Κατερίνη: “Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο”, αλλά οι πεζοί δεν ήξεραν και οι οδηγοί διαμαρτύρονταν!

Η Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2020 είχε ως θέμα την πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους (Zero-emission mobility for all) και φυσικά, στο περιοριστικό πλαίσιο των κανόνων και των απαγορεύσεων λόγω κορονοϊού, οργανώθηκαν παντού (;) εκδηλώσεις.

Στην Κατερίνη το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου, η “γιορτή” πέρασε απαρατήρητη, με μηδενική συμμετοχή. Με άγνοια από τους πεζούς, αλλά κυρίως με εκνευρισμό από τους οδηγούς που έβλεπαν ξαφνικά μπροστά τους ένα τμήμα του μοναδικού διπλής κατεύθυνσης κεντρικού δρόμου της πόλης κλειστό και έπρεπε να αναζητήσουν διεξόδους στα στενά της πόλης…

Βέβαια ο Δήμος έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιούσε ότι

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία, ο Δήμος Κατερίνης δεν θα υλοποιήσει τις δράσεις, που είχε προγραμματίσει για το χρονικό διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου, για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, τον σημαντικότερο θεσμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
Ωστόσο, με υπευθυνότητα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς και τις σχετικές οδηγίες και πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00, ο Δήμος Κατερίνης καλεί τους δημότες στο συμβολικό φέτος εορτασμό της «Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο».
Ειδικότερα, μας καλεί να περπατήσουμε ή να ποδηλατήσουμε, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου (από τον Πλάτανο έως τον κυκλικό κόμβο στο ύψος του Δημοτικού Πάρκου), η οποία σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας θα παραμείνει κλειστή για τις παραπάνω ώρες, «και να ανακαλύψουμε ξανά το κεντρικό αυτό σημείο της πόλης μας, εντάσσοντας την ήπια κίνηση στην καθημερινότητά μας»
. (Δες ΕΔΩ)

Όμως φαίνεται πως δεν είχε την …απήχηση που αναμένονταν και έτσι όταν εφαρμόστηκε το κλείσιμο του δρόμου όλοι ρωτούσαν γιατί συμβαίνει αυτό, ενώ δυστυχώς και υπεύθυνο για την ρύθμιση της κυκλοφορίας που ρωτήσαμε δεν ήξερε να μας ενημερώσει…

Σίγουρα τα απαγορευτικά μέτρα λόγω του κορονοϊού δεν επέτρεψαν να γίνει μια εκδήλωση αντίστοιχη της αξίας και του περιεχομένου μιας “Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας”. Βέβαια αντί της αποχής όταν υπάρχει διάθεση και μεράκι πάντα μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές εκδηλώσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να έχουν απήχηση στους δημότες.

Όμως η απόλυτη άγνοια των κατοίκων για τη δράση που επέλεξε και ανακοίνωσε ο Δήμος δείχνει πως η αρμόδια υπηρεσία:

Πρώτον, δεν ενημέρωσε τα στελέχη της (δεν ήξεραν για ποιο λόγο ακριβώς έκλεισαν το δρόμο!) και

Δεύτερον, κατάφερε επίσης να ενημερώσει τους δημότες να απολαύσουν έστω ένα άνετο κι ασφαλές περπάτημα στο τμήμα του δρόμου που έκλεισε (κι εκνεύρισε τους οδηγούς),

ενώ τέλος μάλλον πρέπει να αλλάξει χορηγό επικοινωνίας!