Κατά την εποχή των συζητήσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (2017-18) με θέμα τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, διαπιστώθηκε η εκροή μεγάλων ποσοτήτων χρημάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ με σκοπό ενημερωτικές καμπάνιες που αφορούσαν πανδημίες της εποχής όπως το Ν1Η1, το aids κ.λπ. Εκεί, είχε διαπιστωθεί η καταβολή σημαντικών ποσών σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα κυρίως (portals κ.λπ), που κατά την καθομιλουμένη δεν τα ήξερε ακόμη και η μητέρα του δημιουργού τους!
Ένα παρόμοιο νέφος μυστηρίου διανθισμένου με πολλές απορίες και ερωτήματα αναφορικά με τους αποδέκτες και τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων που σχετίζονται αυτή τη φορά με τον Covid-19 αιωρείται στην ατμόσφαιρα της Βουλής και όχι μόνο. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα μας διαφωτίσει για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Ανάμεσα στα όσα θεωρούνται σκόπιμο να γίνουν στο όνομα της πληροφόρησης του κοινού, θα ήταν χρήσιμο να ανακοινωθούν τα ονόματα και τα ποσά που πήραν τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις προαναφερθείσες πανδημίες των ετών πριν το 2015 και να συσχετισθούν με τα ίδια στοιχεία που δόθηκαν για τον Covid-19. Θα έχει ενδιαφέρον αν διαπιστωνόταν πιθανή ύπαρξη ή μη μόνιμων πελατών ενημερωτικών μηνυμάτων πανδημιών διαχρονικά.
Τέλος κάποια ώρα πρέπει να δοθεί η φόρμουλα εκείνη με τη βοήθεια της οποίας γίνεται η κατανομή τέτοιων ενημερωτικών κονδυλίων. Υπάρχουν σαφή ποσοτικά κριτήρια, που οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα ή η κατανομή πραγματοποιείται με έναν ιδιαίτερο τρόπο βάσει ρευστών ποιοτικών και μόνο κριτηρίων;
*Δημήτρης Μάρδας
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Π. Αν. Υπουργός Οικονομικών, και Υφ/γός Εξωτερικών, π. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Web: www.mardas.eu