Σούμα Σαββάτου 10 – 12 – 2022

«Κεραυνός εν αιθρία!» η υπόθεση με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Φυσικά η διερεύνηση της δεν έχει ολοκληρωθεί. Ίσως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που αφορούν την ελληνική πολιτική σκηνή γενικότερα σ αυτήν την υπόθεση διότι η έρευνα πάει σε βάθος χρόνου. Ευτυχώς που η έρευνα γίνεται από την Βελγική Δικαιοσύνη και ίσως δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και γρήγορα.

Ίσως είναι και μια ευκαιρία να συγκρίνουμε, την διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης και το αποτέλεσμα της σε σχέση με τα τόσα …σκάνδαλα και τις εξεταστικές επιτροπές που στήθηκαν από το πολιτικό προσωπικό στην χώρα μας και φυσικά το αποτέλεσμα που είχε η εκδίκαση τους από την ελληνική δικαιοσύνη.. θα το τολμήσεις κανείς;

Πάντως εδώ θα συμφωνήσω – ίσως μοναδική φορά – με το ειρωνικό αλλά εύστοχο σχόλιο του ΑΚΚΕΛ για την υπόθεση Καϊλή:

«Πέφτουμε από τα σύννεφα οι Έλληνες πολίτες σαν εκατομμύρια σταγόνες βροχής, όταν συνειδητοποιούμε ότι ένα τέτοιο πρόσωπο όπως η Εύα Καϊλή, που μεγάλωσε και εξελίχθηκε πολιτικά σε τέτοια περιβάλλοντα υποδειγματικής καθαρότητας και δημοκρατικότητας, είναι δυνατόν να κάνει έστω και ελάχιστα από αυτά που την κατηγορούν. Για αυτόν το λόγο το ΑΚΚΕΛ τονίζει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να μελετήσει αυτό το φαινόμενο διαφθοράς, διότι οπωσδήποτε συνδέεται με την κλιματική αλλαγή».

Ψηφιακή ενίσχυση της γραφειοκρατίας

Ένα από τα έργα στο οποίο ποντάρει η σημερινή κυβέρνηση είναι η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα. Κατάφερε, όπως μας λέει, να απλοποιήσει και να καταργήσει σε πολλές περιπτώσεις το ανεβοκατέβασμα των πολιτών από όροφο σε όροφο και από γραφείο σε γραφείο για να καταθέσουν ή να πάρουν ένα χαρτί, ένα παράβολο, μια βεβαίωση ή ένα πιστοποιητικό. Δυστυχώς όποιος πάει προς Δικαστικές ή Δημόσιες υπηρεσίες και μπει σ αυτή τη διαδικασία  θα καταλάβει πως όχι απλά δεν κέρδισε χρόνο αλλά τώρα πλέον – αν δεν γνωρίζει τη χρήση νέων τεχνολογιών – θα πρέπει και να πληρώσει και να χάσει διπλάσιο χρόνο για να διεκπεραιώσει μια υπόθεσή του.  Η ημιψηφιοποίηση τελικά επιτείνει την ημιμάθεια και αυξάνει την υβριδική ηλεκτρονική γραφειοκρατία.

Ο Δήμος Κατερίνης απαντά στις πλημμύρες και τα ημιέργα με wifi στις νέες στάσεις των λεωφορείων

Δείγμα τυπικής στάσης αστικών λεωφορείων με wifi

Ενώ δεν καταλάγιασε ακόμη το κακό απ τις πλημμύρες στο παραλιακό μέτωπο, ενώ το κατεστραμμένο οδόστρωμα «χάσκει» σε πολλά σημεία στο άρτι κατασκευασθέν έργο των αγωγών ύδρευσης στην οδό Νικ. Πλαστήρα (Εγγλέζικος) και υποχρεώνει τους οδηγούς σε επικίνδυνα «ζικ ζακ», ο δήμος Κατερίνης μας υπόσχεται πως «οι νέες στάσεις θα διαθέτουν πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο internet του Δήμου, με ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ θα παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους χρήστες των αστικών συγκοινωνιών από τις καιρικές συνθήκες, κατά το χρόνο αναμονής τους». Σωθήκαμε! Μπορεί δρόμους να μην έχουμε καλούς και προσβάσιμους μέσα στην πόλη και η μεταφορά με τα λεωφορεία να γίνεται περιπέτεια, αλλά η αναμονή στη στάση θα είναι άνετη και διασκεδαστική! Απλά ας φροντίσει τουλάχιστον, αυτή η δημοτική διοίκηση, να μην είναι σαν το ανοιχτό wifi της προηγούμενης διοίκησης (Χιονίδη) που ακόμη το ψάχνουμε.  

“μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις”

Πάντως ανάψαμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία της Κατερίνης, διασκεδάσαμε και οσονούπω αρχίζουν και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με την ονομασία «Μουσείο Χριστουγέννων». Βέβαια  στην σχετική αφίσα ο τίτλος είναι «Santa Ηouse» δηλ. «Το Σπίτι του Άγιου Βασίλη» και κάπου μας μπερδεύει στο να κατανοήσουμε τι είδους χριστουγεννιάτικο μουσείο είναι αυτό που μας υπόσχεται ο Δήμος Κατερίνης. Πάντως φέτος – λόγω κρίσης ενέργειας;- το πάρκο δεν συμμετέχει σε καμιά εκδήλωση για τις μέρες των Χριστουγέννων. Δεν ξέρω πόσο τελικά ωφέλιμο είναι να αλλάζουμε κάθε χρόνο το σκηνικό των γιορτών σε μια πόλη έχει ανάγκη από σταθερές ετήσιες εκδηλώσεις και τοπόσημα για να διαμορφώσει το δικό της brand name και το ελκυστικό «πακέτο» που θα προσελκύσει επισκέπτες όλο το χρόνο…  

Ακούμε πολλά, βλέπουμε λίγα… Κι αν κάποιοι τα καταφέρνουν καλά στις μεγάλες «μπουκιές» δε σημαίνει ότι τα καταφέρνουν και στην υλοποίηση των λόγων και των υποσχέσεων…

Ήλθον είδον και απήλθον!

Συνεχίζεται η επίσκεψη «στα μουλωχτά» των κυβερνητικών αξιωματούχων στην Πιερία. Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας ήταν η επίσκεψη του  Υφυπουρού στον Πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου, με αρμοδιότητα στα θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές ο οποίος συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Κατερίνης και δεν περίσσεψε και δεν σπατάλησε ούτε ένα λεπτό από τον «πολύτιμο χρόνο του» για να μιλήσει στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Φυσικά δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση από πριν, ούτε από το γραφείο του υφυπουργού, ούτε από Δήμο και Αντιπεριφέρεια για την επίσκεψη. Κι αν υπήρξε ήταν απλά επιλεκτική, μόνο σε όσους ταιριάζουν τα χνώτα τους και είναι επιδέξιοι οσφυοκάμπτες!

Όσες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, τόσα και τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης

Εύστοχη και δηκτική η παρουσίαση των χρόνιων προβλημάτων των εγκαταστάσεων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης από την Διεύθυνση του Σχολείου. Εδώ και μια βδομάδα καταγράφει καθημερινά αριθμώντας πόσες μέρες μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα και προβάλλει ένα πρόβλημα του σχολείου.

Κάποιους ίσως να τους ενοχλεί αυτή η προβολή των προβλημάτων και αντί να σπεύσουν να τα λύσουν να προσπαθούν να απαξιώσουν στην διοίκηση του σχολείου τοποθετώντας την στη σφαίρα της γραφικότητας. Αυτό που καταφέρνουν βέβαια είναι να εμφανίζονται οι ίδιοι ανεύθυνοι, ασυνεπείς και τελικά γραφικοί. Δεν αξίζει σ αυτό το ζωντανό κύτταρο της δημιουργικής εκπαίδευσης αυτή η αντιμετώπιση.  

Γκόλφ στον Όλυμπο για την αριστοκρατία, καμιά υποδομή για τον λαό που συρρέει κατά χιλιάδες στα φαράγγια

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ, 11-12-2022, η ενημερωτική εκδήλωση για την «Ανάπτυξη στην σκιά του Ολύμπου» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο από τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Ομιλητές ήταν η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής Ν.Δ.- Ε.Λ.Κ., ο Άρης Νίκας, πρόεδρος Δ.Σ. Olympus Marathon και Ηρακλής Τσιτλακίδης, πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Ήταν αρκετά εύστοχοι στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.

Όσοι χαιρέτισαν, δηλαδή οι βουλευτές και ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, τα βρήκαν όλα καλά καμωμένα τα ως τώρα και απλά υποσχέθηκαν καλύτερα…

Πάντως μπορούμε άνετα να συνδυάσουμε την παντελή έλλειψη κάθε υποδομής υποδοχής των χιλιάδων επισκεπτών στα φαράγγια του Ολύμπου με την «γκλάμουρους επένδυση» Olympus Golf

Επειδή το θέμα πονάει, θα επανέλθουμε..