Σούμα Σαββάτου 28 – 1 – 2023

Αν στην προηγούμενη «Σούμα του Σαββάτου» διαπιστώσαμε και γράψαμε πως ήταν «ένα γεμάτο 7ήμερο» η εβδομάδα που πέρασε δεν ήταν απλά γεμάτη, …αλλά ξεχείλισε! 

Αν και η επικαιρότητα μπαίνει πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς και ως κεντρικά θέματα έχουμε αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, αλλά και ύβρεις μεταξύ των εκπροσώπων τους καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα, υπάρχουν και θέματα, εθνικά και τοπικά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εξαπάτηση συνταξιούχων

Ένα από τα θέματα που δεν «έπαιξαν» ιδιαίτερα  τη βδομάδα που πέρασε ήταν η εξαπάτηση των συνταξιούχων για την αύξηση των συντάξεων. Το διαπιστώσαμε στον ευρύτερο κύκλο των γνωστών μας και των αναγνωστών μας που αναζητούσαν από μας ενημέρωση με το ερώτημα «γιατί δεν πήρα αύξηση;». Την απάντηση την βρήκαμε σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων και την έχουμε ήδη δημοσιεύσει (ΕΔΩ)

Δυστυχώς οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι πήραν την σύνταξή τους αυτές τις μέρες χωρίς την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση «γενναία αύξηση». Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ίσως προβληματικό για την κυβέρνηση που έταξε και δεν έδωσε. Αν αυτοί οι συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση δεν δώσουν και ψήφο, καληνύχτα κύριε Μητσοτάκη.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Όπως καταγράφεται, 910.000 συνταξιούχοι δεν πήραν αύξηση. Αν οι μισοί απ αυτούς είχαν ψηφίσει Ν.Δ. το 2019 και τώρα τιμωρήσουν την κυβέρνηση, δηλ. χάσει μόνο από την εξαπάτηση των συνταξιούχων 455.000 ψήφους, Ν.Δ. τέλος. Κι αυτό διότι στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. πήρε 470.561 ψήφους παραπάνω απ τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλοϊκή λογική καφενείου θα πει κάποιος αλλά μήπως αυτά που ακούμε κάθε μέρα από εκλεκτούς υπουργούς της κυβέρνησης δεν είναι «κουβέντες καφενείου;».

Τελικά πως ψηφίζουμε; Επιλέγουμε τον καλύτερο ή τιμωρούμε αυτόν που μας απογοήτευσε;

Τα παραπάνω περί εξαπάτησης των συνταξιούχων μας δημιούργησε τον προβληματισμό του τίτλου. Πράγματι έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε πως και με ποια κριτήρια ψηφίζουμε στις εκλογές. Στις βουλευτικές και στις δημοτικές. Έχει γραφτεί πολλές φορές πως στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για τους εκπροσώπους μας στη Βουλή, αλλά και στις Δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε με κυρίαρχο κριτήριο, το θυμό μας και την απόφασή μας να τιμωρήσουμε αυτούς που κυβερνούν ή διοικούν τον Δήμο. Οι αιτίες βέβαια μπορεί να είναι πολλές, αλλά κι εδώ – δυστυχώς – επικρατεί η πικρία μας διότι δεν ικανοποιήθηκε ένα αίτημά μας. Π.χ. μια αύξηση που μας ανακοίνωσε περιχαρής ο αρμόδιος υπουργός, όμως εμείς δεν πήραμε τελικά (βλέπε συνταξιούχους), αλλά κι ένα .. «προσωπικό ρουσφετάκι», ίσως μάλιστα και οριακά παράνομο, που δεν ικανοποιήθηκε απ τον δήμαρχο, κλπ

Ποιόν ευνοεί αυτή τιμωρητική επιλογή ψήφου;

Αυτή η τιμωρητική επιλογή ψήφου στις εθνικές εκλογές έχει φυσικά επιπτώσεις κυρίως στο κόμμα που κυβερνά. Θα έχουμε δηλαδή στις ερχόμενες εκλογές μια απώλεια ψήφων από την Ν.Δ. διότι ένας αριθμός ψηφοφόρων θα ψηφίσει τιμωρητικά την κυβέρνηση. Το μέγεθος εξαρτάται από τα λάθη της κυβέρνησης. Ελάχιστα επηρεάζεται από την αντιπολιτευτική τακτική κι αυτό αφορά κυρίως την επιτυχημένη ενημέρωση της αντιπολίτευσης στον πολίτη. Κυρίως να καταφέρει να τον κάνει να νιώσει ότι σε προσωπικό επίπεδο έχασε, δεν του δόθηκαν ενώ έπρεπε ή πήραν άλλοι κι όχι αυτός.

Έτσι χτίζεται και το δίπολο των μονομάχων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δικομματικός διχασμός και η πόλωση. Στην σημερινή κατάσταση που έχουμε δύο κόμματα με πρόσφατη κυβερνητική θητεία που το καθένα μιλά για τα λάθη και τις παραλείψεις του άλλου, ίσως η τιμωρητική ψήφος αφορά και τους δύο. Σ αυτό ποντάρει το τρίτο κόμμα;

Τι προσδοκά το ΠΑΣΟΚ απ αυτές τις εκλογές – Τι είπε ο Παύλος Χρηστίδης απ την Κατερίνη

Στην Κατερίνη είχαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την επίσκεψη δύο κορυφαίων στελεχών του νέου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Πρώτα του προέδρου του κινήματος του κου Ν. Ανδρουλάκη (19-1-2023) και την Παρασκευή (27-1-2023) την επίσκεψη του μέλους του ΕΠΣ κος Παύλος Χρηστίδης.

Αυτό που τονίστηκε από τον κο Ανδρουλάκη (το γράψαμε στην προηγούμενη «Σούμα») και επανέλαβε και ο κος Παυλίδης στην ομιλία του, αλλά και τις συζητήσεις με τα στελέχη του Κινήματος στην Κατερίνη, είναι η απόρριψη του διλλήματος που τίθεται έντονα και επιτακτικά από τους δύο μονομάχους (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ), ότι δηλ. θα πρέπει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να επιλέξει και να ξεκαθαρίσει από τώρα με ποιόν θα συνεργαστεί, αν χρειαστεί, μετά τις εκλογές. Αυτό που διαφαίνεται και ίσως αποτελέσει και κεντρική επιλογή η οποία θα υποστηριχθεί στην προεκλογική περίοδο, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι μια τρίτη επιλογή. Είναι ο «τρίτος δρόμος» που αναζητά ρόλο στην διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης. Κι αυτό μπορεί να προκύψει αν η τιμωρητική ψήφος αφορά και τα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) και κατευθυνθεί προς το ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την ομιλία του κου Χρηστίδη στην εκδήλωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Πιερίας (27-1-2023)

Η «Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» συνεχίζει να εργάζεται για την ανάπτυξη της Πιερίας

Ένας φορέας που εδώ και 30 και πλέον χρόνια εργάζεται, σχεδόν σιωπηλά, για την ανάπτυξη της Πιερίας, και μάλιστα, της ορεινής Πιερίας είναι η «Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» η οποία διαχειρίζεται κυρίως χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένα από αυτά είναι το LEADER (Liaisons Entre Actions de Développement de l’ Economie Rurale – Δεσμοί μεταξύ δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας του αγροτικού χώρου), ένα πρόγραμμα (Κοινοτική Πρωτοβουλία)  που ξεκίνησε κι αυτό πριν από 30 και πλέον χρόνια (1991). Αυτό το διάστημα γίνεται η προσπάθεια να διαμορφωθεί το πλαίσιο της πρότασης που θα καταθέσει η «Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. » ώστε να διεκδικήσει τους άξονες των έργων και δράσεων για την Πιερία και το μέγιστο ύψος της χρηματοδότησης. Οργανώνονται συναντήσεις ενημερώσεις με φορείς της Πιερίας. Δείξτε ενδιαφέρον. Αξίζει!

Μια παραίτηση με …μέλλον

Την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης με 21 θέματα προς συζήτηση. Τελικά η είδηση δεν προέκυψε από την συζήτηση των θεμάτων, αλλά από την ανακοίνωση παραίτησης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Θεοφάνη Τερζόπουλου. Ο κος Τερζόπουλος παραιτήθηκε από το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την λήξη της θητείας του, αλλά παραμένει στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Είναι μια παραίτηση που φαίνεται πως έχει και παρασκήνιο και …μέλλον!

Το παρασκήνιο, λένε οι πηγές μας, αφορά την εντολή πως όποιος δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές (Οκτώβριος 2023) με την σημερινή διοίκηση του Δήμου Κατερίνης, θα πρέπει να παραιτηθεί από όποια θέση, αξίωμα έχει εκλεγεί ή του έχει δοθεί από την δημοτική αρχή. Ο κος Τερζόπουλος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές (με κανένα συνδυασμό), άρα έπρεπε να «παραδώσει» την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το μέλλον αυτής της παραίτησης είναι η πρόθεση του κου Τερζόπουλου να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα κοινά στο μέλλον. Το δήλωσε σε συνέντευξη του την επόμενη της ανακοίνωσης της παραίτησης του στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» στο Ράδιο «Αλέξανδρος». Ίσως η αποχή από το «τοξικό» κλίμα – όπως προβλέπεται – της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου για τον Δήμο Κατερίνης να τον απαλλάξει από την κριτική των τυχόν λαθών της μέχρι τώρα θητείας του με την παρούσα Δημοτική Αρχή και να επανέλθει αργότερα χωρίς «βαρίδια» στο πολιτικό προσκήνιο, αυτοδιοικητικό  ή άλλο..   

Το Επιμελητήριο ενώνει το επιχειρείν της Πιερίας κι όχι μόνο

Η τελευταία μέρα της εβδομάδας, το Σάββατο ανήκει δικαιωματικά στο Επιμελητήριο Πιερίας. Η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας που είναι πάντα μια ευκαιρία για την παρουσίαση των πεπραγμένων αλλά και των νέων στόχων της Διοίκησης αποτελεί και μια  ευκαιρία για την καταγραφή του δυναμικού του πιερικού επιχειρείν, την δυναμική της διοίκησης και την αποδοχή της.

Η ανταπόκριση και η παρουσία όλων των αρχών του νομού, η αθρόα συμμετοχή των εκπροσώπων επαγγελματικών και συλλογικών συνδικαλιστικών φορέων, και των μελών του επιμελητηρίου έδειξε το εύρος και το μήκος στο μέλλον του δρόμου που έχει να διανύσει η σημερινή διοίκηση. Έρχονται και οι επιμελητηριακές εκλογές…