Άρθρο. Πότε επιτέλους θα παίξουμε σωστή μπάλα;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο Ιανουάριος έχει φτάσει στα μέσα του, ενώ με το δεύτερο μισό του φαίνεται σιγά σιγά να μας επισκέπτεται και ο χειμώνας, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του. Βέβαια ο χειμώνας δεν είναι η λύση στο υγειονομικό πρόβλημα που μας απασχολεί, αφού όπως λένε και οι γιατροί λειτουργεί αντίστροφα στη μείωση των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς και τους αρμοδίους των ειδικών επιτροπών. Πάντως, με το πρόβλημα της πανδημίας που μας απασχολεί εδώ και έναν χρόνο, μπορούμε εύκολα να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που χρειάστηκε να έρθουν τόσο κοντά επιστημονικοί κλάδοι δύο διαφορετικών κατευθύνσεων: ο ιατρικός κλάδος με τον οικονομικό κλάδο. Για το εάν η συνεργασία πέτυχε ή όχι, είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε, αλλά είναι κάτι που θα μετρηθεί στην απογραφή της όλης κατάστασης. Η ελπίδα όλων πάντως είναι η απογραφή να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα και να μας αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στον «ισολογισμό» της.

Το σίριαλ λοιπόν συνεχίζεται και μαζί με αυτό, ως πολίτες αυτού του τόπου, εξακολουθούμε να περιμένουμε με αγωνία ανακοινώσεις, δελτία τύπου και άλλα τέτοια παρόμοια που αναλύουν τις προθέσεις των αρμοδίων για το πώς θα συνεχίσουν τον δρόμο προς την αντιμετώπιση της κατάστασης. Το νεότερο επεισόδιο του σίριαλ συνεχίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, ο οποίος εξήγγειλε ότι από Δευτέρα το λιανεμπόριο θα μπει σε τροχιά σταδιακής επαναφοράς στο καθεστώς του click away ή της λειτουργίας με ραντεβού. Τα δεδομένα θα προκύψουν μετά και τη θετική εισήγηση των ειδικών.

Βέβαια, σε όλο αυτό, δεν λείπει φυσικά η αγωνία όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι και καταλαβαίνουμε ότι αυτή εκτινάσσεται στα ύψη όταν έχεις να κάνεις με επαγγελματίες και όχι μόνο, οι οποίοι περιμένουν να τους πεις τι θα κάνουνΓια όλο αυτό υπάρχει μία μαγική λέξη που πολλές φορές ξεκλειδώνει τις «πόρτες» της αγωνίας και δεν είναι άλλη από τη λέξη «Εγκύκλιος» .

Έχει αποδειχθεί ότι όταν αυτή εκδίδεται στην ώρα της, η κατάσταση πηγαίνει όσο το δυνατόν φυσιολογικότερα, αφού κάποιος μπορεί να πορευτεί δίνοντας σχετικές εντολές και οδηγίες. Βέβαια, αυτό δεν είναι ο απόλυτος κανόνας, αφού έχουν υπάρξει και πολλές περιπτώσεις όπου η Εγκύκλιος δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε, όμως σίγουρα εάν έχει εκδοθεί, δείχνει μια πρόθεση, μια οδηγία για το πώς μπορούν να πορευτούν οι εμπλεκόμενοι σε αυτή. Η καθυστέρηση της έκδοσης λοιπόν δίνει τροφή στους εμπλεκόμενους για δημιουργία προσωπικών απόψεων, οι οποίες είναι απολύτως φυσιολογικό να συγκλίνουν προς το προσωπικό συμφέρον. Με λίγα λόγια η απουσία της Εγκυκλίου δημιουργεί πολλά προβλήματα σε όλους, ειδικά όταν αυτό έχει να κάνει με ιδιωτικές σχέσεις που ρυθμίζονται με κρατική παρέμβαση.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το θέμα των ενοικίων, όπου ο μήνας έχει 15, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ξεκάθαρα για τον μήνα Ιανουάριο ποιοι δικαιούνται μείωση και πόση είναι αυτή… Μάθαμε βέβαια ότι το μέτρο συνεχίζεται και για τον μήνα Φεβρουάριο… Πολύ καλό , αλλά ποιο μέτρο; Ποιους αφορά ; Ποιοι ΚΑΔ και με ποιες προϋποθέσεις μπαίνουν σε αυτό; Αφορά και τους μισθωτούς ή μόνο τους επαγγελματίες;

Το μόνο που γνωρίζουμε για τον μήνα Ιανουάριο, είναι ένα Δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί στις 4 Ιανουαρίου από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανέφερε ότι οι κλειστές επιχειρήσεις δικαιούνται να μην καταβάλουν ενοίκιο για τον μήνα αυτόν, ενώ ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει το 80% της αρχικής μίσθωσης από το κράτος. Για τους υπόλοιπους δεν έχει αναφερθεί απολύτως τίποτα, για παράδειγμα πληττόμενες επιχειρήσεις ή εργαζόμενους με αναστολή.

Αλλά και σε αυτούς που αναφέρθηκε προφανώς και δεν έλυσε το πρόβλημά τους, αφού δεν αρκεί μια απλή αναφορά σε διάφορους κλάδους με την πρόταση να καταλήγει στο γενικό «και άλλες επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον μήνα Ιανουάριο». Χαρακτηριστικά, το Δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

Το θέμα είναι όμως ότι γύρω από αυτό, οι εμπλεκόμενοι καλούνται να κάνουν οικονομικό προγραμματισμό. Ο μεν που πληρώνει λογαριάζει τι θα ελαφρυνθεί για να υπολογίσει τα χρήματα για κάπου αλλού και ο δε που πληρώνεται λογαριάζει πως θα καλύψει τη χαμένη ρευστότητα. Και οι δύο δηλαδή μάχονται για τη ρευστότητά τους, όπου από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει ότι αποτελεί για όλους ιερή λέξη. Κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει χωρίς ρευστότητα. Όσο όμως η ιδιωτική σχέση παραμένει χωρίς κανόνες ξεκάθαρους, τα προβλήματα θα μεγεθύνονται, ειδικά όταν η ρευστότητα μειώνεται.

Εκτός αυτού, έχει αποδειχθεί ήδη η παταγώδης αποτυχία της περιβόητης δήλωσης covid, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να λάβουν οι ιδιοκτήτες τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει κανείς βλέποντας ότι ακόμα εκκρεμούν εκκαθαρίσεις των πρώτων μηνών. Για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα πάει, αφού οι πληρωμές δεν έχουν ξεκινήσει, λαμβάνοντας υπόψιν όμως την πρώτη φάση δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι. Μάλιστα, το προβληματικό της όλης κατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης είναι πολύ πιθανόν να ανακαλύψει μετά από μεγάλο διάστημα ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης. Βέβαια, πολλές φορές μπορεί ο ενοικιαστής να είναι δικαιούχος, αλλά το σύστημα να έχει άλλη άποψη.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση γνωρίζετε καλά ότι πολλές φορές έχει χρειαστεί να κάνουμε άθελά μας τον ρόλο του διαιτητήο οποίος διαιτητεύει σε έναν αγώνα χωρίς ξεκάθαρους κανόνες. Όσοι από εμάς έχουμε παίξει ποδόσφαιρο σε αλάνες, θα θυμόμαστε το πρόβλημα με το οριζόντιο δοκάρι, που ποτέ δεν ήταν σταθερό! Ήταν κυμαινόμενο, ανάλογα με το ύψος του χεριού του τερματοφύλακα. Μόλις κάποιο σουτ πήγαινε ψηλά, άρχιζαν οι διαβουλεύσεις και οι τσακωμοί για το εάν η μπάλα ήταν μέσα ή όχι.

Όταν είχαμε την πολυτέλεια να έχουμε οριζόντιο δοκάρι, τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα μειώνονταν δραστικά, αφού τα πλαίσια του τέρματος ήταν ξεκάθαρα… Στην περίπτωση των ενοικίων λοιπόν η Εγκύκλιος είναι το οριζόντιο δοκάρι που λείπει… Το παράδειγμα με το δοκάρι μπορεί να παραλληλιστεί βέβαια και σε άλλες καταστάσεις που έχουμε ζήσει εδώ κι έναν χρόνο. Ας έρθει εκείνη η ώρα όμως που θα γνωρίζουμε τις διαστάσεις του γηπέδου και των τερμάτων στην ώρα μας, για να μπορούμε και εμείς με τη σειρά μας να παίξουμε σωστή μπάλα…

Υ.Γ. Για την Επιστρεπτέα δεν αναφέρουμε κάτι, τα είπαμε στο προηγούμενό μας άρθρο. Μέχρι σήμερα είχαμε το μαρτύριο της σταγόνας με την παράταση για άλλη μια φορά μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ οι αρμόδιοι αγνόησαν την αναγκαιότητα προθεσμίας για το τέλος του μηνός… Θα σχολιάσουμε αναλυτικά εν καιρώ…

Καλή μας δύναμη!

Πηγή:eea.gr