Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I Can’t Breathe»: δείχνει τον τρόπο και δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Μια «χύμα» κατάσταση ελεγκτικών υπηρεσιών, μάλλον βρήκε τον σωστό ελεγκτή της, τους πολίτες!

Πρόσφατα έλαβα, όπως και άλλοι δημοσιογράφοι της Πιερίας, ένα μεγάλο αρχείο από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I Can’t Breathe» Κατερίνης – Ν. Πιερίας, όπου καταγράφεται –συνοπτικά είναι η αλήθεια – η δράση της Ομάδας σε σχέση με το χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης της περιφερειακής αντιπλημμυρικής τάφρου της Κατερίνης αλλά και της δυσοσμίας που απλώνεται τακτικά στην πόλη της Κατερίνης.

Έχοντας εμπειρία εργασίας 35 και πλέον χρόνων σε πολλές υπηρεσίες στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, σε φορείς, σωματεία και οργανώσεις, καθώς και μια 38χρονη ενασχόληση με την ερευνητική δημοσιογραφία, με εντυπωσίασε η εμπεριστατωμένη και σωστά οργανωμένη σύνοψη όλης της δράσης της ομάδας ΟΠΠ «I Can’t Breathe» Κατερίνης – Ν. Πιερίας. Τεράστιο και πολύτιμο αρχείο, πολλαπλά χρήσιμο.

Χρειάστηκε να αφιερώσω δύο μέρες μόνο για να το διαβάσω κι όχι – όπως θα ‘πρεπε – να το μελετήσω και να επιχειρήσω συγκριτική ανάγνωση που σίγουρα θα έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αυτό σίγουρα θα γίνει και φυσικά θα συνδυαστεί με ότι άλλο υπάρχει για το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος στην Πιερία.

Φυσικά η όποια απόπειρα παρουσίασης όλης αυτής της δουλειάς σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο δεν μπορεί να γίνει διότι θα είναι μακροσκελέστατο, άρα και κουραστικό, δυσνόητο ίσως για πολλούς και το χειρότερο, χωρίς ενδιαφέρον  – βλέπε αναγνωσιμότητα – από πολλούς. Θα καταγράψω όμως την πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε σε μένα

Η  Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I Cant Breathe» Κατερίνης – Ν. Πιερίας, με όλο αυτόν τον όγκο δουλειάς που πραγματοποίησε  απέδειξε πως:

Αυτό που λέμε Δημόσια Διοίκηση, Ελεγκτικοί μηχανισμοί, στη συγκεκριμένη περίπτωση νόμοι και διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, λειτουργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους σκοπούς όσων είναι επικεφαλείς!

Αυτοί, οι επικεφαλείς, κυρίως όταν είναι αιρετοί, υποτίθεται ότι διαχειρίζονται την εξουσία του κυρίαρχου Λαού και εφαρμόζουν τους νόμους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Εδώ αποδεικνύεται περίτρανα πως οι «διαχειριστές»  γίνονται κάτοχοι της Εξουσίας και εφαρμόζουν τους νόμους όχι σύμφωνα με το όφελος των πολιτών, αλλά της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, εξέλιξης κλπ.

Αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο (Υπηρεσίες) να μην λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών, του συνόλου, του γενικού συμφέροντος του παρόντος και μέλλοντος που κάθε τόπου και όσων ζουν σ αυτόν, αλλά «λειτουργούν» με βάση τις πρόσκαιρες ανάγκες ατόμων, ομάδων συμφερόντων που στηρίζουν τον διαχειριστή / την διαχειρίστρια της εξουσίας και μοναδικό σκοπό έχουν την – όσο μπορούν – εξασφάλιση και διαιώνιση κατοχής της εξουσίας.

Διαβάζοντας πολλά από τα έγγραφα των δημόσιων υπηρεσιών δεν μπορείς να μην αγανακτείς όταν βλέπεις ελεγκτικούς μηχανισμούς μέσα από τα ίδια τους τα πρακτικά, τις αποφάσεις να αυτοαναιρούνται να ενεργούν κατά το δοκούν και – όπως συνήθως γίνεται – σύμφωνα με τις «άνωθεν» εντολές.

Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα για να γίνει αυτό κατανοητό.

Συγκεκριμένη Επιτροπή Ελέγχου με τους ίδιους υπαλλήλους που διενεργεί αυτοψία σε κτηνοτροφική μονάδα γράφει σε πρακτικό στις 7-7-2020.

«καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι … εφαρμόζονται πλήρως και δεν εντοπίσαμε αποκλίσεις από την κείμενη Νομοθεσία ως προς την νόμιμη λειτουργία της εκμετάλλευσης»

Σε άλλο έλεγχο στην ίδια κτηνοτροφική μονάδα, σχεδόν τρεις μήνες μετά (20-10-2020), διαπιστώνουν και επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρονται στο πρακτικό της 7-7-2020, αλλά (Ώ του θαύματος!) επιπρόσθετα διαπιστώνουν ότι:

Δεν υπήρχε στη διάθεση του κτηνοτρόφου το βιβλίο δειγματοληψιών, θεωρημένο αρμοδίως στο οποίο να καταχωρούνται οι δειγματοληψίες και αναλύσεις των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στις οποίες θα προβαίνει η εταιρία.

Δεν υπήρχε κατάλληλη σήμανση στις εκτάσεις όπου γίνεται η χρήση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρώπους και ζώα.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρία διαχείρισης νεκρών ζώων έχει λήξει στις 31-12-2018 και δεν έχει ανανεωθεί

Διαβάζοντας τα γραφόμενα στα δύο πρακτικά που συντάχθηκαν με διαφορά 3 μηνών περίπου το 2020, γεννιούνται πολλές απορίες και ερωτήματα, αλλά θα διατυπώσω ένα απλό και κατανοητό απ όλους ερώτημα:

Όσα επιπρόσθετα διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή στις 20-10-2020, ήταν εντάξει στις 7-7-2020; Ιδιαίτερα εκείνο το ιδιωτικό συμφωνητικό που έληξε στις 31-12-2018 ίσχυε στις 7-7-2020 και δεν ίσχυε στις 20-10-2020;

Το παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών στην χώρα μας και στην Πιερία μας, αλλά και συμπεριφοράς, πολλές φορές, υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών. Σε άλλους ελέγχους –όταν δεν θέλουν – δεν βλέπουν τίποτα, αλλά σε άλλους που θέλουν βρίσκουν ακόμη και βελόνι στ άχυρα. Πιστεύω πως ο καθένας μας έχει βιώσει τέτοιους ελέγχους – από κάθε είδους ελεγκτικά όργανα – και έχει να περιγράψει ένα ανάλογο παράδειγμα.

Μια «χύμα» κατάσταση ελεγκτικών υπηρεσιών, μάλλον βρήκε τον σωστό ελεγκτή της, τους πολίτες!  

Αυτή είναι η πραγματικότητα και την ξέρουμε όλοι μας. Κι όταν μας συμφέρει «κάνουμε την πάπια», κι όταν είναι εις βάρος μας διαμαρτυρόμαστε, μέχρι να ανεβοκατεβούμε μερικά σκαλοπάτια υπηρεσιών και παραγόντων να βρούμε «τις άκρες» και να απαλλαχτούμε από το πρόβλημα. Όχι να το λύσουμε σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι νόμοι, αλλά συνήθως με μια διορθωτική απόφαση, μια επανεξέταση, ένα πρακτικό σαν αυτό της παραπάνω επιτροπής της 7-7-2020.

Υπάρχουν βέβαια και «τα κορόιδα» που συμμορφώνονται με το γράμμα του νόμου, ξοδεύουν πολλά, μέχρι να καταλάβουν ότι άμα θέλει ο «διαχειριστής» της εξουσίας του Λαού να βρει παράπτωμα, θα το βρει και δεν τον γλιτώνει κανείς. Η μόνη λύση η δήλωση συμμόρφωσης και υποτέλειας στο κόμμα, στην ομάδα της τοπικής εξουσίας, στους …παράγοντες! Κάτι σα μαφία δηλαδή αλλά σε άλλη μορφή και διάσταση.

Εδώ έρχεται Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I Can’t Breathe» Κατερίνης – Ν. Πιερίας και χαλάει τη σούπα. Σ όλο αυτό το καλά οργανωμένο σκηνικό, ξαφνικά οργανώνονται στην αντίπερα όχθη για να αντιμετωπίσουν ένα υπαρκτό περιβαλλοντικό πρόβλημα, όχι δύο, όχι τρεις, αλλά χίλιοι δεκατρείς και πολλοί περισσότεροι πολίτες. Δουλεύουν συστηματικά, με υπομονή και επιμονή, με νομική και επιστημονική γνώση, με γνώση της σαθρής λειτουργίας της  διοίκησης. Αναδεικνύουν το πρόβλημα και το περιγράφουν σωστά τεκμηριωμένα και με επιστημονικούς όρους. Αποκαλύπτουν παραλείψεις και ελλιπείς αποφάσεις των τοπικών υπηρεσιών, επιτροπών και αρχών και τελικά ασκούν τον δικαιωματικό έλεγχο των πολιτών σε όσους έμαθαν να ασκούν κατά το δοκούν την εξουσία που οι πολίτες τους παραχώρησαν.    

Απ ότι φαίνεται αυτό είναι ίσως η μόνη λύση  απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας και συνακόλουθα υπηρεσιών και πολιτών.

Η γενναιότητα κάποιων λίγων που τολμούν επώνυμα, έχοντας την υποστήριξη των πολλών που έχουν αγανακτήσει – χρόνια τώρα – μ αυτή την κατάσταση! Και λένε όλοι μαζί: Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ανασάνουμε σε ένα δύσοσμο και τοξικό περιβάλλον!»

 Φυσικά πάντα οι «διαχειριστές» – κατακτητές της εξουσίας επιχειρούν και βρίσκουν τρόπους να διαβάλλουν, να διαβρώσουν και να διαλύσουν τέτοιες υγιείς κινήσεις των πολιτών.

Ελπίζω να αντέξει αυτή η Ομάδα και να εργαστεί ανιδιοτελώς για πολύ καιρό! Να μην παρασυρθούν τα μέλη της από πλούσια δώρα ή να μην υποχωρήσουν σε απειλές και εκβιασμούς… γιατί κι αυτά υπάρχουν αν δεν εφαρμόστηκαν ήδη…

Γι αυτό στηρίξτε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Το όφελος της λειτουργίας της είναι συλλογικό, είναι του συνόλου των πολιτών της Κατερίνης και της Πιερίας.

Υ.Γ.

1. Δεν είδα άλλα δημοσιεύματα μέχρι σήμερα για το θέμα. Ελπίζω να υπάρξουν. Πρέπει να υπάρξουν…

2. Φυσικά στον χώρο των δημοσίων υπηρεσιών υπάρχουν υπάλληλοι – «διαμάντια», ηθικής, υπευθυνότητας και ακεραιότητας. Φυσικά υπάρχουν αιρετοί, πραγματικοί διαχειριστές της εξουσίας που αναγνωρίζουν πως αυτή ανήκει στους πολίτες, και κάνουν τα πάντα για να αποδώσουν το όφελος στο κοινωνικό σύνολο. Δεν βρίσκεις όμως παντού διαμάντια, γι αυτό είναι και πολύτιμα και ακριβά!

Γιώργος Κουκουλιάτας, δημοσιογράφος