Σούμα Σαββάτου 29-10-2022

Όταν τά ‘σκιαζε η φοβέρα..

Ένας ακόμη μήνας, ο Οκτώβριος, έφτασε στο τέλος του, χωρίς να έχουμε «εικόνα» πως θα κυλήσει και πόσο δύσκολος θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας. Στα ενεργειακά δεν φαίνεται να συμφωνούν στην Ευρώπη, ενώ και στη χώρα μας, αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων στην πηγή του προβλήματος, συνεχίζεται η πολιτική της επιδότησης των παρόχων για να κρατούν ψηλά τις τιμές! Έτσι διαμορφώνεται καλύτερα το κλίμα της αστάθειας και εξ αυτής απλώνεται πιο εύκολα ο φόβος για το αύριο στην κοινωνία. Κι όπως πολύ καλά ξέρουμε, όταν φοβάσαι δεν ονειρεύεσαι, δεν διεκδικείς, απλά επαιτείς και βολεύεσαι σε ότι σου δίνουν. 

Κι αν στα παραπάνω προσθέσουμε το κύμα της ακρίβειας και τον κίνδυνο εξ ανατολών, τότε ο φόβος θεριεύει και διαμορφώνεται η ιδανική κατάσταση κατευθυνόμενης μάζας ενόψει εκλογών. Κάνει τελικά πολύ καλά την δουλειά της αυτή η κυβέρνηση! Έχει χαράξει σχέδιο και το υλοποιεί κατά γράμμα!

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε: Τί είναι ένα πολιτικό κόμμα;

«Είναι μια σύμπραξη ομάδων συμφερόντων που σκοπό έχει να πάρει την εξουσία. Κι όταν την πάρει, μοναδικό στόχο έχει να την κρατήσει».

Κι αν τώρα διαφωνείτε αντιτάσσοντας πως «ο λαός ψηφίζει και επιλέγει ποιος θα αναλάβει την εξουσία και την κυβέρνηση», σκεφτείτε, πως μπορεί να επιλέξει και με ποια κριτήρια ένας πολίτης που τον έχει κυριεύσει ο φόβος.

Βέβαια, ακόμη και το καλύτερο, το πιο καλοστημένο σχέδιο, πάντα κάνει και λάθη. «Σκάνε» και τα απρόοπτα. Να όπως, το πρόσφατο, με τον «αξιότιμο βουλευτή Γρεβενών» Ανδρέα Πάτση, αλλά και τα πολλά που προέκυψαν στο παρελθόν, τα οποία ρηγματώνουν το στιβαρό «κυβερνητικό σχήμα των αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτά ως γενικό κλίμα της εβδομάδας που αφήσαμε πίσω μας για να επικεντρώσουμε στα της Πιερίας.

Επέτειοι, μνημεία, ιεραρχία, εθιμοτυπία, εκδηλώσεις

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει δύο σημαντικές επετείους για την Πιερία, την απελευθέρωση της πόλης και του Νομού την 16η Οκτωβρίου 1912, και την επέτειο του «ΟΧΙ» του 1940. Φυσικά υπάρχει και η ξεχασμένη και υποτιμημένη εκδήλωση τιμής στο Μακεδονικό Αγώνα, για αυτό όμως θα αναφερθούμε εκτενώς άλλη φορά. Τώρα θα επισημάνουμε πως στις φετινές εκδηλώσεις της 16ης Οκτωβρίου και της 28ης Οκτωβρίου, φάνηκε καθαρά πως είναι ανάγκη να επανασχεδιάσουμε να αναδιοργανώσουμε τις εκδηλώσεις αυτές και ίσως μαζί και της 25ης Μαρτίου.

Υπάρχουν τόποι, μνημεία, ηρώα που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, υπάρχει εθιμοτυπία και ιεραρχία που πρέπει τηρείται. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για οργανωθούν εκδηλώσεις με περισσότερο περιεχόμενο τοπικής ιστορίας, γεγονότων. Κι επιτέλους! όσα ακούγονται στην διάρκεια της παρέλασης, ας αλλάξουν. Ακούγονται μονότονα και λειψά πλέον τα ίδια για 30 χρόνια!!!   

Η αξιοπιστία και η νομιμοφροσύνη των υποψηφίων

Πως κρίνεται η αξιοπιστία των υποψηφίων, βουλευτών, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και γενικώς όσων εκλέγονται από αρχαιρεσίες σε φορείς και σωματεία; Υπάρχει μηχανισμός, σύστημα ή διαδικασία ελέγχου για να έχουμε ως πολίτες ψηφοφόροι, στο τέλος της θητείας τους κι ενόψει νέας, μια αντικειμενική έκθεση που να βεβαιώνει την εφαρμογή όσων υποσχέθηκαν και επίσης να βεβαιώνει ότι ενήργησαν σύμφωνα με τους νόμους, γενικώς και ειδικώς;

Δυστυχώς δεν υπάρχει και τα όποια συλλογικά όργανα, είτε ελεγκτικά, είτε γνωμοδοτικά, ή υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.

Υπάρχει βέβαια η λεγόμενη αντιπολίτευση για να ασκήσει τον έλεγχο, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε σ αυτήν συνήθως επικρατεί η ιδιοτέλεια της ανατροπής και κατάληψης της θέσης εξουσίας η οποία ως σκοπός «αγιάζει τα μέσα», ενώ τις περισσότερες φορές υπάρχει παρεκτροπή και υπερβολή. Αν δεν συμβαίνει αυτό απλά ατομικά ο καθένας εγκαταλείπει διότι καταλαβαίνει πως η ομάδα που επέλεξε άλλα είπε κι άλλα κάνει. Επίσης κάποιοι επιλέγουν να ενσωματωθούν προς ίδιον όφελος. Αυτό κάποτε το έλεγαν αποστασία, αλλά ποιος τα θυμάται τώρα, αυτά τα ξεπερασμένα… 

Έτσι επαφίεται στην διάθεση ενεργοποίησης των πολιτών να αναλάβουν αυτό το έργο. Όμως όπως γράψαμε και παραπάνω όταν έχεις έναν φοβισμένο πολίτη ή έναν εξαρτώμενο πολίτη – πελάτη, τότε κι αυτός «ξεχνά» τον ρόλο του.

Η νομιμοφροσύνη, η υποχρέωση δηλαδή να τηρούνται όσα καθορίζουν οι νόμοι είναι κύρια υποχρέωση από όσους ασκούν εξουσία και φυσικά από όσους διεκδικούν τέτοιες θέσεις εξουσίας δίνοντας το καλό παράδειγμα και προδιαγράφοντας την μελλοντική τους πορεία και συμπεριφορά όταν βρεθούν σε θέση εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα νομιμοφροσύνης των υποψηφίων είναι η συμπεριφορά τους και οι επιλογές τους σε ό,τι αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης.

Βλέπουμε π.χ. στην Πιερία τους βουλευτές, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων να διαμορφώνουν σχέσεις συνεργασίας όχι μόνο με τα νόμιμα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και με κάθε είδους προσωπικά ιστολόγια και μπλογκς και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερες σχέσεις μόνο με ανώνυμα μπλογκς τα οποία ο καθένας θα μπορούσε να υποθέσει πως είναι και άμεσα εξαρτώμενα από αυτούς ή και δικά τους.  

Επίσης νέους υποψήφιους, δυστυχώς, να οργανώνουν όλη τους την προβολή μέσα από ατομικά ιστολόγια φίλων και γνωστών ή ανώνυμα μπλογκς. Μάλιστα βλέπουμε να παραλείπουν – επιλεκτικά – να στέλνουν ανακοινώσεις τους σε νόμιμα Μέσα Ενημέρωσης.

Έτσι μπορεί κι ο πολίτης να συμπεράνει ποια θα είναι η συμπεριφορά τους όταν τυχόν αναλάβουν την θέση εξουσίας και εύλογο είναι το ερώτημα. Θα επιλέγουν άνομες πράξεις και ανώνυμες επαφές αντί της διαφάνειας και της νομιμότητας όπως κάνουν τώρα με την επιλογή των Μέσων για την προβολή τους;

Εμείς, ως νόμιμο Μέσο Ενημέρωσης, δε θα πάψουμε να υπηρετούμε το λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών στην Πιερία και γενικότερα στην χώρα, πάντα επώνυμα, χωρίς κανένα συμβιβασμό, καμιά εξάρτηση, καμιά συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Φυσικά και θα στηλιτεύουμε επιλογές και συμπεριφορές που κινούνται στα θολά νερά της ανομίας και της ανωνυμίας. Όποιος δεν επιλέγει το φως, την διαφάνεια δεν θα βρει εύφορο έδαφος συνεργασίας σε μας

Καταγράψαμε όλα τα παραπάνω για να ξεκαθαρίσουμε, τώρα που θα ξεκινήσει το «σκληρό παιχνίδι» και ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για την Βουλή, την Περιφέρεια, τους Δήμους πως όσα ακολουθήσουν εδώ στη «Σούμα του Σαββάτου» θα είναι μόνο δικές μας επιλογές, κριτικές κι αποκαλύψεις και δεν θα πηγάζουν από καμιά άλλη πηγή παρά μόνο από την πηγή της αλήθειας και της υποχρέωσης ενημέρωσης των πολιτών.

Κι αυτό θα το κάνουμε με γνώση και επιλογή πως δεν θέλουμε να πάρουμε μέρος το χορό και το μοίρασμα της βρώμικης μαύρης πίτας που μοιράζεται σε κάθε προεκλογική περίοδο!