Σούμα Σαββάτου 17 – 12 – 2022

Πέρασε μια βδομάδα και ακόμη … «πέφτουμε απ’ τα σύννεφα» με τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στο Ευρωκοινοβούλιο! Κι απ ότι φαίνεται μέχρι τώρα μας έχουν δείξει μόνο την κορυφή του παγόβουνου! Το κυρίως «σώμα» του σκανδάλου είναι – ακόμη τουλάχιστον – καλά κρυμμένο!

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση της Ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη σε ερώτηση για το Qatargate μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο και ήταν σε εξέλιξη (Σάββατο 10-12-2022). Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είχε γνωστοποιηθεί ακόμη η δική της περίπτωση για την κακοδιαχείριση  ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν μισθοδοσία (επίδομα αλλοδαπής) συνεργάτη της.

Κατά τ άλλα έχουμε χάσει το λογαριασμό για τα επιδόματα που μας έχει τάξει η κυβέρνηση, ενόψει εορτών, εκλογών κλπ. Προτείνω, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, τα γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών να αναλάβουν το ρόλο της ενημέρωσης και διεκπεραίωσης της διαδικασίας είσπραξης των επιδομάτων από τους ψηφοφόρους. Έχουν άλλωστε σχετική εμπειρία και …τεχνογνωσία!

Θυμάστε τι είχε πει ο δήμαρχος Σπάρτης για τις εκλογές του 2007, αν όχι, ακούστε:

Πόλη στον Όλυμπο – Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! 

Υπάρχει μια εμμονή εδώ και 40 περίπου χρόνια για την ίδρυση μιας πόλης στον Όλυμπο. Έρχεται και ξανάρχεται με διάφορα περιτυλίγματα αυτή η πρόταση και πάντα βρίσκει πρόσφορο έδαφος τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ξεκίνησε από την πρόταση του Σωματείου «Όλυμπος» την δεκαετία του 1980 που ήθελε να κτίσει πρότυπη αρχαία πόλη στην Κοιλάδα των Μουσών στην κορυφή του Ολύμπου. Μάλιστα πουλούσε την κάθε πέτρα για το τείχος της πόλης 5.000 δραχμές!!!.

Ο Σ. Χιονίδης συνεχίζει το ..αφήγημα

Ακολούθησαν …πιο ρεαλιστικές προτάσεις για ίδρυση πόλης κάπου στο Ξηροκάμπι του Λιτοχώρου με ανάλογες προδιαγραφές χωρίς αποτέλεσμα, για να ησυχάσαμε από τις «φευγάτες ιδέες» για κάποια χρόνια χωρίς νέες προτάσεις, αρχαιοπρεπείς ή μη.

Ήλθε όμως η πρόσφατη, ευφάνταστη πρόταση του κου Σάββα Χιονίδη για την ίδρυση μιας «Έξυπνης Πόλης» στους πρόποδες του Ολύμπου για να συνεχίσει αυτή την εμμονή. Άλλωστε ο κος Χιονίδης ήταν από τότε στην θετική πλευρά των προτάσεων. Τότε ήταν αρχαιολατρικές, Παγκόσμια Κέντρα της Φιλοσοφίας και της Γνώσης του Κόσμου, τώρα είναι «Έξυπνη πόλη, παγκόσμιο think tank γνώσης, κλπ κλπ». Να χουμε να λέμε!!!

“Olympus Golf” – ένα ακόμη.. project για την περιοχή του Ολύμπου

Την περασμένη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου Ολύμπου ενημερώθηκε για την νέα επιχειρηματική πρόταση που φιλοδοξεί να απλωθεί στους πρόποδες του Ολύμπου με το ανάλογο όνομα  project “Olympus Golf”!

Ένα όνομα βέβαια που δεν είναι καθόλου πρωτότυπο αφού με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να καταγράψει τουλάχιστον δέκα (10) ομίλους ή επιχειρήσεις γκολφ με το όνομα Όλυμπος. Στην Αμερική, την Αφρική, στην Τουρκία, στην Ολλανδία, αλλά και την κοντινή Σαρωνίδα Αττικής κι αλλού!  Φυσικά, ούτε για την περιοχή είναι η πρώτη φορά που γίνεται πρόταση για την εγκατάσταση γηπέδου γκολφ. Υπήρξε και παλιότερα και «ναυάγησε».

Τότε τέθηκαν σε προτεραιότητα οι λύσεις σε πιο ζωτικά και καθημερινά προβλήματα της περιοχής. Τώρα φαίνεται πως αυτά λύθηκαν και ήλθε η ώρα των υπερβάσεων, των «high society» και «glamorous» επενδύσεων στην σκιά του Ολύμπου!

Δήμος Κατερίνης στο ρυθμό των Χριστουγέννων

Κι ενώ ο δήμος Δίου – Ολύμπου ανεβαίνει επιχειρηματικό και οραματικό επίπεδο για τον τόπο, ο δήμος Κατερίνης περιορίζεται σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που αφορούν το κέντρο της πόλης. Οικία Τσαλόπουλου, πλατείες Μακεδονίας, Ελευθερίας, Δημαρχείου, πεζόδρομος και κάτι λίγα στο Δημοτικό Πάρκο και το πάρκο Ευαγγελικών. Άλλες χρονιές κάτι ψέλλιζαν και για τα χωριά, αλλά και το παραλιακό μέτωπο…

Τώρα τα χωριά ξεχάστηκαν και το .. «παραλιακό μέτωπο» συσπειρώθηκε και στρέφεται εναντίον της Δημοτικής Αρχής απαιτώντας αποζημιώσεις για τις ζημιές από την τελευταία νεροποντή!

Δυστυχώς ο δήμος δεν έχει την κυβερνητική ευχέρεια να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των παθόντων με ένα π.χ. “Dourlap pass” …  

Ο λαϊκός πάγκος αλληλεγγύης …

Οι άνθρωποι της λαϊκής αγοράς, παραγωγοί και πωλητές, οι εργαζόμενοι στον δύσκολο καθημερινό μόχθο, αυτοί που δεν μπήκαν στο «τρένο των ανατιμήσεων» για να τα «κονομήσουν» με τις ευχές των αρμοδίων υπουργείων, έχουν περίσσεμα αγάπης για τον συνάνθρωπο και προσφέρουν από το υστέρημά τους…

Έστησαν τον «Πάγκο Αλληλεγγύης» όπου οι ίδιοι πωλητές και οι παραγωγοί, αλλά και όποιος πολίτης επιθυμεί προσφέρει λίγα από τα προϊόντα της Λαϊκής του Σαββάτου. Τα προϊόντα που συγκεντρώνονται προσφέρονται για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου ”Ο Τροφοδότης” της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα..

Είπαμε προσφέρουν οι προϊόντα οι πολίτες και φυσικά οι πωλητές και οι παραγωγοί της Λαϊκής Αγοράς. Δέστε τις φωτογραφίες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Μέρες που είναι, ας μην …κολαστώ (όπως έλεγε κι η Μάνα μου)

..και για να μπούμε στο… ειρηνικό πνεύμα των ημερών, η «Σούμα του Σαββάτου» θα γιορτάσει Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα και θα ξεκινήσει ξανά από το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023.

Ευχή μας όλες αυτές οι γιορτινές μέρες να είναι γεμάτες χαρές και χαμόγελα και χωρίς καμιά λύπη και στεναχώρια!