οι παρατάξεις φαίνεται πως θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα στο πεδίο της αναμέτρησης.

Ο κος Κουκοδήμος, με τα σημερινά δεδομένα, συμπληρώνει μια νέα παράταξη με στελέχη από τον δικό του συνδυασμό, τον συνδυασμό Νταντάμη, τον συνδυασμό Χιονίδη, αλλά και νέα πρόσωπα.

Ο κος Ντούμος, άφωνος ως τώρα, απ ότι φημολογείται έχει τον υπόλοιπο συνδυασμό Χιονίδη, δυσαρεστημένους της πτέρυγας Κουκοδήμου – Νταντάμη, αλλά και πρόσωπα που επηρεάζει από τον επιχειρηματικό κόσμο και όσους πείθει πως έχει τη δυναμική να κερδίσει την μάχη. Δυστυχώς αν και πέρασε καιρός από την πρώτη του ανακοίνωση πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος δεν παρουσίασε κάτι άλλο, εκτός από τις ανακοινώσεις – ευχαριστήρια συλλόγων για οικονομικές ενισχύσεις ή φωτογραφίες από παρουσίες σε διάφορες εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου μπήκε επίσημα στο πεδίο της αναμέτρησης και ο Νίκος Τσακιρίδης παρουσιάζοντας λογότυπο και όνομα συνδυασμού. Παράλληλα έδωσε άξονες και θέσεις και αρχές που θα στηριχθεί και θα συγκροτηθεί η πρότασή του για το Δήμο Κατερίνης. Αρθρώνει διαφορετικό λόγο, ανοιχτές θέσεις και προτάσεις που στόχο έχουν όλους τους δημότες.

Επίσης την βδομάδα που πέρασε δημοσιοποιήθηκε μια ακόμη δημοτική κίνηση που δεν γνωστοποίησε ούτε από που προέρχεται, ούτε από ποιους συγκροτείται.. εν αναμονή να τραβήξουν την κουρτίνα και να βγουν στο φως…

Κι ένα ερώτημα απ τα παλιά αλλά πάντα επίκαιρο. Γράφτηκε σε στήλη τοπικής εφημερίδας 23 χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1999:

Η αυθαιρεσία της εξουσίας στην Πιερία είναι ευθύνη αυτών που την κατέχουν ή θεριεύει εξ αιτίας της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης και της παντελούς έλλειψης ελέγχου;

Δεχόμαστε απαντήσεις…