Έχοντας πάρει μια απουσία για την «Σούμα του Σαββάτου» της 8ης Οκτωβρίου θα προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε άλλο κενό στην εβδομαδιαία επισκόπηση. Εκ των πραγμάτων η σημερινή «Σούμα» (15-10-2022, θα έχει και κάποια θέματα από την προηγούμενη εβδομάδα. Ας αρχίσουμε από τα αγροτικά..
Πολύ φασαρία για το τίποτα…
Τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που δόθηκαν μόνο σε συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών αν και στην αρχή ήταν πρόβλημα που αναστάτωσε τους αγρότες, τους κυβερνητικούς βουλευτές και όχι μόνο, στο νομό, τελικά ως πρόβλημα, «έσβησε γλυκά» και κανένας δεν ασχολείται μ αυτό… Χαμένος κόπος οι συσκέψεις των βουλευτών και των εκπροσώπων των αγροτών με τον Υπουργό κο Γεωργαντά. Μάλιστα ένα πουλάκι από την Αθήνα μας «κελάηδησε» πως έγινε και φασαρία μεταξύ των εκπροσώπων της Πιερίας, παρόντος του υπουργού! Εκστομίστηκαν, λέει, βαριές κουβέντες, αλλά δεν λέμε λεπτομέρειες διότι δεν το διασταυρώσαμε το θέμα. Ρωτήσαμε αλλά «τάφος» όλοι…
Έτρεξαν όλοι να δείξουν ενδιαφέρον αλλά ο Διοικητής πήγε στο δήμαρχο για να ενημερωθεί…
Μετά την κακοκαιρία με την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Αιγινίου και την καταστροφή των ρυζοκαλλιεργειών, βουλευτές και Αντιπεριφερειάρχης, έσπευσαν να στείλουν επιστολές να πάρουν τηλέφωνα, να κάνουν συναντήσεις για να δείξουν το ενδιαφέρον τους και την αρωγή τους για να υπάρξει καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ που βρέθηκε στην περιοχή τελικά προτίμησε να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πύδνας – Κολινδρού κο Αναστάσιο Μανώλα και να βγει την καθιερωμένη φωτογραφία μετά από την ενημέρωση που είχε για το μέγεθος της ζημιάς. Λέει κάτι αυτό;
Ξύνει πληγές ο Μπαραλιάκος…
Διαβάσαμε πως ο κος Μπαραλιάκος σε συνάντηση με τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων έθεσε το πρόβλημα της έλλειψης εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων στην Πιερία. Θέμα που καίει και για τον κάμπο της Δ.Ε. Δίου, και για την Βορειοδυτική και κυρίως ορεινή Πιερία. Καλή η παρέμβαση του βουλευτή αλλά όπως πολλάκις έχει ειπωθεί και ισχύει, στα έργα χωρίς ώριμες μελέτες η κεντρική διοίκηση λέει «τσού». Σ αυτό το κομμάτι την τελευταία 10ετία ιδιαίτερα ο Δήμος Κατερίνης απλά αδιαφόρησε για οποιαδήποτε μελέτη έργου άρδευσης στα χωριά της ορεινής Πιερίας. Ασχολήθηκε μόνο με κάποιες παρεμβάσεις αποκατάστασης, επισκευών και μικροβελτιώσεων κι αυτά μετά από έντονη πίεση των κατοίκων. Κι ας μην αναφέρουμε τον περιβόητο αγωγό εκ του φράγματος της Μόρνας που ενώ στην αρχική μελέτη (1998) προέβλεπε φράγματα και αγωγούς για να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης σε όλη την ορεινή ζώνη μέχρι τον Κολινδρό, τελικά έγινε ένα «έργο» που δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε ποτέ (!) και όπως φαίνεται σύντομα θα περάσει την αρμοδιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αφού πλέον μόνο ερείπια υπάρχουν…
Δύσοσμη… γραφειοκρατία στο Δήμο Κατερίνης
Μετά από πολλές παρεμβάσεις, επιστολές κι αναβολές, τελικά το θέμα της δυσοσμίας στην δυτική πλευρά της Κατερίνης συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ κλήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ι can’t breathe». Από την ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών και την απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κου Γ. Νταντάμη φαίνεται πως υπάρχει διαφορά αντίληψης του προβλήματος. Οι πολίτες ζουν το πρόβλημα κι ανησυχούν για την αδράνεια των αρμοδίων, η διοίκηση του Δήμου το αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει μια λακκούβα στο δρόμο. Με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία που προβλέπουν νόμοι, ρυθμίσεις και αποφάσεις. Δηλαδή με μια δύσοσμη γραφειοκρατία….
Το ξεχασμένο ακέφαλο Ηρώο Πεσόντων
Στην είσοδο του Πάρκου της Κατερίνης, εκεί ανάμεσα τις καρέκλες και τα τραπεζάκια των γύρω καφετεριών υπάρχει ένα ξεχασμένο Μνημείο. Μάλιστα όπως έχει διαμορφωθεί δεν υπάρχει πλέον διάδρομος για να φτάσει κανείς στην βάση του να καταθέσει στεφάνι, ενώ στην κορυφή του έχει καταστραφεί (;) έχει χαθεί (;) μια μαρμάρινη σύνθεση που δεν φαίνεται, από το υπάρχον υπόλοιπο, τι ακριβώς ήταν. Όπως καταγράφεται σε παλαιότερη δραστηριότητα εξωραϊσμού του Μνημείου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Πιερίας κου Δημ. Αδαμόπουλου είναι αφιερωμένο στους φονευθέντες, εξαφανισθέντες και αγνοούμενους Κατερινιώτες των πολεμικών γεγονότων της περιόδου 1912-1922. Φέτος τιμήσαμε και τιμούμε με αφιερώματα και εκδηλώσεις τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και αύριο Κυριακή 16-10-2022 θα γιορτάσουμε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας. Το συγκεκριμένο μάλιστα μνημείο κοσμεί και την φετινή αφίσα των “Αικατερινείων 2022”, αλλά ως τί όμως; Δεν αξίζουν οι αναγραφόμενοι εκεί φονευθέντες, εξαφανισθέντες και αγνοούμενοι Κατερινιώτες ένα στεφάνι τιμής και μνήμης;
Το ΠΑΣΟΚ στην Πιερία έχει ξανά το σπίτι του που γέμισε με… αποδημητικά πουλιά!
Μεγάλη κινητοποίηση σήμερα από το φερέλπιδο ΠΑΣΟΚ Πιερίας που κατάφερε να αποκτήσει τα δικά του γραφεία τα οποία εγκαινίασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο κος Σπυρόπουλος μετά την πανηγυρική ατμόσφαιρα των εγκαινίων μίλησε και σε συγκέντρωση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώθηκαν στην μεγάλη ισόγεια αίθουσα στην ΕΚΑΒΗ. Όπως φάνηκε από την συμμετοχή υπάρχει κύμα επιστροφής των αποδήμων σε άλλες κομματικές πολιτείες, αλλά και όσων απλά απείχαν!
Ένα θέμα που πρέπει να διαχειριστεί πλέον η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος αριθμός στελεχών και μελών που είτε εκλέχτηκαν, είτε συμμετείχαν σε συνδυασμούς της Αυτοδιοίκησης με επικεφαλής στελέχη άλλων άλλων κομμάτων. Στην Πιερία είναι της Νέας Δημοκρατίας ή όπως η περίπτωση του συνδυασμού Νταντάμη που απ ότι φαίνεται αφομοιώθηκε στον συνδυασμό του κου Κουκοδήμου…
Διότι είναι οξύμωρο να μιλάει ο Γραμματέας της ΚΠΕ για Τσίπρα και Μητσοτάκη που απέτυχαν, να διακηρύσσει αυτόνομη πολιτική πορεία και να υπάρχουν μέλη που διεκδικούν μάλιστα θέση και ρόλο στο Κίνημα αλλά ταυτόχρονα να συμμετέχουν σε συνδυασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οι επικεφαλής τους ομολογούν πως «βάζουν πλάτη και στηρίζουν Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη». Το ερώτημα τέθηκε στον Γραμματέα της ΚΠΕ στην Κατερίνη, αλλά δεν απαντήθηκε…..