Σούμα Σαββάτου 22-10-2022

Λίγο πριν την …έκρηξη

Ο Οκτώβρης, είναι μήνας «έκρηξης» εθνικής περηφάνιας και τοπικής επίσης. Eίναι όμως κι ένας μήνας που οι μέρες κυλούν σα να περιμένουν το μεγάλο γεγονός, την … έκρηξη που θα έρθει….

Είτε στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περίγυρό μας, είτε δίπλα μας. Επίσης οι κυβερνώντες και οι διεκδικούντες αυτόν τον ρόλο, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να σπείρουν το φόβο πως θα έχουμε δύσκολο χειμώνα.. άλλη μια αναμενόμενη έκρηξη.  

Σε τοπικό επίπεδο; Όχι εδώ τα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, πόνεσαν τα χείλη και τα μάγουλα από χαμόγελα επιτυχιών και ευαρέσκειας των τοπικών αρχόντων, όλα καλά! Άλλωστε πιστεύουν ακράδαντα ότι, όπως έγραφαν κάποτε (1831) και οι δημογέροντες των Σαλώνων, «..Οι κάτοικοι της επαρχίας ταύτης αφοσιωμένοι εις τα καθεστώτα, και πλήρη έχοντες ευαρέσκειαν διά την οποίαν απολαύουν – αφ’ ότου ανέλαβαν οι παραπάνω τα ηνία της διοίκησης του τόπου – ησυχίαν, ηρεμίαν και λύσιν, παντός προβλήματος που ήθελε προκύψει, αποστρέφονται τα ολέθρια κινήματα των ραδιούργων εκείνων που μηχανεύονται δολίως να ανατρέψουν τα καθεστώτα και την τάξιν στην περιφέρεια ταύτην…»

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως έρχεται η έκρηξη, έστω κι αν κάποιοι πιστεύουν πως θα είναι έκρηξη πυροτεχνημάτων για να γιορτάσουν τελικά οι σημερινοί μια ακόμη νίκη. Πάντως αρκετοί «ακονίζουν μαχαίρια» και ετοιμάζονται οσονούπω να βγουν στο προσκήνιο για να διεκδικήσουν και να ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη στην Πιερία. Με την εκπνοή του Οκτωβρίου, στην επόμενη «Σούμα» σίγουρα θα έχει διαμορφωθεί το παζλ των υποψηφίων, ίσως ήδη να έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες και χώροι πρώτης παρουσίασης  συνδυασμών και υποψηφίων..

Σ αυτό λοιπόν το υπό αναμονή περιβάλλον είχαμε αρκετά γεγονότα τη βδομάδα που πέρασε.

Βούλγαρος καραβοκύρης ή επενδυτής

Κάθε φορά τέτοια περίπου εποχή «σκάει» στη Πιερία και μια «επένδυση». Τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια, όταν οι μηχανισμοί προετοιμάζουν τον προεκλογικό τους αγώνα, ρίχνουν στον αέρα μια «ντουφεκιά επένδυσης». Να θυμηθώ, τον οικισμό των συνταξιούχων των χωρών του Βορά, το χωριό των Αποδήμων, τα Θεματικά Πάρκα, την Ολυμπιάδα, τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας; Έγιναν; Ντουφεκιές στον αέρα ήταν και μάλιστα από κάποιες απ αυτές, ορισμένοι ανύποπτοι έφαγαν τα «σκάγια» και πόνεσαν….

Έτσι και τώρα διαβάσαμε για μεγάλη επένδυση στην Κατερινόσκαλα. Επενδυτικός Όμιλος θα φέρει, λέει, ζεστό χρήμα και θα επενδύσει σε «Κέντρο Αναψυχής και Ευζωίας».  Μακάρι λέμε, μα ο επενδυτής, όπως τουλάχιστον δείχνουν «τα χαρτιά» του στην Βουλγαρία η δουλειά που κάνει είναι να κουβαλά με καράβια χύμα προϊόντα… ό,τι άλλο διαβάσαμε αν δεν είναι «ντουφεκιά» στον αέρα, απουσιάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, από τη βιογραφικό της εταιρίας. Ίσως, τώρα ν ανοίγει τα φτερά της η εταιρία. Θα φανεί αν είναι «χύδην» ή «συσκευασμένη» η επένδυση… Βέβαια, ένα ταξιδιάρικο πουλί, από Βουλγαρία, μας «κελάηδησε» και για κάποιο επενδυτικό σενάριο που αν ισχύει θα είναι βόμβα μεγατόνων!

Ο Όλυμπος στην UNESCO

«Μπαμ ηκούσθη στον αέρα..» κι ένα ακόμη μεγάλο γεγονός αναγγέλθηκε στην Πιερία!

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.Φυ.Πε.Κ.Α.) προχώρησαν στην υποβολή του προκαταρκτικού φακέλου για την υποψηφιότητα του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO»!

..κι άρχισαν τα χειροκροτήματα και τα λιβανίσματα…

Εδώ θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες, αλλά για να είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί.

Του Όλυμπου δεν του λείπει η αναγνώριση της UNESCO. Έχει άλλωστε κι άλλη από το 1981ως «Παγκόσμιο Απόθεμα Βιόσφαιρας». Αυτό που λείπει είναι η συνέπεια και η υπευθυνότητα της ελληνικής πολιτείας και της γραφειοκρατίας της, για να τηρήσει όρους και προϋποθέσεις που θέτουν αυτές οι αναγνωρίσεις, να προχωρήσει σε σχεδιασμό και κατασκευή υποδομών, μέτρών προστασίας, διαχείρισης και διατήρησης της δυναμικής αειφόρου ανάπτυξης ισορροπώντας θετικά τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Κι όσο οι τοπικές αρχές και φορείς μόνο χειροκροτούν ή σφυρίζουν αδιάφορα, όχι απλά δεν θα γίνει τίποτα μ αυτή την αναγνώριση, εκτός από το ότι θα αποτελέσει επιχείρημα για άγρα ψήφων ενόψει εκλογών, αλλά θα ξεχαστεί μετά το χειροκρότημα.. 

Έτσι σαν το παλιό περιπαικτικό τραγουδάκι:

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα

πλην τα βόλια πήγαν πέρα

και το ζώον το καημένον

ετινάχθη τρομαγμένον

Κι ο Μπαραλιάκος … αιθεροβατεί!

Σχετική με τα παραπάνω είναι και η «παρέμβαση» του κου Μπαραλιάκου ο οποίος ενημερώνει πως συναντήθηκε με την υφυπουργό Τουρισμού κα Ζαχαράκη για να τον χειμερινό τουρισμό, για επέκταση της τουριστικής περιόδου κ.α. Μάλιστα με πρωτοφανή αισιοδοξία δηλώνει πως «έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού στην Πιερία, για τον σχεδιασμό ενός τουριστικού πλάνου από εξειδικευμένους τεχνοκράτες ώστε να καταστεί η ο τόπος μας προορισμός 365 ημερών τον χρόνο.»

Αν δεν προετοιμάζει μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα, είναι σίγουρο πως για κάποιον άλλο νομό μιλάει, ή είναι αιθεροβάμων! Διότι στην Πιερία ο συλλογικός o σχεδιασμός και η κοινή δράση των τοπικών φορέων ιδιαίτερα για τον τουρισμό … κάνει διακοπές 365 μέρες το χρόνο!