Σούμα Σαββάτου 21 – 1 – 2023

Στην Πιερία είχαμε ένα γεμάτο 7ήμερο με πολλές και διαφορετικού περιεχομένου εκδηλώσεις, αλλά σίγουρα όλες με άρωμα εκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών. Κάπου μάλιστα μπλέκονται και οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις και στο τέλος δεν ξέρουμε ποιος είναι πού!

Υποτίθεται ότι έχουμε πρώτα τις βουλευτικές εκλογές και μετά τις αυτοδιοικητικές. Αν όμως δούμε και μετρήσουμε τι γεμίζει περισσότερο το χώρο και το χρόνο της τοπικής επικαιρότητας, θα διαπιστώσουμε ότι οι δημοτικές εκλογές κυριαρχούν ενώ οι βουλευτικές έρχονται δεύτερες. Φυσικά τα πρόσωπα της επικαιρότητας στην πλειονότητά τους είναι από τον χώρο της αυτοδιοίκησης.

γελοιογραφία ΚΥΡ από athensvoice.gr

Αυτό ίσως προκύπτει επειδή ακόμη ο πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών και τα κόμματα, ενώ ξεκίνησαν τον κεντρικό προεκλογικό αγώνα, δεν έχουν ανακοινώσει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές σε κάθε νομό.

γελοιογραφία ΚΥΡ από avgipyrgou.gr

Για την ημερομηνία των εκλογών οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, τα λαγωνικά των κομμάτων και της δημοσιογραφίας προσπαθούν να σταθμίσουν κινήσεις, φράσεις, εννοούμενα και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια εντοπισμού της ακριβούς ημερομηνίας των εκλογών.

Στην Πιερία, για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, έχουμε το κλασικό φαινόμενο. Στο κυβερνητικό κόμμα όλο μετριούνται οι φερέλπιδες υποψήφιοι και όλο βγαίνουν παραπάνω απ όσους χωρά το ψηφοδέλτιο. Στα άλλα κόμματα, αντίθετα, όλο μετριούνται οι υποψήφιοι και όλο βγαίνουν λιγότεροι απ όσους χρειάζονται για να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο…

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πάντως, όπως διαβεβαίωσε επίσημα ο πρόεδρος του, την τελευταία Κυριακή του μήνα (29-1-2023) θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια και θα δούμε τελικά πόσοι και ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι στην Πιερία.

Μοναχικός και αδιέξοδος ο τρίτος δρόμος του Ανδρουλάκη ή μια επιλογή με προοπτική; Τι είδε και τι είπε στην Κατερίνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις και ως πολιτικό γεγονός στη διάρκεια της  εβδομάδας ήταν η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κου Νίκου Ανδρουλάκη στην Κατερίνη την Πέμπτη 19-1-2023. Ήταν μια επίσκεψη που ήθελαν τα στελέχη του Κινήματος στην Πιερία. Μια επίσκεψη που στο παρελθόν δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί και γι αυτό υπήρχε και ιδιαίτερη πίεση και προσμονή…

Ο κος Ανδρουλάκης ήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου, ξεκίνησε τις επισκέψεις του από το πανεπιστημιακό Τμήμα που υπάρχει στο νομό, συμβολικά, όπως είπε, για να καταδείξει την ανάγκη οργάνωσης και ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας η οποία είναι το τελευταίο εφόδιο για την έξοδο στην αγορά εργασίας και την απασχόληση.

Είχε επίσης πολύωρη συνάντηση και συζητήσεις με στελέχη και πολίτες στον πεζόδρομο και έκλεισε την επίσκεψή του με την πολιτική ομιλία στην «Εκάβη» σε ένα πολυπληθές ακροατήριο.

Αποκλειστικό!

Η συζήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τα στελέχη στην Κατερίνη, οι εκτιμήσεις και οι κατευθύντριες γραμμές που έδωσε

Η κεντρική κατεύθυνση και πολιτική επιλογή, όπως την προσδιόρισε και στην ομιλία του, είναι να μην δεσμευτεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε καμιά συνεργασία είτε με την Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., παρά την αμφίδρομη άσκηση πίεσης και την κριτική γι αυτό από τα στρατευμένα Μέσα Ενημέρωσης.

γελοιογραφία από thesocialist.gr

Αυτή η επιλογή τελικά, θα είναι ο μοναχικός και αδιέξοδος τρίτος δρόμος του κου Ανδρουλάκη που θα στοιχήσει στο ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο με απρόβλεπτο αποτέλεσμα μετά τις εκλογές ή είναι μια επιλογή με προοπτική;

Πάντως ο κος Ανδρουλάκης είδε στην Κατερίνη ότι έχει ακροατήριο και έχει συγκέντρωση δυνάμεων με επιστροφές στελεχών και νεοεισερχόμενους στο κόμμα κι αυτό του έδωσε μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη προοπτική… Είναι πολύ πυκνός και μακρύς ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές..  Οψόμεθα..

Ένα συνεχιζόμενο ατόπημα που υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών της Πιερίας.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας, έγινε προσπάθεια προβολής του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Πιερία με αφορμή τον απολογισμό των έργων που έγιναν από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, αλλά και όσα προβλέπονται – υπόσχονται από την Περιφέρεια – να γίνουν στο επόμενο ΕΣΠΑ μέχρι το 2027.

Η εκδήλωση είχε μάλλον προεκλογικό χαρακτήρα με στόχο όχι τις εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023, αλλά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν νωρίτερα. Ανάμεσα στα όσα ειπώθηκαν ήταν επαναλαμβανόμενη η ατάκα (από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, την Αντιπεριφερειάρχη και τον Περιφερειάρχη κο Απ Τζιτζικώστα) για την ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού της Κατερίνης. Είναι μάλιστα πολλοστή φορά που λέγεται αυτό το τελευταία εξάμηνο στο δημόσιο λόγο από φιλοκυβερνητικούς εκπροσώπους φορέων της Πιερίας…

Το πολύπαθο αυτό έργο, η περιφερειακή οδός της Κατερίνης που μετρά τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε που εξαγγέλθηκε, δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί. Όχι μόνο στο τμήμα πάνω από την εθνική οδό με το επίμαχο κομμάτι στην περιοχή της Ανδρομάχης, αλλά και στο τμήμα κάτω από την εθνική οδό, από τον νότιο κόμβο μέχρι την Περίσταση.

Για του λόγου το αληθές δημοσιεύουμε δύο βίντεο που μας έστειλε αναγνώστης μας που δηλώνει “Αμετανόητος Δεξιός, αλλά όχι …σανοφάγος” για την σημερινή κατάσταση στην περιφερειακή οδό Κατερίνης.

Η αναφορά λοιπόν με έμφαση και στόμφο πως η Περιφερειακή οδός Κατερίνης, έχει ολοκληρωθεί και προσφέρει διέξοδο και άνεση στην κυκλοφορία των οχημάτων, μόνο ως υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών της Πιερίας μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι αν σκεφτεί κανείς πως οι Πιεριείς τίμησαν αυτήν την Περιφερειακή Αρχή με 66% στις εκλογές του 2019, όπως καυχάται η Αντιπεριφερειάρχης κα Σοφία Μαυρίδου, είναι ακόμη πιο υποτιμητικό για όλους αυτούς που εναπόθεσαν τις ελπίδες της Πιερίας σ’ αυτή την Περιφερειακή αρχή.

Θα ήταν πιο τίμιο να περιγραφεί το έργο που πράγματι έγινε, στην Περιφερειακή οδό Κατερίνης μέχρι σήμερα, αλλά και το έργο που δεν έγινε, καθώς και όποια προβλήματα που το καθυστερούν και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί.

Επίσης θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε στην Πιερία, αν αντί για συνολικά ποσά και αναφορά σε κάποια έργα επί τροχάδην, να υπήρχε κατάλογος έργων τα οποία ολοκληρώθηκαν στην τρέχουσα διοικητική περίοδο, με προϋπολογισμό ημερομηνία σύμβασης, έναρξης και ολοκλήρωσης, καθώς και τελικό κόστος για το καθένα.

Αυτό θα έδειχνε, κατά την άποψή μας, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, σεβασμό στην ψήφο του πολίτη της Πιερίας, διαφάνεια και σωστή ενημέρωση….

Αναμένουμε, υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι τον Οκτώβριο…  

Η τέχνη θέλει δημιουργική διάθεση και  έμπνευση, αλλά κυρίως διάθεση προσφοράς και φιλότιμο

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, υπάρχουν κάποιοι που έχουν την ξεχωριστή ικανότητα, να κινητοποιούν, να εμπνέουν και να οργανώνουν ανθρώπους κάθε ηλικίας και να υλοποιούν δράσεις και έργα που μπορεί να φαίνεται ότι ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της αποστολής της εκκλησίας, αλλά σίγουρα η ομαδικότητα η προσφορά και η διδαχή από το αποτέλεσμα και το έργο που γίνεται είναι θεάρεστο έργο.

Ο λόγος για την Κινηματογραφική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτιος» που μας εκπλήσσει θετικά με την νέα κινηματογραφική δημιουργία, την ταινία «Διάκος ο Ηρωομάρτυς». Η 7η τέχνη, ο κινηματογράφος έρχεται στην δύσκολη  εποχή μας να μεταφέρει μηνύματα για αξίες και ιδανικά που έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν και να χάνονται.

Ο Πατέρας Παύλος Ντούρος και η Κινηματογραφική ομάδα που ονομάστηκε «Φιλότιμο films» με πολύ κόπο, μεγάλη διάθεση προσφοράς και φιλότιμο δημιούργησαν ένα έργο τέχνης και το προσφέρουν από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στο κοινό. Στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη» αρχίζει η προβολή της ταινίας που αναφέρεται στη σύντομη αλλά σπουδαία ζωή ενός από τους πρωτομάρτυρες της επανάστασης του 1821, ενός από τους πιο αγνούς ήρωες, του Αθανάσιου Διάκου.

Τι μας εντυπωσίασε

Η υπεραξία ενός πανεπιστημιακού τμήματος στην Κατερίνη

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Ανδρουλάκη στην πανεπιστημιακό τμήμα Κατερίνης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας) νιώσαμε περήφανοι που αυτό το τμήμα εξελίσσεται στο καλύτερο περιφερειακό πανεπιστημιακό τμήμα, με αυξημένη ζήτηση, μεγάλη απορρόφηση αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Πήραμε επίσης μια γεύση από το μοναδικό Μουσείο Τεχνολογίας που ετοιμάζεται πυρετωδώς. Έκθεση αντικειμένων, αλλά κυρίως χώροι επίδειξης τεχνολογίας και πειραμάτων που εντυπωσιάζουν και διδάσκουν!

Χαρακτηριστική περίπτωση το βίντεο που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ο κος Ανδρουλάκης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.