Σούμα Σαββάτου 26 – 11 – 2022

Πόλεμος… η αποδοτικότερη επιχείρηση

Έναν πόλεμο όταν δεν τον θέλεις κάνεις τα πάντα για να τον σταματήσεις. Έναν πόλεμο που βολεύει κυρίως οικονομικά κάνεις τα πάντα για να συνεχίσεις. Στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο βλέπουμε μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία να κάνει ουσιαστικά «κλεφτοπόλεμο» και να καταστρέφει σιγά σιγά όλες τις ζωτικές υποδομές της Ουκρανίας. Την Ουκρανία, την οποία οι «σύμμαχοι» βοηθούν να αντέξει να πολεμάει και να καταστρέφεται. Βλέπουμε ακόμη πως η ελπίδα για τους Ουκρανούς δεν πεθαίνει διότι τους δίνεται η δυνατότητα να νικούν, να προχωρούν – όσο χρειάζεται – και να οραματίζονται πως θα ανακτήσουν όλα τα χαμένα εδάφη. Φυσικά οι καλοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα κληθούν μετά την παύση του πολέμου – όταν αποφασίσουν πότε θα γίνει αυτή παύση – να την ανασυγκροτήσουν! Σαν καλά οργανωμένο σχέδιο δε μοιάζει;

Στην ελληνική πραγματικότητα συνεχίζεται και εντείνεται μια προεκλογική αντιπαράθεση που ξεκίνησε σχεδόν ένα χρόνο πριν χωρίς να έχουμε δεδομένο πότε θα γίνουν οι εκλογές. Κι όσον αφορά την κυβέρνηση που έχει το «μαχαίρι και το πεπόνι» έχει βγει στην αρένα και προσπαθεί να εκτονώσει και να εξουθενώσει κάθε αντιπολιτευτική δυναμική. Υπολογίζοντας πως στο τέλος θα μιλά και θα δημιουργεί μόνο αυτή όραμα και προοπτική, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι θα έχουν εξολοθρευτεί πριν καν φτάσουν στις κάλπες. Κι εδώ βλέπουμε να προκύπτουν προβλήματα, φόβοι και αγωνίες στις οποίες η κυβέρνηση «ανταπεξέρχεται με επιτυχία» και χτίζει έτσι το αφήγημα για την μία και μόνη ελπίδα για τον τόπο, την αφεντιά της!!!

Κι ενώ έχουμε ένα σχεδόν χρόνο που τα κόμματα μιλούν και δρουν με προεκλογική στρατηγική, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει με ποιους θα δώσουν την τελική μάχη. Δεν έχουν δηλαδή καταλήξει στους υποψήφιους βουλευτές που θα κληθούν να μαζέψουν ψήφο – ψήφο την τελική επιλογή των πολιτών. Δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς να «αισθανθούν υποψήφιοι», αλλά η τελική εγγραφή στο ψηφοδέλτιο αργεί. Είναι βέβαια κι αυτό ένα παιχνίδι που στις τοπικές κοινωνίες άλλους του ευνοεί κι άλλους τους βγάζει εκτός πορείας πριν τερματίσουν στις κάλπες.

Φυσικά ούτε λόγος για συλλογικό πολιτικό αγώνα, για αξιολόγηση πριν την επιλογή μέσα από συγκεκριμένη δουλειά και δράση. Είναι ένα παιχνίδι αντοχής, για μοναχικούς δρομείς. Είναι ένα σκληρό τριπλούν με απαιτήσεις υπέρμετρης σωματικής, ψυχικής και κυρίως οικονομικής αντοχής. Πρέπει να κουραστούν, να τσακιστούν, να συμβιβαστούν, να εξαντληθούν οικονομικά. Έτσι ξεκαθαρίζει η «ήρα απ το στάρι». Δεν θέλουν στην Βουλή αυθεντικούς και υπεύθυνους. Θέλουν χαμένους, συμβιβασμένους και έτοιμους να ανακτήσουν τα χαμένα του προεκλογικού τους μαραθωνίου. Με όποιο τίμημα!

Όποια άλλη άποψη, την συζητάμε…

Μας πήραν χαμπάρι και μας δουλεύουν…

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου η βουλεύτρια Πιερίας κα Μπέττυ Σκούφα κοινοποίησε στα Μέσα Ενημέρωσης την απάντηση της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» σε επιστολές διαμαρτυρίας, κυρίως των τουριστικών φορέων, για τα έργα συντήρησης και τις καθυστερήσεις που προκαλούν στο κεντρικό οδικό δίκτυο ευθύνης της.

Ανάμεσα στα πολλά που καταγράφει για να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα των έργων και την αποποίηση ευθυνών από την εταιρεία, ξεχωρίζει μια φράση που έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση και ρίχνει την ευθύνη σε όλους μας. Η φράση αυτή είναι η ακόλουθη: «Η όχληση αυτή δεν θα υφίστατο αν είχε ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Κατερίνης, έργο το οποίο είναι ακόμη σε εξέλιξη από το 2013.» 

Τι μας λέει εδώ η Εταιρεία; Μας λέει απλά και ξεκάθαρα:

 Εσείς δεν διαμαρτύρεστε για ένα έργο – ανάσα για την Κατερίνη και την Πιερία, που «σέρνεται» 10 χρόνια και διαμαρτύρεστε για τα αναγκαία έργα συντήρησης που έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ολοκλήρωσης;

Θεωρεί, δηλαδή, αδιανόητο ένα έργο – ανάσα για την Κατερίνη και την Πιερία να καθυστερεί τόσο πολύ δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τους υπεύθυνους αρμόδιους (Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας) για τους οποίους όχι μόνο δεν υπάρχει όχληση και ενόχληση από τους πολίτες, αλλά τους επιβραβεύουμε με την ψήφο μας, ως Πιερία συνεχώς και πλειοψηφικά από το 2013 μέχρι σήμερα!

Φυσικά, αυτή η απάντηση δεν ενόχλησε κανέναν στην Πιερία. Δεν έθιξε κανέναν, δεν αισθάνθηκε κανένας και καμία ότι προσβάλλεται! Άρα ξέρουν ποιοι είναι και με ποιους πολίτες έχουν να κάνουν!

Τελικά, εμείς ως πολίτες της Πιερίας, ως φορείς της Πιερίας τα τελευταία χρόνια , μάλλον, τρώμε πολύ γαλάζιο σανό εμπλουτισμένο με ισχυρά κατασταλτικά!  Καλά να πάθουμε…

Άλλο παράδειγμα. «… η ασθένεια έγινε χρονία..» 

Στην «Σούμα» (12-11-2022 ΕΔΩ) είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες αναγνωστών μας, από δύο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου (ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας). Το ένα από αυτά βρίσκεται στην δρόμο μετά τον Αρωνά προς Λαγοράχη. Χθες (25-11-2022) πήραμε νέες φωτογραφίες  από αναγνώστη μας που δείχνουν πως τελικά τοποθετήθηκε μια μπάρα στο επικίνδυνο σημείο. Επίσης καθαρίστηκαν οι ξεθωριασμένες κορδέλες και μπήκαν νέες. Άρα το έργο θα περιμένουμε ακόμη να γίνει.

Μετά το αυθόρμητο γέλιο μας, διότι τελικά μας διαβάζουν κι ας δείχνουν πως μας περιφρονούν, στην αντίδραση – απάντηση στο δημοσίευμα μας προκύπτουν τα αμείλικτα ερωτήματα:

Αυτό ήταν το έργο που περιμέναμε να γίνει τόσους μήνες; Μια προστατευτική μπάρα; Κι αν είναι ένα προσωρινό έργο προστασίας γιατί δεν μπήκε  απ την αρχή; Και τελικά ποιο είναι το έργο αποκατάστασης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του;

Επίσης, αυτό εννοείτε εκεί στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας όταν γράφετε στα Δελτία Τύπου για τα έργα συντήρησης στο οδικό δίκτυο της Πιερίας.. «θα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα διερχόμενα οχήματα που χρησιμοποιούν το εν λόγω οδικό δίκτυο αποσκοπώντας στην αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια των συμπολιτών μας»;

Θα μας ανάψουν τα λαμπάκια οι καυγάδες για τις λάμπες;

Πλησιάζει Δεκέμβρης, το κλίμα – υποτίθεται γίνεται εορταστικό – αλλά, όσο κι αν μαλώνουν στον Δήμο Κατερίνης – Δημοτική Αρχή κι αντιπολίτευση – για το τι είδους λάμπες θα βάλουν στους δρόμους, αν βγείτε βόλτα στην πόλη, θα διαπιστώσετε πως τα σπίτια είναι σκοτεινά, οι πλούσιοι κι ενεργοβόροι εορταστικοί φωτοστολισμοί δεν υπάρχουν, πλην ελαχίστων…

Ακόμη κι ο Δήμος φαίνεται να το σκέφτεται πως θα στολίσει την πόλη και θα γιορτάσει τις – κατά συνήθεια – χαρμόσυνες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αν πάει έτσι η κατάσταση προβλέπεται να προκύψει ανάγκη για επίδομα «λαμπιόνια pass»!

Κι αφού φτάσαμε στο Δήμο Κατερίνης να επισημάνουμε πως η παράταξη Κουκοδήμου και οι «συμμαχικές δυνάμεις» της, μπορεί να «ταρακουνήθηκε» από την φιέστα Ντούμου, αλλά φαίνεται να έχει αρκετά όπλα στη φαρέτρα της. Ήδη ξεκίνησε με την εκδήλωση υπογραφής της παραχώρησης των δύο στρατοπέδων (ΕΔΩ). Και βέβαια δεν είναι μόνο η αυτή καθ αυτή η πράξη που απαντά σε ένα χρόνια αίτημα. Βαρύνουσα σημασία, ιδιαίτερα στο γαλάζιο πελατολόγιο, έχει η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον Δήμο για την τυπική κατά τα άλλα υπογραφή.

Βέβαια είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, αλλά η μάχη προμηνύεται σκληρή και αδυσώπητη στον Δήμο Κατερίνης

Επί τροχάδην! 

Φιλότιμη και έξυπνη η προσπάθεια του Επιμελητηρίου Πιερίας και του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης για να κρατήσουν τον κόσμο στην αγορά της Κατερίνης το τριήμερο που τα καταστήματα κάνουν εκπτωτικές προσφορές (Black Friday) 25 έως 27 Νοεμβρίου 2022.

65 χρόνια ΓΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ

Πολύ καλή επίσης η πρωτοβουλία της διοίκησης του ΓΑΣ «Αρχέλαος» Κατερίνης για τον εορτασμό των 65 χρόνων, αλλά και η αναγνώριση και η τιμή σε αθλητές και πρωταγωνιστές στην μακρόχρονη αυτή πορεία.

Η μικρή συμμετοχή του κόσμου, η απουσία πολλών εκπροσώπων πολιτικών, αυτοδιοικητικών, δημόσιων, συλλογικών φορέων της Πιερίας, έδειξε το αυτονόητο. Τον τιτάνιο αγώνα που κάνει ο «Αρχέλαος» να επιβιώσει και να αγκαλιάσει την νέα γενιά δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτούν ταλέντα στον αθλητισμό. Τελικά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, αν γενικά στην Ελλάδα, δεν προχωρά σε εύκολους και ανοιχτούς λεωφόρους, στην Πιερία περπατά ξυπόλητος σε χωματόδρομο!

Μια ακόμη παρουσία στα κεντρικά πολιτικά σαλόνια που πρέπει να επισημανθεί είναι ο ορισμός του Καλπακίδη Δαμιανού ως Αναπληρωτή Γραμματέα Περιβάλλοντος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Τοποθέτηση με βαρύνουσα θέση και σημασία για τα επερχόμενα ενόψει βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και για τα όσα περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα της Πιερίας για τα οποία θα πρέπει να πάρει θέση.