Ξεπουλάνε και τον Όλυμπο!!!

Εισπρακτικές εταιρίες (ημετέρων;) ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι σύμφωνα με ΚΥΑ που «τριγυρνά» σε υπουργικά συρτάρια

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουκουλιάτας

Χρόνια τώρα όλοι όσοι αγαπούν τον Όλυμπο προτείνουν οργάνωση διάσωσης, έλεγχο και ασφάλεια όσων ανεβαίνουν, πυρασφάλεια, καθώς και αυτόνομη υπηρεσία (ΕΜΑΚ – Πυροσβεστική) Ολύμπου με όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό για να διαφυλάξουν και να προστατέψουν το ιερό βουνό και όσους ανεβαίνουν σ αυτό!

Όπως και οι προηγούμενες έτσι και η σημερινή κυβέρνηση, απευθείας, αλλά και δια των  εκπροσώπων βουλευτών της, έλαβε επιστολές αγωνίας, μετά τα πολλά ατυχήματα που κάθε χρόνο συμβαίνουν στον Όλυμπο. Ακόμη έχει στη διάθεσή της πολλές και καινοτόμες προτάσεις για να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του Ολύμπου και των ανθρώπων που κινούνται σ αυτόν. Ένα σχέδιο που μπορεί, μέσω ενός προσιτού εισιτηρίου για όλους, να εξασφαλίσει αυτάρκεια οικονομικών πόρων και να είναι βιώσιμο και εξελισσόμενο.

Αντ’ αυτού, τα «σαΐνια» της επιτελικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανακάλυψαν άλλο ένα πεδίο κερδοσκοπίας, όπου μπορούν  να βολέψουν ημέτερους  μέσω εισπρακτικών εταιριών που απ ότι φαίνεται μοναδικό σκοπό θα έχουν την επιβολή και είσπραξη χαρατσιού από όσους θα προσεγγίζουν το βουνό!

Άλλωστε έχει προϊστορία η οικογένεια Μητσοτάκη με τον Όλυμπο. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ την απόπειρα ξεπουλήματος της δασικής έκτασης της ΜΕΛ έναντι 50 δραχμών το στρέμμα από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη (πατρός)! Τότε «χάλασαν» τη δουλειά μια «χούφτα» μέλη της ΚΙ.ΠΡ.Ο. που το κατεστημένο της Πιερίας τους ονόμαζε «κολόγους»….

Τώρα εν μέσω πυρκαγιών, απαγορεύσεων κυκλοφορίας στο βουνό, αλλά και την σκιά την πανδημίας ετοίμασαν ένα σχέδιο επέλασης στον Όλυμπο που το ονόμασαν «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος»

Κατ αρχήν είναι ντροπή και ευτελισμός χειρίστου είδους να κρύβονται αυτές οι αποφάσεις εκποίησης του Ολύμπου πίσω από τους κωδικούς του Δικτύου NATURA. Τόσο άσχετοι δεν μπορεί να είναι. Μάλλον θέλουν θα «δουλέψουν» σε ένα θολό τοπίο. Διότι αν μιλούσαν ανοιχτά για τον Όλυμπο θα αντιμετώπιζαν άμεσα τους κεραυνούς του! Όχι πως τώρα θα γλυτώσουν! Άλλωστε για να μιλήσεις για «business» στον Όλυμπο πρέπει να έχεις το σθένος να αντιμετωπίσεις, το φυσικό του μεγαλείο, τον αιώνιο μύθο του, την ρίζα του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού..

Με την παραπάνω ονομασία λοιπόν, χωρίς να έχουν υποχρέωση να αιτιολογήσουν την επέλασή τους στον Όλυμπο, έχουν ετοιμάσει ένα κανονισμό είσπραξης χαρατσιού, λες και αναφέρονται σε κάποια διόδια εθνικής οδού  ή σε ένα οποιοδήποτε χώρο αναψυχής! Τόσο το εισιτήριο, τόσο η διαμονή, τόσο το πάρκινγκ! Κι επειδή ξέρουν πως το «προϊόν» είναι δημοφιλές και έχει ζήτηση, μας κάνουν τη χάρη να προβλέπουν και ετήσιες κάρτες εισόδου, οικογενειακές, ομαδικές κ.α. με ανάλογες εκπτώσεις!

Έτοιμη επιχείρηση είσπραξης δηλαδή και εξασφάλισης εσόδων για τα κομματικά «καλόπαιδα» που ήδη θα έχουν ετοιμαστεί να αναλάβουν. Φυσικά πουθενά δεν αναφέρονται προϋποθέσεις για την σύσταση και λειτουργία των εταιριών που θα έχουν το έλεγχο πληρωμής του εισιτηρίου «οι οποίες αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά από σχετική σύμβαση με τον ΦΔΕΔΟ». Αυτές τις προϋποθέσεις θα τις καθορίσει –ως συνήθως γίνεται- άλλη απόφαση εκ των υστέρων κι αφού τα «καλόπαιδα» θα έχουν ήδη συστήσει τις εταιρίες και έχουν πάρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Οι αδαείς απλά θα μείνουν απ έξω!

Τελικά αυτό έλειπε απ τον Όλυμπο! Το εισιτήριο!

Όλα τ’ άλλα πυρασφάλεια, διάσωση, ασφάλεια μετακίνησης, είναι κοστοβόρα!  Δεν συμβαδίζουν με το νεοφιλελεύθερο άλμα της οικονομίας των κολλητών!

Δεν μας λένε όμως.. αυτοί που θα ανεβαίνουν και θα σκοτώνονται από την έλλειψη οργάνωσης και ασφάλειας θα έχουν δικαίωμα επιστροφής του εισιτηρίου ή μετά την απομάκρυνση από το ταμείο «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»

Ντροπή!

Υ.Γ. 1

Φυσικά στο “στήσιμο” της ΚΥΑ είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία συνεργασίας με καλοθελητές εκ Πιερίας. Κάτι θα πάρουν κι αυτοί…

Υ.Γ. 2

Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι, οι διαχειριστές των καταφυγίων και όσοι δραστηριοποιούνται στον Όλυμπο ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους

Υ.Γ 3

Να φανταστώ πως οι εν μέσω διακοπών Αυγούστου διαχειριστές της όποιας εξουσίας (δημοτικής, περιφερειακής, εκπρόσωποι στη Βουλή, κ.α.) στην Πιερία ετοιμάζουν την αντίδρασή τους ή μπα δε βαριέσαι. Τόσα «κατάπιαμε» ως Πιερία, αυτό θα μας πειράξει…

Το “σχέδιο” της ΚΥΑ όπως δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο