Σούμα Σαββάτου 18 – 02 – 2023

Αποκριάτικα και προεκλογικά!

Έχουμε ολόγιομη προεκλογική περίοδο με τον πρωθυπουργό να αλωνίζει τη χώρα και να ξεπερνά κατά πολύ σε παροχές το κλασικό «Τσοβόλα, δώστα όλα» και ταυτόχρονα να υπόσχεται άλλα τόσα από του χρόνου.

Βέβαια είναι και μια περίοδος που το πρώτο μέρος του Τριωδίου κορυφώνεται με καρναβάλια κάθε είδους, αλλά και σάτιρα και λόγια του αέρα «έτσι για να περνάμε καλά». Και στη βδομάδα που πέρασε ακούσαμε πολλά, αλλά και αυτή που έρχεται θα είναι πιο «καρναβαλίστικη»! Ειπώθηκε πως θα δοθούν και οι κάθε είδους συντάξεις μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου για να έχει ο κόσμος να περάσει το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς!

Μετά αρχίζει η μεγάλη σαρακοστή. Δεν ξέρω πόσο θα  τηρηθεί από τους κυβερνώντες ή θα συνεχίσουν το «δώστα όλα» για να μας πείσουν. Κι είναι τόσο πειστικοί που κάποιος εν αναμονή συνταξιούχος από το 2021 (14 μήνες) προσπαθούσε να με πείσει ότι έχουν δοθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις και από το 2021 και από το α εξάμηνο του 2022 και όπου να ναι θα δοθούν όλες μέχρι τέλους του 2022. Έτσι λέει ο Υπουργός, έτσι λέει ο ΣΚΑΙ άρα έτσι είναι.

Όταν βέβαια τον ρώτησα αν ο ίδιος πήρε την σύνταξη και πόσα πήρε, τότε «ξύπνησε» από το «παραμύθι» που τον «κοίμισε» και επανήλθε στην πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που συνειδητοποιώντας την, άρχισε την γκρίνια. «Γιατί» λέει και διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος, βρίζοντας με «γαλλικά» όσους θυμήθηκε από την κυβέρνηση, «γιατί εγώ που παίρνω έναντι σύνταξης ένα ποσό εδώ και 14 μήνες να μην δικαιούμαι τίποτα από τα διάφορα pass και plus, αφού το ετήσιο εισόδημα μου είναι κάτω από 8000 χιλιάδες ευρώ; Με ρωτάνε εμένα πως τα βγάζω πέρα;

Η παραπάνω περίπτωση είναι από τις δεκάδες που ακούς κάθε μέρα πλέον σε κάθε είδους ουρά αναμονής κι αν βρεθείς… η αγανάκτηση χτυπά κόκκινο! Ακούει κανείς;

Ακόμη ανεπίσημοι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές αλωνίζουν…

Εκλογές –υποτίθεται – δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε, αλλά ήδη τα κόμματα, το ένα μετά το άλλο ανακοινώνουν τα άτομα θα είναι στα τοπικά ψηφοδέλτια. Η Νέα Δημοκρατία δεν ανακοίνωσε τίποτα ακόμη επίσημα, ενώ στο παρασκήνιο γίνεται «σκοτωμός»! Μπαίνουν, βγαίνουν ονόματα και η δυσαρέσκεια πάει σύννεφο!

Ισχύει σίγουρα αυτό που επισημάναμε και στην προηγούμενη «Σούμα» πως η μη έγκαιρη ανακοίνωση των υποψηφίων που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Πιερία και αλλού, λειτουργεί ως προνόμιο υπέρ των νυν βουλευτών. Οι «εν δυνάμει» υποψήφιοι χωρίς την σιγουριά της επίσημης ένταξης στο ψηφοδέλτιο, ως ένα βαθμό, αισθάνονται αμήχανα και ριγμένοι.

Στην Πιερία, από την Νέα Δημοκρατία οι βουλευτές Φώντας Μπαραλιάκος και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου έκαναν τις μεγάλες τους πολιτικές συγκεντρώσεις στην «Εκάβη». Οι υποψήφιοι εν αναμονή επίσημης ανακοίνωσης, δεν μπορούν να κάνουν τέτοια συγκέντρωση αν δεν ανακοινωθούν επίσημα. Εδώ είναι το πρόβλημα.

Από τα άλλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοινώνει αύριο τον μεγαλύτερο αριθμό των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων. Στην Πιερία ακούστηκε πως θα υπάρξει αλλαγή στην εξάδα που ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του κ. Πουλάκη στα γραφεία της Ν.Ε. Πιερίας. Συγκεντρώσεις και μεγάλες πολιτικές ομιλίες δεν μας συνήθισαν τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έκαναν τις πολιτικές τους συγκεντρώσεις, ο κος Κώστας Κουτρούπας και αύριο Κυριακή ακολουθεί η κα Μαρία Μίχου. Για τους άλλους τρεις υποψηφίους δεν ακούστηκε αν ετοιμάζουν κάτι ανάλογο…

Στα Αυτοδιοκητικά έχουμε όπως είπαμε «σιγή ασυρμάτου». Όχι πως δεν γίνεται βέβαια αλισβερίσι με υποψήφιους για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Μέχρι και «Δεξαμενή Σκέψης» (think tank) για την αυτοδιοίκηση στην Πιερία, είδε επιλεκτικά το φως της δημοσιότητας (σε μας δεν έστειλαν  τίποτα) και δεν ξέρουμε τίποτα συγκεκριμένο… θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Στην Περιφέρεια, μάλλον θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς και είναι όλα ρευστά ως προς την συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Πάντως αν κάνουμε μια δημοσκόπηση, ποιοι και ποιες ήταν στο ψηφοδέλτιο του 2019 που υπερψηφίστηκε στην Πιερία, ποιοι και ποιες εκλέχτηκαν μάλλον το ποσοστό αυτών που θα απαντήσουν σωστά θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις ψήφους που πήραν. Κι αν ρωτήσουμε να μας πουν, ποιες πρωτοβουλίες, δράσεις, έργα και παρουσίες ξέρουν να μας που απ αυτούς που εκλέχτηκαν ως μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Πιερία, εκεί θα πιάσουμε πάτο!

Εξαιρούνται βέβαια η Αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου και ο ιδιαίτερα δραστήριος Χρήστος Τζιουβάρας που εκλέχτηκε με τον συνδυασμό «Πράξεις για τη Μακεδονία»

Επί τροχάδην

Αυτό που έκανε ο τεράστιος αθλητής Μίλτος Τεντόγλου είναι ένας άθλος! Για σκεφτείτε όμως πόσοι το κάνουν αυτό στην πολιτική ζωή του τόπου; Πόσοι μας κάνουν να νιώσουμε υπερηφάνεια ως έλληνες;  Αστο καλύτερα, θα ανοίξουμε δύσκολη κουβέντα… Εύγε Τεντόγλου!

Και για να μην ξεχνιόμαστε από την μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση αποστολής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρία. Οι Τούρκοι το χαβά τους…

Τοπικά ορεινά

Η κίνηση στο Ελατοχώρι καλά κρατεί. Κάτι γίνεται. Φαίνεται πως καθιερώνεται ως προορισμός και χωρίς χιόνι. Καιρός να δούμε και την γύρω περιοχή. Κυρίως σε υποδομές…

Θετικό το ότι η ΔΕΥΑΚ προωθεί τα έργα αποχέτευσης σε Ελατοχώρι, Ρητίνη, Λόφο κλπ., όπως τουλάχιστον είπε σε συνέντευξη του στο Ράδιο «Αλέξανδρος» ο πρόεδρος Αστέριος Μπουσνάκης. Λείπουν όμως πολλά, πάρα πολλά….  Χρόνια τώρα ο Καλλικρατικός Δήμος Κατερίνης, είχε γυρίσει την πλάτη στην ορεινή Πιερία… Ως πότε;

Κάτι κινείται και στη Ρητίνη. Υπάρχει συμμετοχή, υπάρχει διάθεση και όρεξη για δουλειά. Προκύπτουν βέβαια και εμπόδια. Η αδράνεια χρόνων, έχει προκαλέσει αγκυλώσεις… Με λίγη άσκηση όλα θα «ξεκλειδωθούν» και θα βρουν το δρόμο τους..  

Τέλος κλείνουμε με το πιο ωραίο από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη

“Ένα σύγχρονο φωτοβολταϊκό μπορεί να συνδυαστεί με την κτηνοτροφία” είπε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στα Λιβερά. …Να εδώ αγελάδες ρομπότ έτοιμες να βοσκήσουν κάτω από ένα φωτοβολταϊκο !!!!

(Από kozani.tv)