Συνεχίζονται οι ανεπαρκείς δικαιολογίες της κυβέρνησης σε σχέση με την κριτική που της ασκείται για την διαφυγή του καταδικασθέντα για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας γνωστοποίησε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του, λέγοντας επί λέξει πως: «Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε έναν πολίτη και απέναντι σε έναν κατηγορούμενο. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!».
Από την ανακοίνωση αυτή λείπει κάθε στέρεο νομικό επιχείρημα. Γι’ αυτό και το υπουργείο προσφεύγει στην αόριστη και εύκολη επίκληση γενικών λόγων και αρχών. Ένα πραγματικό θεατρικό έργο εκτυλίσσεται μπροστά μας. Που προσπαθεί να κρύψει σημαντικά πράγματα από το λαό. Που θέλει να ξέρει. Ένα θέατρο που παίζεται μπροστά από τις μπλε κουρτίνες που εμποδίζουν τη θέα στα παρασκήνια.
Ας δούμε λοιπόν πίσω από αυτές. Διότι εκεί υπάρχει μια μικρή αποκάλυψη. Διότι φαίνεται τελικά πως υπάρχει μια «περίεργη» αστυνομική νομοθεσία. Και κάποιες «περίεργες» διατάξεις που γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για το ότι η Αστυνομία δεν οφείλει να παρακολουθεί υπόπτους σοβαρών εγκλημάτων και μάλιστα χωρίς άδεια εισαγγελέα. Ας δούμε κάποιες από αυτές (αν και είναι πολύ περισσότερες που θα χρειάζονταν εκατοντάδες λέξεις για να τις περιγράψουμε). Συγκεκριμένα,
α. Οι διοικητές των τμημάτων ασφαλείας παρακολουθούν (επί λέξει) την δραστηριότητα των εξτρεμιστών, φροντίζουν για την αναζήτηση υποδίκων και επιτηρούν υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων ώστε να προλαμβάνουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων (άρθρο 26 ΠΔ 141/1991).
β. Η αστυνομία “κατοπτεύει”, δηλαδή παρακολουθεί πρόσωπα που την ενδιαφέρουν (επί λέξει) επειδή είναι ύποπτα εγκληματικών ενεργειών (άρθρο 79 ΠΔ 141/1991).
γ. Το αστυνομικό προσωπικό φροντίζει να γνωρίζει τους υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων που ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητά τους, ώστε να μπορεί να τους αναζητήσει όταν χρειαστεί (άρθρο 99 ΠΔ 141/1991).
δ. Η υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και αναλύει επιχειρησιακά πληροφορίες για την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και τους εγκληματίες αυτής της κατηγορίας, συνεργαζόμενη με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες της (άρθρο 2 ΠΔ 7/2017).
ε. Η υποδιεύθυνση της ΓΑΔΑ που ασχολείται με την κρατική ασφάλεια παρακολουθεί την δράση ατόμων ή ομάδων που απειλούν το δημοκρατικό πολίτευμα ή είναι ύποπτοι για πράξεις βίας (άρθρο 7 ΠΔ 7/2017).
Αν για την κυβέρνηση ο Χρήστος Παππάς κατηγορούνταν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
Αν για την κυβέρνηση τα μέλη της Χρυσής Αυγής συνιστούν μια οργανωμένη απειλή κατά της δημοκρατίας,
Αν για την κυβέρνηση κάθε υπόδικο μέλος της Χρυσής Αυγής ήταν ύποπτο για τέλεση νέων αξιοποίνων πράξεων και
Αν ισχύουν αυτές οι διατάξεις,
Τότε, το να επικαλείται η κυβέρνηση τα δικαιώματα των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών κόντρα στο νόμο και τις πιο πάνω αστυνομικές υποχρεώσεις, είναι κωμωδία.
Και αν χρειαζόταν εισαγγελική παραγγελία για την παρακολούθηση, που δεν προκύπτει από τις ανωτέρω διατάξεις, κάποιος θα έπρεπε να την ζητήσει.
Αν πάλι, η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρεπόταν να παρακολουθεί τον όπως το χαρακτηρίζει «πολίτη-κατηγορούμενο Παππά», τότε ας καταργήσει τις διατάξεις αυτές.
Ως Κίνημα Αλλαγής δεν ζητήσαμε αυτό που παγίως γίνεται σε τέτοια φιάσκα, δηλαδή να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι.
Ζητάμε κάτι απλούστερο. Να σταματήσει να παραπλανά η κυβέρνηση τον κόσμο με ψευδείς ανακοινώσεις για τα καθήκοντα της Αστυνομίας και ταυτόχρονα, να βρει σήμερα τον Παππά. Που προς το παρόν κρύβεται πίσω από τις μπλε κουρτίνες της παραπληροφόρησης.
Ο Γραμματέας του Τομέα
Μαρίνος Σκανδάμης