Η μάσκα υποχρεωτική ή μη μπαίνει στη ζωή μας – φτιάξτε μόνοι σας οικονομικά εύκολα, απλά και γρήγορα!

Οδηγίες κατασκευής μασκών από τον ΕΟΔΥ, τον Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση και βίντεο οδηγιών από τον Αρχίατρο των ΗΠΑ

Η μάσκα μπαίνει στη ζωή μας, είτε θα τη φορούμε υποχρεωτικά στους χώρους που προβλέπεται, είτε θα ανταποκριθούμε στις αυστηρές συστάσεις και θα την φορούμε σε κάθε έξοδό μας.

Η προμήθεια των μασκών, μας υποχρεώνει σε ένα κόστος που είναι υπολογίσιμο, είτε  επιλέξουμε μάσκες μιας χρήσης, είτε υφασμάτινες που είναι ακριβότερες και προϋποθέτουν μια διαδικασία πλυσίματος και σιδερώματος μετά από κάθε χρήση. Οι τιμές σήμερα (2-5-2020) στην αγορά είναι ακόμη ανεβασμένες και όπως φαίνεται θα αργήσουν να κατέβουν.

Φυσικά υπάρχει και επιλογή να φτιάξουμε έναν αριθμό υφασμάτινων μασκών τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιούμε.

Για την κατασκευή υφασμάτινων μασκών  – για όσους δεν ξέρουν – υπάρχουν στο διαδίκτυο δεκάδες οδηγίες κατασκευής για κάθε επιλογή και επιθυμία.

Εμείς επιλέξαμε να σας μεταφέρουμε τις «επίσημες» οδηγίες  και συγκεκριμένα από τον ΕΟΔΥ, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μας συστήνει το είδος του υφάσματος που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή της μάσκας  

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (π.χ. βαμβακερά T-shirt, βαμβακερά σεντόνια, ή βαμβακερές πετσέτες κουζίνας/φαγητού,). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Εναλλακτικά με χαμηλότερο ποσοστό προστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης

2 στρώματα λινού υφάσματος

2 στρώματα μεταξωτού υφάσματος

Οδηγίες Υφυπουργού

Πρόσφατα ο κ. Παπαθανάσης ανάρτησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  την διαβεβαίωση πως «Η ελληνική βιοτεχνία μπορεί να παράξει άμεσα μεγάλες ποσότητες και υφασμάτινων μασκών. Έγινε με τα αντισηπτικά και τώρα με τις υφασμάτινες μάσκες»,  όμως όπως λέει «Τις φτιάχνουμε όμως εύκολα και οικονομικά και στο σπίτι μας. Τις φοράμε και μένουμε ασφαλείς» και συνοδεύει το κείμενο με την παρακάτω φωτογραφία με οδηγίες:

Οδηγίες και βίντεο από τον αρχίατρο των ΗΠΑ Τζέρομ Ανταμς

Προκειμένου να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να φορούν «μη ιατρικές, υφασμάτινες μάσκες» για να συμβάλλουν στην αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης του κορωνοϊού αλλά να μην στερήσουν τις χειρουργικές μάσκες από τους επαγγελματίες, ο αρχίατρος των ΗΠΑ Τζέρομ Ανταμς, έκανε μόνος του μια επίδειξη εύκολης κατασκευής υφασμάτινης μάσκας.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, στις αρχές Απριλίου, η αμερικανική υπηρεσία Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ο Ανταμς δείχνει στους πολίτες πώς να φτιάξουν μια υφασμάτινη μάσκα στο σπίτι τους, από παλιά μακό μπλουζάκια ή άλλο κομμάτι υφάσματος, μέσα σε 45 δευτερόλεπτα. Εύκολα, απλά και γρήγορα!